2024. április 20. - Tivadar

Javul a zsidók és a reformátusok kapcsolata

Erősödnek a kapcsolatok a magyarországi vallásos zsidóság és a református egyház tagjai között, erre jó példa a Károli Gáspár Református Egyetem és az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem között nemrégiben kötött együttműködési megállapodás.
2009. szeptember 9. szerda 20:14 - HírExtra
A református egyetemen rendezett, A visszhang tanúi című nemzetközi diákkonferencián a Mazsihisz elnöke hangsúlyozta:a két felekezet közötti szálakat erősíteni kell, hiszen a zsidóság és a reformátusok "sokszor együtt vannak örömben és bánatban egyaránt".

Feldmájer Péter jelentősnek tartotta, hogy a konferenciát éppen a református egyetemen rendezték meg, mert véleménye szerint a média híreivel ellentétben a református egyházközségekre nem jellemző az antiszemitizmus, legfeljebb egy-két ember viselkedése kelti ezt a látszatot. A reformátusok többsége, a hívek ezrei, tízezrei úgy viselkednek a zsidósággal szemben, ahogy a Szentírás tanítja - fogalmazott.

Mint mondta, a konferencián résztvevők a holokausztra vonatkozó tudásukat továbbítják majd a tanulóknak, ami azért fontos, mert "a múltat nem tudjuk megváltoztatni, de a múlt tényeire megtaníthatjuk a fiatalokat". A holokauszt "messziről nézve a zsidó nép tragédiája volt, de a magyarországi holokauszt a magyar nép tragédiája volt" - mutatott rá.

Tragédia volt azoknak, akiket megöltek, azoknak, akiket rákényszerítettek, hogy részt vegyenek a gyilkosságokban, és tragédia volt az utódok számára is - tette hozzá.
Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke beszédében utalt arra, hogy "magunk is múlttá válunk a felejtéssel", a konferencia célja pedig az, hogy ne felejtsenek az emberek. A holokausztot a zsidó nép "páratlan tragédiájának" nevezte, amit nem szabad elfelejteni.

Ugyanakkor örömének adott hangot, hogy a konferenciára Magyarországon kerül sor, ahol "az egyik legtöbbet szenvedett zsidó közösség élt". Véleménye szerint a jövőben az emberi méltóságnak kell a középpontba kerülnie a közgondolkodásban. Ennek során azok méltósága is megerősödhet, akik emlékeznek, és azoké is, akikre emlékeznek - fejtette ki.

A püspök ezen kívül az egymással szembeni megengesztelődést tartotta nagyon fontosnak, amihez hozzájárulhat a konferencia. Ennek eredménye lehet az a "szilárd és bizonyos eltökéltség, hogy amire emlékeznünk kell, az soha többé nem fog megtörténni" - tette hozzá a holokausztra utalva.

Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete köszöntő beszédében kitért arra, hogy az antiszemitizmus a jelenkorban is élő probléma. A konferencia hozzájárul ennek a problémának a leküzdéséhez, a nagykövetség pedig a jövőben támogatja az ehhez hasonló kezdeményezések lebonyolítását - közölte.

Szabó András, a református egyetem dékánja arról arról, hogy az emlékezésnek van személyes vonulata is, amit generációk adnak át egymásnak. Ennek van akaratlan változata, de komoly szerepet játszik az emlékezés fenntartásában az irodalom is, ezen belül a visszaemlékezések, memoárkötetek, amelyekről ezen a konferencián is szó lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 9. 20:52
Csodálkoztam volna, ha református szájából hangzik ez a hír. A Hegedüs lelkészcsalád pedig csupán azért nyilas, mert valaki ráfogta...
aser
2009. szeptember 9. 20:39
És a nyilas Hegedüs lelkészcsalád is ott csápolt a hálás barátkozó hallgatóság között?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását