2024. április 19. - Emma

Fáradtság és szerelmeskedés?

A britek kétharmada olyan fáradt a nap végére, hogy már a házaséletre sincs ereje, több mint a felük pedig a kutyát sem tudja megsétáltatni - derült ki egy országos felmérésből.
2009. augusztus 11. kedd 14:35 - HírExtra
Nagy-Britannia legnagyobb közhasznú egészségügyi szervezete, a Nuffield Health kutatói májusban végezték el a 2049 fős reprezentatív felmérést, amelynek eredményét hétfőn ismertette az AP hírügynökség.

A jelentés szerint az internetes bevásárlás, a készételek és a távirányítók is ludasak abban, hogy a britek zöme ellustult, és nem hajlandó vagy képes hetente legalább háromszor némi testmozgást végezni.

A testmozgás mindenkinek fontos, nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek és még a kutyáknak is - mondta Sarah Dauncey, a szervezet orvosigazgatója. "Ha nem oldjuk meg ezt a problémát, egy egész generáció válik alkalmatlanná arra, hogy akár a legelemibb gyakorlatokat is végrehajtsa" - figyelmeztetett.

Dauncey a felmérésből azt a következtetést szűrte le, hogy az emberek nem érzik a "motivációt" a mozgásra.

A brit média azonban egyszerűbben fogalmaz: egyszerűen lusták.Még arra sem veszik a fáradságot, hogy átkapcsoljanak egy másik tévéprogramra, ha fel kell állni hozzá, s a megkérdezettek több mint harmada (36 százalék) közölte, hogy esze ágában sincs futni a busz után, hogy elérje.

"Azzal kezdődik, hogy nem futunk a busz után, aztán végül már nem is leszünk rá képesek" - kongatta meg a vészharangot Dauncey.A megkérdezett szülők 64 százaléka mondta, hogy munka után már túl fáradt ahhoz, hogy játsszon a gyermekével.

A felmérés alapján Glasgow-ban a legrosszabb a helyzet: az ott lakó válaszadók 75 százaléka ismerte el, hogy hetente még háromszor sem végez semmilyen testmozgást. Közben a skót nagyváros egészségügyi adatai elég siralmasak: egyes szegénynegyedeiben 54 év a férfiak várható élettartama. A rossz életkilátások hátterében a szegénység, a rossz táplálkozás, a dohányzás és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás áll.

A megállapításokkal azonban nem minden glasgow-i ért egyet, egy dolgozó anya, Siobhan McMasters szerint az angolok éppenséggel túl sokat dolgoznak, ezért nincs idejük már tornászni vagy a gyerekekkel játszadozni.

A 44 éves jól szituált londoni Bill Laidlaw pedig kerek perec kijelentette, hogy ő inkább ettől a sok jelentéstől lesz fáradt, és a kormány is jobban tenné, ha fontosabb dolgokra költené a pénzt a felmérések helyett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását