2024. április 20. - Tivadar

75 évesen is szupertrendi

Ő a férfiak örök kedvence, a nők legjobb barátja, télen nyáron kéznél van és idén nem kevesebb, mint 75 éves lett. Hogy miről van szó?
2009. szeptember 12. szombat 13:10 - Zelenij Linda
A miniszoknya sosem megy ki a divatból, és mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy e klasszikus ruhadarab idén tölti be a 75. életévét. Egy brit napilap pedig, az ország védjegyei közé sorolta a falatnyi ruhadarabot.

Érdekes Statisztika

Minden nő gardróbjában megtalálható ez az elnyűhetetlen darab, legfeljebb a hossza változó, alakra és korra való tekintettel.

Sőt a szoknya hossz és a kor összefüggéseit, már egy tanulmány során is megvizsgálták, ahol 1000 nőt vettek górcső alá.

A 14 éves lányok szoknyái általában 35 cm méter hosszúak, hiszen ebben a korban nyilvánvalóan még az anyukák is beleszólnak az öltözködésbe. Későb 16-19 éves korban a lányok érdekes módon 45 centis szoknyákat részesítik előnyben. A hosszabbodás valószínűleg a kamaszkorban gyakran előjövő komplexusoknak tudható be. Szerencsére 23 éves kor környékére ez az érzés a többségnél elmúlik és a „most vagy soha” elven alapuló, preferált szoknya hossz visszarövidül 30 centiméteresre. 40 éves korra normális esetben a szoknyák ismét hosszabbodnak, ez átlagban 45 centit jelent. A szigorúan térdig vagy az alá érő szoknyákat a 42 év felettiek részesítik előnyben.
Az eredmény pedig azt mutatja, hogy a szoknya forradalom elérte a célját és a nők egyre magabiztosabban hordják eme ruhadarabjaikat bátran vállalva alakjukat. Ám, azért a jó ízlésre is figyeljünk oda!

A miniszoknya története

Őskorban miniszoknya
Úgyfest, hogy már az őskorban is ismerték a nők a csábítás eme klasszikus elemét. Ugynis a szerbiai Plocnik környékén ásatások során, olyan leletekre bukkantak amik a Vicna –kultúra magas fejlettségére utalnak. Sok kis női szobrocska bizonyítja, hogy az akkori nők cseppet sem öltöztek rosszabbul, mint a maiak. Nemcsak miniszoknyát hordtak, de kiegészítőket is, mint például karkötőt. A mini egyébként is sokkal praktikusabb ruhadarab hosszabb társainál, később, az ókor során, csak a szemérmesség miatt terjedt el először tóga formájában, majd divatba jöttek a nagy abroncsos szoknyák, amikben a láb formája sem látszódott már.
Úgyfest Mary Quant 7500 évet késett az ötetével.
A diadalmenet 1955-ben indult az útjára, mikor a brit divattervezőnő Mary Quant piacra dobta a miniszoknyát, London egyik elit negyedében nyitott Bazaar nevű butikjában. Amikor a kritikus térdvonal felett vágta meg szoknyái anyagát, megvalósította azt az eszmét, amit a nők akkoriban nagyon vágytak megélni - nagyobb szabadság a lábnak és a fejnek. "Valahogy boldoggá tette az embereket" – elmélketedett Mary Quant, miután feje tetejére állította a hatvanas évek társadalmát.

Egyébként a brit divattervezőnőt, francia kollégája André Courreges  megelőzte a miniszoknyapiacra dobásával, ám ő nem futott be ötletével, így hivatalosan Marynek tulajdonítják a divat áttörést.

Az igazi népszerűséget a ruhadarabnak Twiggy, a ma már divatikonnak számító szupermodell, hozta meg, miután az utcán is hordani kezdte a comb villantó szoknyákat. Ezután már megállíthatatlanul betört Hollywoodba, és már a '70-es évek divatja sem szólt, másról csak a miniről.

„Nem akartam botrányt" –hangsúlyozza állandóan. Miután a mini szalonképessé vált, Mary Quant - elsőként - finom harisnyanadrágba bújtatta a női lábakat. Maga az angol királynő is, aki inkább kézitáskák rajongója, is elismerte a tervezőnő érdemeit, ezért 1966-ban érdemrenddel tüntette ki. Később már a Beatles tagjainak barátnői is miniben jelentek meg a nyilvánosság előtt, sőt még a kifinomult „ladyk” is behódoltak. Mary Quant 1969-ben beindította saját divat- és kozmetikai hálózatát is. A márka különösen Japánban ért el nagyobb sikereket. Mary végül 2000-ben vonult vissza az üzleti életből. A 75 éves hölgy manapság vidéken él, kedvenc hobbijának hódol- a kertészkedésnek. Miniszoknyát immár csak különleges alkalmakkor vesz elő, mert már évekkel ezelőtt is bevallotta, inkább nadrágot, pólót és dzsekit hord.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását