2024. április 23. - Béla

A tűzzel játszik a kormány

Ég a ház a tűzoltóknál. Jelen állás szerint ők lehetnek ugyanis a jövő évi költségvetés egyik vesztesei. Bár tegyük gyorsan hozzá, ha a kormány valóban kivesz a lánglovagok zsebéből mintegy kétmilliárd forintot, az mindenkinek égető gond lesz...
2009. augusztus 18. kedd 07:59 - Nagy András
Forró lehet a tavasz

A pénzügyminiszterhez fordult a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), mert úgy tűnik, nem tudják ellátni feladataikat jövő tavasztól – adta hírül az MTI pénteken. A távirati iroda idézte Bende Pétert, a szövetség elnökét, egyébiránt a főváros tűzoltóparancsnokát, aki elmondta, hogy forrásátcsoportosítás miatt jelen állás szerint közel kétmilliárd forinttal csökkenne a hivatásos tűzoltók támogatása.

További gond pedig, hogy a jövedéki adók és az áfa emelése ugyancsak nehéz helyzetbe hozz a hazai lánglovagságot. Bende szerint ha a költségvetési tervek nem változnak érdemben, akkor jövőre már tüzekhez sem tudnak majd kivonulni. Éppen ezért kérvényezik az Oszkó Péter vezette pénzügyminisztériumot, hogy ne csökkentse járandóságukat.

Hivatásos szívatás

A HírExtra az ügy kapcsán felkereste Bendét, aki elmondta, hogy egyrészt egy másfél milliárdos elvonásról kell beszélni, amit a Pénzügyminisztérium a júliusi adóváltoztatások a tűzoltókat is érintő jótékony hatásával indokol, az adóváltoztatások negatív hatását figyelmen kívül hagyva. A másik tétel pedig egy átcsoportosítás lenne: a hivatásos önkormányzati tűzoltóságoktól az önkéntes köztestületi tűzoltóságokhoz tennének át mintegy 350 millió forintot, ez utóbbiakat fejlesztendő. Mint Bende a HírExtrának elmondta, egyetértenek azzal, hogy az önkénteseket fejleszteni kell, már amennyiben az nem a hivatásosak rovására történik.

Bende a HírExtrának hangsúlyozta: a személyi kiadásoknak továbbra is megvan a fedezete a tűzoltóságoknál, a nehézségek a dologi ráfordítások terén jelentkeznek most már évek óta. Mint mondja, az általa vezetett Fővárosi Tűzoltó parancsnokság viszonylag még szerencsés helyzetben van, mert minden évben jelentős támogatásban részesíti honi szinten tehetősnek mondható a Fővárosi Önkormányzat.

Budapesten is csak kicsivel rózsásabb a helyzet, mint vidéken

Változatlanul nehéz a helyzet
Mint Brieder Istvántól, a Fővárosi Tűzoltó parancsnokság gazdasági vezetőjétől megtudtuk, a hazai tűzoltóság dologi kiadásainak támogatása 2004 óta változatlan. A támogatási összeg idén még mintegy 36,5 milliárd forintot tett ki, jövőre viszont 35 milliárdra csökkenne. szerint az elvonások csak részben indokoltak, hiszen míg például a járulékcsökkentések kedvezően érinti a tűzoltók költségvetését, az áfaemelés, és főleg az üzemanyagok jövedéki adójának növelése komoly pluszterhet jelent.
Példaként említi, hogy idén már mintegy 650 millió forintot kaptak a fővárostól, ebből 400 millióról a közgyűlés döntött egyhangúlag. E kétmilliárd állami forint nélkül viszont csődöt jelentenének – állítja Bende Péter. További kiegészítéseket ugyanis már nem várhatnak el a Fővárosi Önkormányzattól. Magyarán nem az önkormányzatoknak, hanem az államnak kellene a zsebébe nyúlnia. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg vidéki helyhatóságtól egyszerűen nem várható el, hogy a pluszforrásokat különítsen el a „legatyásodott” tűzoltóság számára, mert maga is anyagi nehézségekkel küzd.

Cicamentést amíg tudnak, ingyen vállalnak

Ilyen esetekben a tűzoltóságoknak nem marad más választásuk, minthogy elkezdenek vállalkozni. No de el lehet képzelni, mennyire szerencsés, ha egy közszolgálati, költségvetési intézmény megjelenik a magánszektorban – fejti ki a parancsnok. „Amíg bírjuk, az ilyesmit szociális alapon bevállaljuk” – felelte Bende arra a kérdésünkre, hogy vállalkozói tevékenységi körükbe tartozik-e például az idős nénik cicáinak magas fákról való leemelése is. Mint mondta elsősorban a magasemelésű gépeik bérbeadásával tudnak pluszbevételre szert tenni.

„Egyébiránt van egy, még 2002-ben keltezett BM- levelünk Pintér Sándor akkori belügyminiszter aláírásával, amelyben a tárca elismeri, hogy a tűzoltóság dologi kiadásai alulfinanszírozottak. Tehát az erkölcsi győzelem már megvan, csak az anyagi sikereket kellene hozzátenni” – mondta Bende.

Jó lesz utánanézni, mennyit fogyaszt egy tűzoltókocsi…

Mint kiderült, az MTSZ még nem kapott hivatalos választ az Oszkó Péter által irányított pénzügyminisztériumtól a kérvényére, igaz, a felhívás mindössze múlt hét csütörtökön látott napvilágot. Mint Bende elmondta, amint kézhez kapták a tűzoltóság jövő évi támogatási tervezetét, azonnal intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy jelezzék aggályaikat a PM-nek, hiszen „gőzerővel folyik a 2010-es költségvetés előkészítése, és nagyon nem szeretnénk, ha valami jóvátehetetlen történne” – nyilatkozta a HírExtrának a tűzoltószövetség feje.

Kérdésünkre, mi szerint számítanak-e rá, hogy lesz lehetőségük meggyőzni a minisztérium illetékeseit az igazukról, Bende annyit felelt: „Bízunk benne, hogy nem egyfajta monetáris szemlélet fogja eluralni a működési feltételeinket. Nem szeretnénk oda jutni, ahová a székelyudvarhelyi állami tűzoltók ezelőtt öt évvel, amikor is ha valahol tűz ütött ki, mielőtt a helyszínre vonultak  volna, mindig megkérdezték a segélyhívókat, hogy a kocsikba töltendő gázolajat ki tudják-e majd fizetni nekik… ”

Cikkünk megjelenéséig a Pénzügyminisztériumtól nem kaptunk érdemi reakciót, a tárca sajtóosztályán mindössze annyit közöltek munkatársunk érdeklődésére, hogy hivatalos állásfoglalás még nem alakult ki az ügy kapcsán a PM-ben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását