2024. április 25. - Márk

Ha olimpiát akarunk, még idén kell törvény

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) október 2-án, a dán fővárosban határoz arról, hogy Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió közül melyik rendezheti a 2016-os nyári játékokat.
2009. szeptember 14. hétfő 11:25 - HírExtra
Ezt erősítette meg Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM, a hazai ötkarikás játékok rendezésének előmozdítására alakult civil szervezet elnöke is az MTI-nek nyilatkozva.

"Ha Madrid nyer, az minimum 10-14 évvel visszaveti Budapest pályázati törekvéseit, mert akkor 2028 vagy még inkább 2032 lehet a következő legkorábbi dátum, amikor Európa megint házigazdává válhat. Ez nemcsak megsemmisítené a 2020-as terveinket, és az eddigi ebbe fektetett munkát, de az olimpiát olyan távolságba helyezné az időben mint perspektíva, ami minden hosszútávú gondolkodás és tervezés lehetőségein túlmutatna" - fogalmazott Szalay-Berzeviczy. Megemlítette, hogy a NOB-szavazás alkalmából a BOM operatív igazgatójával, a vívóvilágbajnok Kulcsár Krisztiánnal együtt, magánemberként kiutaznak Koppenhágába, hogy meghallgassák a helyszínen a 2016-os olimpia megrendezéséért vetélkedő négy kandidáló város prezentációját és a szavazást.

A BOM elnöke kitért a folytatásra is, emlékeztetve rá, hogy a Fővárosi Közgyűlés – ötpárti egyetértéssel - 2007-ben elfogadta, majd azóta két ízben is megerősítette azt a határozatát, hogy az Országgyűlés tárgyalja és fogadja el a 2020-as olimpiai rendezés megpályáztatását előkészítő törvénytervezetet. Az olimpiatörvényről a tervek szerint novemberben tartandó szavazás előtt megismertetik a parlamenti frakciókkal mindazt, amit a felelős döntéshez tudniuk-ismerniük kell a képviselőknek az észak-csepeli központú olimpia ügyében.

„Az olimpiatörvény elfogadása nem azt jelenti, hogy már biztosan pályázunk 2011-ben 2020-ra, pusztán intézményesített kereteket ad annak a munkának egy hivatalos pályázatot előkészítő szervezet felállításával, amit az elmúlt 4 évben eddig a BOM önszorgalomból és saját forrásaiból végzett. A törvény elfogadása nem kényszerhelyzetbe, hanem helyzetbe hozza a 2011-ben regnáló kormányt és fővárosi vezetést. Hiszen akkor az addig elvégzett munka, és az akkor uralkodó világgazdasági és hazai makrogazdasági klíma fényében lehet majd egy végleges döntést hozni Budapest pályázatát illetően. Ha nincs törvény, nem tud a munka folytatódni. Ráadásul a jövő évi választások miatt még az idén ősszel el kell fogadnia a parlamentnek - vagy most, vagy soha, mert szorít az idő!” - mondta Szalay-Berzeviczy, aki ugyanakkor határozottan ellenzi, hogy erről a kérdésről bármikor is népszavazás döntsön.

"Ez az ügy olyan komplex gazdaságpolitikai, költségvetési és infrastruktúra fejlesztési kérdés, amit nem lehet elvárni a lakosságtól, hogy bármikor is maga képes legyen korrektül megítélni. Egy pusztán érzelmi szavazáshoz pedig túl drága dolog egy referendum megszervezése és lebonyolítása" - jelentette ki a BOM elnöke.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2013-ban határoz a 2020-as nyári ötkarikás játékok rendezőjéről. Pályázatukat a kandidáló városoknak 2011-ben kell benyújtaniuk a NOB-hoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

statuslaci
2009. szeptember 14. 12:08
Na ha eddig nem rokkant bele az ország, akkor az olimpia projektbe tuti bele fog!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását