2024. március 29. - Auguszta

Trombitaverseny Haydn emlékére

Trombitaművészek mérik össze tudásukat idén, Joseph Haydn halálának 200. évfordulójának évében a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyen. Az elődöntőketszeptember 11-én és 12-én tartják a Zeneakadémián.
2009. augusztus 30. vasárnap 17:30 - HírExtra
A 24 országból nevezett 73 aspiráns szorgalmasan gyakorol az igen magas szakmai követelményeket támasztó versenyre - mondta el az MTI-nek a verseny titkára, Liszkay Mária. A legtöbb nevezésegyébként Magyarországról érkezett, szám szerint 16.
Az 1933-ban alapított, idén 43. alkalommal megrendezendő Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyt még éppen meg tudják tartani a Zeneakadémia nagytermében, amelyet késő ősszel az épület felújítása miattbezárnak. A szeptember 19-ig tartó megmérettetéshez hangszerkiállítás is kapcsolódik, a nyerteseknek járó komoly pénzdíjakon és koncertmeghívásokon kívül egyikük különdíjként egy értékes mesterhangszert is kap.

A budapesti versenyek sorában 25 év után először tartanak ismét trombitaversenyt, amelynek rangját jelzi, hogy a szeptember 10-i ünnepélyes nyitókoncerten a világ egyik legnevesebb muzsikusa,Szergej Nakarjakov trombitaművész lép föl. A Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarát Kovács János vezényli.
A nyitóhangverseny Haydn f-moll (La Passione) szimfóniájával kezdődik, majd Nakarjakov Haydn C-dúr gordonkaversenyének szárnykürt átiratát szólaltatja meg. A szünet után Csajkovszkij Firenzeiemléke és Arban Velencei karnevál című darabja hangzik el.

Az elődöntőket szeptember 11-én és 12-én, a középdöntőket 14-én és 15-én rendezik. A döntő is kétnapos lesz, azt szeptember 17-én és 18-án tartják.
A versenyhez kapcsolódva szeptember 13-án is koncertre várják a közönséget: ekkor a zsűri tagjai - Eric Aubier, Hans Gansch zsűrielnök, Geiger György, Juoko Harjanne és Dai Zhonghui - játszanak aRégi Zeneakadémián. A bíráló testület tagja még Szűcs Zoltán és Velenczei Tamás.

A díjkiosztó gálát szeptember 19-én rendezik, ezen a MR Szimfonikus Zenekar játszik Stephen D'Agostino vezényletével.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását