2024. április 19. - Emma

Balsai: a Fidesz nem akarja megváltoztatni az államrendet

Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogával kapcsolatos furcsaságokról, Draskovics Tibor miniszterségéről és a Fidesz alkotmánnyal kapcsolatos elképzeléseiről kérdeztük Balsai István volt igazságügy minisztert, fideszes képviselőt.
2009. szeptember 17. csütörtök 16:49 - Pénzes Dávid
Ön a Mentelmi Bizottság alelnöke. Hogyan áll most Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának ügye? Ráadásul Dávid Ibolya maga is tagja a bizottságnak…

Balsai István
1990 óta parlamenti képviselő 1990. május 24-től 1994. július 14-ig igazságügy-miniszter. 1990. június és 1996. március között az MDF-frakció elnökségi tagja. 1996-tól 1998-ig frakcióvezető-helyettes, 1998 és 2002 között frakcióvezető. Szeptember 6-i kizárásától - bizottsági elnöki tisztségét megtartva - független képviselő. Hat hónap után, 2005. április 4-én csatlakozott az ellenzéki Fidesz-frakcióhoz. 2006. május 30-tól az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja. 2009. április 27-től a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság tagja, június 22-től pedig alelnöke.
Példátlan dolognak tartom az esetet. Nem emlékszem arra, hogy a rendszerváltás óta eltelt időben a mentelmi bizottság bármely tagja ellen a legfőbb ügyész közvádas ügyben kiadatási kérelmet nyújtott volna be. Ezt követően pedig az illető, mintha mi sem történt volna, részt vesz a bizottság ülésén és szavaz a kérdésben.

Ráadásul a bizottság újabb papírokat kért be az ügyben az ügyészségtől, aminek az lehet a következménye, hogy Dávid Ibolya, mint esetleges későbbi gyanúsított megismeri azokat az iratokat, amik róla szólnak, azokat, amiket egy gyanúsítottnak más esetben nem lehetne. Az lehetetlen helyzet, hogy egy gyanúsított előre betekintést kapjon azokba a dokumentumokba, amik a legfőbb ügyésznek a gyanúra adták az okot. Ez a törvény előtti egyenlőséget kérdőjelezi meg.

Mi több, a bizottság szocialista elnöke, Géczi József Alajos a bizottsági ülés előtt megkereste a legfőbb ügyészt, hogy az összefoglalón kívül további okokkal támassza alá a kiadatásra vonatkozó kérését. Gyakorlatilag a bizottság elnöke és az őt támogatók úgy viselkednek, mintha előre el akarnák bírálni az ügyet, holott nyilvánvaló, hogy ez a bíróság feladata.

Szintén példátlan, hogy valaki előző nap tart egy sajtótájékoztatót, melyben kijelenti, hogy kérni fogja a bizottságtól a mentelmi jogának felfüggesztését, majd a bizottsági szavazáson ennek elhalasztása mellett szavaz.



Szavazhat valaki saját magáról a bizottságban?

Igen. Ez a sajtóban hibásan jelent meg. Érdemes tehát tisztázni: a bizottságban - ugyanúgy ahogy később a Parlamentben - a képviselő elvileg szavazhat saját mentelmi ügyében.

Nem lehet egyszerűen lemondani erről?

Sajnos nem. A magyar szabályozás ilyen. Az Országgyűlésben jelenlévők kétharmada szükséges hozzá. Érdekessége az ügynek, hogy Dávid Ibolya nem olyan régen beterjesztett egy javaslatot a Parlamentnek, hogy közvádas ügyben egyáltalán ne legyen mentelmi jog. Tehát ha a legfőbb ügyész úgy látja, akkor ne védje a képviselőt a mentelmi joga. Ezt ugyanaz a Dávid Ibolya terjesztette be, aki most halasztásra szavazott…



Mikor lesz végső döntés?


A bizottság két hét múlva, hétfőn ül össze, a Parlament pedig csak az utána lévő héten szavazhat.

Dávid Ibolya egyébként azt mondja, nem őt kellene zaklatni, hiszen ő csak felhívta a figyelmet a megfigyelési ügyre, mert éppen őt akarták megfigyelni.

Abszolút fordítva ül a lovon. Nem megy a fejébe, hogy ő sem különb a többi állampolgárnál. Ha valaki valamilyen személyes adattal visszaél, akkor azért felelnie kell.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását