2024. április 24. - György

Miről árulkodnak az ételek színei?

Minden színnek megvan a maga jótékony hatása, ezért nem árt, ha vásárlásnál erre is odafigyelünk. A színek által egészségesebbek leszünk, könnyebben megy majd a diéta, de meg is szépítenek minket.
2009. szeptember 6. vasárnap 08:39 - Kővári Adrienn
Eszükbe jutott már, hogy az esti vacsorát ne az ízek alapján válasszák ki, hanem a színekre összpontosítsanak? Ugyanis minden étel árulkodik valamiről a külleme alapján, így mi magunk is könnyen tudhatjuk, hogy melyik milyen jótékony hatással rendelkezik. A színek alapján a diéta is gördülékenyebb lesz, de akkor lássuk is, hogy mit rejtenek az ételek!

Nyugtató lila

Színesen szép az élet!
Nemcsak az ételekben játszanak fontos szerepet a színek, hanem az öltözködésben, a lakberendezésben, és mindenben, ami körülveszi az embert. Hangulatteremtők, boldogabbá, ragyogóbbá tesznek minket. Minél színesebben öltözködik valaki, annál jobb ránézni. A szürke, és a fekete komorságot áraszt, így kerülendőek nagy mennyiségben.
A padlizsán, vagy a szeder nyugtató hatásúak, amik egyaránt hatnak a szervezetre, és a lélekre is. Már maga a lila szín is képes megnyugtatni az embert, akár csak a levendula illata. Sokan nem szeretik, de a lila hagyma is idetartozik, már csak a külleme miatt is. Ráadásul amellett, hogy megnyugtatják az embereket, plusz energiával is szolgálnak, így energiaitalok helyett inkább fogyasszunk lila ételeket.

Ezeknek a hiányát a testünk is jelzi, ha fáj a fejünk, különösen a homlokunk tájékán, az könnyen lehet a lila ételek mellőzése miatt. Figyeljük meg, ha a gyógyszer helyett eszünk egy kis szedret, már is jobban fogjuk magunkat érezni.

A szilva, és a lila szőlő képes akár még az elhízást is megelőzni egyes kutatások szerint. Az olyan ételek, amik gazdagon tartalmaznak antioxidánsokat, azok serkentik az anyagcsere-folyamatokat, így általuk könnyebben megőrizhetjük karcsú alakunkat.

Fehérje dús fehér ételek

Talán nem a legharsányabbak ezek az ételek, de az egyik legnélkülözhetetlenebb tápanyagot birtokolják: ez a fehérje. Megtalálható a csirke húsokban, a halban, a fokhagymában, és a tejtermékekben.

Aminosavat tartalmaznak, ami nagyon fontos a szervezetünk számára, ezért sem szabad nélkülözni a fehér ételeket. Szerencsére a rizs, a krumpli, de a szója is bővelkedik bennük, így mindenki hozzájuthat a megfelelő tápanyagokhoz. Ezeknek az ételeknek alacsony zsír, és kalória tartalmuk van, így a fogyókúránál is segítségünkre lehet. Ennek ellenére nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert könnyen allergiás reakciót válthatnak ki az emberből.

Zöld ételekkel a betegségek ellen


Nem kell messzire menni, ha zöld ételekre vágyunk, mert az összes saláta az, de létezik zöldalma is, ebbe a családba tartozik a pisztácia, a szőlő, a kivi, a körte, vagy a borsó. Klorofillt tartalmaznak, ami bizonyítottan védelmet nyújt a rák ellen, viszont ez csak a zöld színben található meg. A zöld ételek nemcsak emiatt jók, rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Javítják a látást, és a sebek gyógyulását is felgyorsítják.

Jótékony hatással vannak a vérkeringésre, a visszeres panaszokra, erősítik a fogínyt, és még lúgosítják is a szervezetet. Fontos, hogy étkezéseink legnagyobb részét a zöld ételek tegyék ki, mert ahhoz, hogy egészségesek legyünk ezek nélkülözhetetlenek.

A sárga a C-vitamin forrása

Fekete, kék, és rózsaszín
Ezek azok a színek, amiket nagyon ritkán tudunk csak elfogyasztani természetes formájában. Kék gyümölcs még csak-csak létezik, mert sokan ebbe a kategóriába sorolják a kökényt, vagy a kék szőlőt. Feketét még ritkább találni, de azért ez sem lehetetlen. Létezik fekete spagetti tészta, amit tintahallal színeznek, de a mák, és az étcsokoládé is idetartozik. A rózsaszín ételek viszont sehol sem jönnek velünk szembe az utcán, bár többen is úgy gondolják, hogy a nyers hús ebbe a kategóriába tartozik. Az biztos, hogy a császárszalonnának egészen rózsaszínes beütése van.
Banán, citrom, ananász. Hogy miért éppen sárgák? Mert tele vannak C vitaminnal, mindenki tudja, hogy mennyire fontos ez a szervezetünknek, de talán azt már kevesen, hogy miért is ennyire létfontosságú.

Erősíti az immunrendszert, így ritkábban betegedünk meg. Ha mégis összeszednénk valamit, akkor se hanyagoljuk, mert általuk hamarabb meggyógyulhatunk, és még védelmet nyújt a szív-és érrendszeri betegségek ellen is. Egy hátránya van, hogy vízben oldódik, így naponta pótolni kell. Viszont ezt könnyen megoldható, mert rengeteg sárga gyümölcsünk, és zöldségünk van. A citrusokon kívül megtalálható még a C-vitamin a spárgában, a körtében, a paprikában, de még a karalábéban és a zöldalmában is.

Narancssárgával örökre fiatalok maradhatunk

Minden ami, ezt a színt viseli az karotint tartalmaz, hiszen ez festi narancsra a gyümölcsöket, és zöldségeket. A karotin erősíti az immunrendszert, segít az anyagcserében, ezáltal könnyebben megy vele a fogyás. Másik nagy előnye, hogy barnítja a bőrt, így még a napozást is kipipálhatjuk általa.

Mindezek miatt fogyasszunk sok barackot, répát, mangót, sárgadinnyét és tököt. Ezek mind lassítják a bőröregedését, védelmet nyújtanak az UV sugárzás ellen. Nemcsak a szervezetünk érzi meg ezeknek a jótékony hatását, hanem a külsőnkön is meglátszik. Fényesebb, dúsabb lesz a hajunk, erősebb a körmünk és barnább a bőrünk.

A legtüzesebb szín a piros

A vörös ételek rengeteg vasat tartalmaznak, amik erősítik szervezetünket, elkerülnek minket a betegségek, és sokkal energikusabbak is leszünk. A piros gyümölcsök a legfinomabbak a világon, hiszen ilyen színnel rendelkezik az eper, a málna, a cseresznye és a meggy.

A piros szín energiát ad a szervezetnek, de már maga a szín is hasonlóan viselkedik, nem hiába az egyik legszenvedélyesebb, és erotikusabb árnyalat a vörös. Ami szemünket is gyönyörködteti, az az egészségünkre is jótékony hatással van. Ezért is fogyasszunk sok paradicsomot, almát, de akár görögdinnyét is.

Egészséges barna

A diófélék tartoznak ebbe a kategóriába, és a gombák nagy része. A barna szín napjainkban szimbolikus, hiszen sokan úgy tartják, hogy minél barnább egy étel, az az kevésbé fehér, annál egészségesebb. Ezért is annyira keresettek a bio barna kenyerek, lisztek, rizsek, cukrok.

Szivárványdiéta

Ez a fajta módszer az ételek színén alapszik, mert a szervezetünknek szüksége van mindenféle tápanyagra. Ha valamelyikből hiány van, esetleg túl sokat fogyasztunk belőle, akkor betegség formájában reagál rá a szervezetünk, ez lehet fejfájás, fáradtság, vagy akár elhízás is. Ezért is született meg a szivárványdiéta.

Azért is jó ez a diéta, mert nem kell állandóan tőle függnünk, ezek csak egy-két napos odafigyelést igényelnek. A legjobb, ha olyan napokat választunk, amikor nem dolgozunk, mert fontos, hogy stresszmentes legyen a környezet, s ne végezzünk nehéz fizikai munkát se. Ilyenkor méregtelenít a szervezetünk, ezért is kell megválogatni, hogy milyen színű ételeket fogyasztunk, s milyen mennyiségben. A reggelink mindig legyen színekben gazdag, az az tegyünk a salátába minél több gyümölcsöt, és zöldséget. Az ebéd lehet a szokásos, de a vacsora megint csak a színekre épüljön.

Irány a zöldséges!


Nem hiába mondták még nagyszüleink is, hogy mennyire egészségesek a zöldségek, gyümölcsök. Fontos, hogy odafigyeljünk a színekre, mert minél színesebben táplálkozunk, annál egészségesebbek leszünk. Ráadásul ezekből az ételekből lehet a legfinomabb ételeket főzni: saláta, sütemény, leves, köret és még sorolhatnánk....
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását