2024. április 25. - Márk

Jóri András egyeztetne a vezetői bérekről

Jóri András, az Országgyűlés adatvédelmi biztosa szakmai egyeztetést kezdeményez annak érdekében, hogy a vezetői javadalmazások közzétételével kapcsolatos szabályokat a jogalkotó pontosítsa.
2009. szeptember 17. csütörtök 06:23 - HírExtra
Az adatvédelmi biztos közölte: az irodájához az elmúlt napokban érkezett több tucat telefon és beadvány azt jelezte, hogy a közpénzek nagyobb nyilvánosságát szolgáló új jogszabály jogértelmezési nehézséget okoz a közzétételre kötelezett cégek egy része számára.

Az ombudsman rámutatott: két ponton is aggályos a vezető tisztségviselők pénzbeli juttatásainak nyilvánosságra hozatalát előíró kormányrendelet, mert nem egyértelműen fogalmaz. Ugyanakkor egyetért azzal, hogy a közpénzekkel, a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatóbbá tételéhez szükség van a közfeladatokat ellátó gazdasági társaságok működésének nagyobb nyilvánosságára.

A jogszabály által meghatározott öt kategóriából kettőben nem teljesen egyértelmű, pontosan kikre vonatkozik a fizetés nyilvánosságra hozatalának kötelezettsége, illetőleg az, hogy elrendelhető-e a nyilvánosságra hozatal kormányrendeletben - mondta Jóri András. Ezek közül az egyik a "más munkavállalókat tartósan irányító munkavállalók", a másik pedig az "elkülönült szervezeti egység vezetőjének" fizetése - közölte.

Az augusztus végén elfogadott, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet szerint szeptember 15-én bárki számára hozzáférhető módon, az interneten kellett közzétenni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami, önkormányzati többségi befolyással működő gazdasági társaságnál dolgozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását