2024. április 25. - Márk

Ciki a karcsúság?

Aki egészséges életmóddal és edzéssel megdolgozik a karcsúságért az ma már égő, mert a vékonyak az új marketing szerint nem érzik jól magukat a bőrükben. Pedig manapság kötelező jól éreznünk magunkat, éljen az elfogadásnak álcázott beletörődés és lustaság.
2009. szeptember 7. hétfő 17:49 - Zelenij Linda
Mostanában nagy divat szidni a kifutókon mászkáló modelleket, hogy milyen rondán néznek ki, mert kilóg minden bordájuk. Meg egyébként is a modellek és Victoria Beckham tehet arról, hogy sok kamasz anorexiás, vagy bulémiás lesz. De ez a kampány ugyanolyan megalázó a vékonyakkal szemben, mintha folyamatosan arról lenne szó milyen rondák a dagadt emberek, akik szétfolynak a széken ülve. Mostantól tényleg az lesz a ciki, ha valakinek szép karcsú alakja van, hogy mások, akik nem hajlandóak tenni érte(sport és egészséges táplálozás), azok jobban érezzék magukat?

Ez csak üzlet

Két véglet
Az 1900-as évek elején a szépségkirálynők és hollwoodi szinésznők testtömeg indexe, azaz BMI-indexe átlagban 20, egy átlagos nőé pedig 24,9 volt. A 20. század végére pedig ez 16-ra csökkent a hírességek körében, míg az átlag nők indexe pedig 28,1-re nőtt.

BMI index magyarázat
20 alatt-sovány
20-25 normális
25-30 túlsúly
30-40 súlyos elhízás
40 felett kórós elhízás
Remek biznisz manapság kampányolni a túlsúlyos nők mellett, mert egyrészt akik szerepeltetik őket, vagy kiállnak mellettük, azok nagy publicitást kapnak világszerte. Másrészt senkinek sem érdeke lefogyasztani őket(pl. gyorséttermek), illetve mivel sokakat érint a súlyprobléma, így nagy felvásárló erőt jelentenek a számukra készült „különleges méretű” ruhákra, amiket a több anyag felhasználás miatt előbb-utóbb drágábban lehet eladni.

Az „érezd jól magad a bőrödben” témát anno a Dove kampány lendítette fel, ugyanis reklámfilmjeiben és plakátjain különböző súlyú, testalkatú és korú nőket szerepeltetett. Az egész olyan volt, mintha direkt a legrondább nőket szedték volna össze, de legalábbis rátettek még egy lapáttal mindenkinek a hibáira. Az világos, hogy senki sem tökéletes, de ettől még mindenki ember és érző lény. Nyilván valaki lehet nagyon szép, még ha rövid is a lába, vagy van egy kis úszógumija, de egy bizonyos súly és/vagy kor felett bizony nem kéne vetkőzni, legfeljebb a hálószobában. Most őszintén: ki szeretné a nagymamáját meztelenül látni? Miért kell kiemelni a hibákat? Mindenki öltözzön korának és súlyának megfelelően. Aki 80 kg felett van, ne vegyen fel miniszoknyát, lehet divatosan öltözni anélkül is.

Ezután kisebb kampánycsend következett. Majd nem olyan rég Alexandra Shulman, a brit Vouge magazin szerkesztője indította el a nullás modellek szidalmazásának hullámát, azzal, hogy nyílt levelet írt több nagy divatmogulnak. A levelet eljutatta többek között a Prada, a Versace, valamint a Balenciaga divatházak vezetőinek, sőt még a Times is lehozta. Az ő „őszinte elkötelezettsége” az ügy mellett is igen gyorsan megbukott, mikor az egyik magazinfotózáshoz csak nullás méretű ruhákat küldött a modelleknek.

Most ismét előkerült a téma, méghozzá az amerikai Glamour címlapja kapcsán, amin Lizzie Miller szerepel. A 20 éves túlsúlyos modell meztelenül és boldogan pózol a képeken. Ne haragudjon már a világ, de aki 20 évesen ilyen csüngő pocakkal rendelkezik, az ne legyen rá büszke. Mert ez az alak nem vele született adottság vagy betegség következménye, itt csupán a nemtörődömségről van szó. Ha valaki odafigyel arra, hogy mit eszik és minimálisan mozog is, annak nem ereszkedhet meg a bőre ennyi idősen. Ne ez legyen az etalon. Felejtsük már el a végleteket.

Egyébként még mindig több a kórósan elhízott ember világszerte, mint a 32-es méretet hordók aránya, így nem kéne tovább kampányolni amellett, hogy egyél csak kislányom, plussz 10 kilóval is szép vagy.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

darkblue
2009. október 19. 13:26
Én még ilyen undorítóan mocskolódó, fröcsögő, rosszindulatú cikket nem olvastam! Eleve nevetséges már maga a cím: "Ciki a karcsúság". Mit szívott a kedves cikkíró? Hol él? Mert ha ebben a világban, akkor nem tudom, honnan szedi ezt a sületlenséget. Nem hogy nem ciki a karcsúság, hanem egyenesen csak azt veszik emebrszámba, aki 40 kiló. Aki kicsitvagy sokkal több, az tulajdonképpen jobban teszi, ha felköti magát, végül is csak egy önkontrollra képtelen, undorító, szétfolyó, röfögő hájsertés. Ugye? Vajon a kedves cikkíró tökéletes, és semmi nem lóg rajta, tökéletesen kockás a hasa, sehol egy zsírpárnácska, stb.? És a kedves anyukája, rokonai is mind ilyenek? Szóba sem áll olyannal, akin van 3 gramm felesleg? Nem, nem a kövérség mellett akarok szót emelni, hiszen ez betegség sajnos, illetve betegségeket idéz elő. De a cikkíró nem a kóros túlsúlyról beszél, hanem pl. a 20 éves modellről, akit véletlenül nem kiretusálva raktak be az újságba, mint a többi ugyanúgy kinéző modellt, és akkor már "undorítóan néz ki". Bocsi, de Kate Mossról ugyanilyen képet láttam, csak hát sajnos nem lett kiretusálva- ugye, ugye. És akkor mi van azokkal az emberekkel, akik olyan szerencsések, hogy rengeteget esznek, mégsem híznak? Nekik sincs önkontrolljuk, csak mivel nem híznak, ezért ez nem gond? Ezzel az erővel lenézhetjük a bagósokat, a félrelépőket, a piásokat, nekik sincsen semennyi önkontrolljuk és akkor már kb. le is fedtük a társadalom egészét, mindenki beleesik valamelyik kategóriába. akkor mindenki fikázhat mindenkit. Valószínűelg a cikkírócska egy 40 kilós "szépség", akit a pasija otthagyott egy kevésbé csontosért, ami szerintem teljesen érthető, csak a fakírok szeretik, ha szúrja őket valami (kiálló bordák). Kicsit szerényítsen a cikkíró, és kevesebbet fröcsögjön, meg ne irkáljon baromságokat.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását