2024. április 18. - Andrea, Ilma

Cégvezetők fizetései forintban

A többségi önkormányzati tulajdonú cégek felsővezetői átlagosan havi bruttó 500-900 ezer forintos keresnek; a legmagasabb fizetés 1,2 millió forint - derül ki az MTI helyi tudósítói által összegyűjtött, kedd délutánig nyilvánosságra hozott adatokból.
2009. szeptember 15. kedd 21:16 - HírExtra
Már a nyilvánosságra hozatal módját és időpontját illetően is vegyes a kép: van olyan cég, amely saját honlapjára még az úszómester pénzbeli juttatásait is feltette; előfordul azonban olyan társaság is, amelynek saját honlapja sincs, a vezetője pedig szabadságon van.

Győrben két nagy társaság sem tette közzé az adatokat: a Pannon-Víz Zrt. és a Kisalföldi Volán. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója havi bruttó 716.100 forintot keres, végkielégítés nem jár neki. Az Innonet Innovációs és Technológiai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjének havi bruttó 420 ezer forint a fizetése; emellett alapbére 25 százalékát kapja, ha a helyiségek kihasználtsága legalább 80 százalékos. Megilleti még a bér- és járulékmegtakarítás, valamint a szakértői tevékenységből származó bevétel költségekkel csökkentett összegének 10 százaléka.

A csongrádi megyeszékhelyen a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója alapbére bruttó 413 ezer forint havonta. A jutalom az éves alapbér 80 százaléka lehet. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatójának alapbére havonta bruttó 413 ezer forint, a prémium az éves alapbér 80 százaléka. Emellett egyéb - cafeteria - juttatásban is részesül, évente 276 ezer forint értékben. A városi önkormányzat honlapján található adatok szerint a szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. vezérigazgatójának havi bruttó alapbére 413 000 forint; a 2009-re kitűzött prémiumfeladat teljesítése esetén az éves alapbér maximum 80 százaléka adható jutalomként. A cafeteria évente 600 ezer forint, végkielégítése a szerződéstől függően 6-12 havi alapbére.

Hódmezővásárhelyen a Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. igazgatósági elnökének havi jövedelme bruttó 360 ezer forint.

Zalaegerszegen a lakáskezelő LÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója havi 383 ezer forintos bére mellett 100 százalékos prémiumra, munkaruhára, biztosításra, valamint gépkocsihasználatra jogosult, adómentes juttatásként évente 210 ezer forintot kap, végkielégítése az éves megbízási díjának 200 százaléka. A Városgazdálkodási Kft.-nél azt közölték, hogy a cégnek nincs webloldala, az ügyvezető szabadságon van, ezért az adatokról, valamint hogy azt miként és hol hozzák nyilvánosságra, más nem tudott felvilágosítást adni.

A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának eddig is nyilvános volt a havi fizetése, amely 530 ezer forint. Ezt telefonhasználat és egy szolgálati autó használata egészíti ki. A városüzemeltető Via Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is ugyanennyit keres, de nincs egyéb juttatása.

Egymásnak némiképp ellentmondóan gondolkodik a két legnagyobb Zala megyei, önkormányzatok tulajdonában lévő víziközmű társaság a jogszabályról. A Zalavíz Zrt.-nél először azt mondták, hogy szerda reggeltől lehet elérni a weblapon keresztül a törvény által előírt adatokat, majd később azt közölték, mégis kedden teszik ki az információkat. A nagykanizsai központú Dél-Zalai Vízmű Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint rájuk nem vonatkozik a jogszabály, ennek ellenére a napokban nyilvánossá teszik adataikat.

Az egri önkormányzati cégeknek honlapjukon kellene nyilvánosságra hozniuk a vezetők és a felügyelő-bizottsági tagok juttatását, ám az MTI tudósítója egyik társaság weboldalán sem találta meg az adatokat. Estefán Géza jegyző az MTI-nek elmondta: elektronikus levelet jutattak el az érintett társaságokhoz, a vagonkezeléssel foglalkozó EVAT Zrt.-hez, a fürdőket üzemeltető Eger Termál Kft.-hez, a Városgondozás Eger Kft.-hez és az Agria Humán Kft.-hez, hogy kedden hozzák nyilvánosságra az adatokat.
A Heves Megyei Önkormányzat egy céget működtet, amely a kórházat tartja fenn. A közhasznú kft. oldalán egyelőre nem olvasható a vezetői juttatások mértéke.

Komárom-Esztergom megyében az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának havi alapbére 628.350, havi tiszteletdíja: 115.500, éves prémiumkerete az alapbér 50 százaléka. A Bábolna Nemzeti Ménesbirok Kft. ügyvezető igazgatója havonta bruttó 300 ezer forintot keres. Az Észak-Dunántúli Vízmű Zrt. vezérigazgatójának havi alapbére 840 ezer forint, a prémiumkeret az alapbér 80 százaléka, egyéb juttatásként cafeteria jár neki 300 ezer forintért.

A nyolc szekszárdi önkormányzati cég vezetője 100 ezer és 500 ezer forint közötti összeget keres havonta, a legmagasabb a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. és a Szekszárdi Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójának fizetése, egyaránt havi 500 ezer forint, 6 havi adható prémiummal. A szekszárdi honlap a végkielégítésekről nem közöl információt.

A paksi önkormányzati cégek vezetői 87.500 és 530 ezer forint között keresnek havonta, utóbbi összeg a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetőjének havi fizetése. A végkielégítésre a Munka törvénykönyvének szabályai érvényesek.

A tamási Építő és Városüzemeltető Kft., valamint az Innovációs Központ Kft. ügyvezetőjének bruttó 350 ezer forint a havi fizetése. Bonyhádon sem a város, sem az önkormányzati Fűtőmű Kft., illetve a Bonycom Kft. honlapján nem található adat a vezetői fizetésekről.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását