2024. április 19. - Emma

Védekezzünk!

A nyaralást könnyen elronthatja egy kellemetlen napszúrás, ezért fontos, hogy tegyünk ellene. Egy kis elővigyázatossággal megelőzhetjük a problémát. Ha mégis napszúrást kapnánk a HírExtra ebben is segít!
2009. augusztus 9. vasárnap 12:04 - Kővári Adrienn
Napszúrás. A nyár egyik legkellemetlenebb betegsége, mert mindig a legvidámabb pillanatokban kapja el az ember. Ha ügyesek vagyunk, s egy kicsit odafigyelünk rá, akkor könnyen elkerülhetjük. A napszúrás képes akár egy-két napra is ledönteni az embert a lábáról, ami egy hét napos nyaralás alatt nagyon sok lehet.

Senkinek sem hiányzik

Ha napszúrást kapunk, azt sok esetben észre sem vesszük először. A legtöbbször csak este, vagy másnap érezzük magunkat rosszul, fáj a fejünk, szédelgünk, a súlyosabb esetekben kísérheti hányinger, vagy ájulás is. Egy napot könnyen elvehet a nyaralásunkból, mert ennyi időre mindenképp szükségünk van a felépülésre.

Mi is az a napszúrás?
Úgynevezett steril gyulladás alakul ki az agyban, akkor, amikor magas hőmérsékletnek, sugárzásnak van kitéve. Az agyhártyák ilyenkor begyulladnak, ami duzzadással jár. Ezek a megduzzadt agyhártyák nyomják az agy egyes területeit, s így alakulnak ki a napszúrás tünetei.
Amikor kicsit megszédülünk a strandon, akkor sejthetjük: napszúrást kaptunk, de legalábbis soknak bizonyult az erős sugárzás. Ekkor menjünk árnyékos helyre, igyunk vizet, és mindenképp üljünk le pár percre. Az sem árt, ha szólunk valakinek, hogy rosszul vagyunk. Ha nem kezeljük a fellépő gyengeséget, annak súlyosabb következményei is lehetnek.

Ha már tényleg megtörtént a baj, akkor a beteg szobáját sötétítsük be, s hűtsük le amennyire, csak lehet. Tegyünk egy vizes borogatást a homlokára, és hagyjuk pihenni. Az sem árt, ha betesszük a kádba, s egy kis hideg vízzel átmossuk a testét. Adjunk neki sok folyadékot, ha lehet, akkor hideg vizet. Az első órákban az ételt hanyagoljuk. Fontos, hogy ha lázas a beteg, akkor próbáljuk meg minél hamarabb levinni azt, de ha napok múlva sem javul az állapota, akkor forduljunk orvoshoz.

Hogyan védekezhetünk ellene?


Elkerülhetjük a napszúrást, ha odafigyelünk egy kicsit. Nem hiába hangoztatja mindenki, hogy nem szabad a legnagyobb forróságban a napra menni, mert tényleg nem egészséges olyankor kint tartózkodni. Rengeteg hátrányunk származhat belőle, a leégéstől kezdve a napszúrásig.
Napszúrás vagy hőguta?
Könnyű összekeverni a kettőt, bár utóbbi halálos kimenetelű is lehet. A tüneteik egyformák, viszont a hőguta járhat zavarodottsággal, görcsökkel, s huzamosabb eszméletvesztéssel. Ezzel azonnal orvoshoz kell fordulni, mert súlyos következményei is lehetnek. Ugyanis ez esetben nemcsak az ember feje forrósodik fel, mint a napszúrásnál, hanem az ember testhőmérséklete veszélyesen megnő.
br /> Ha mégsem tudjuk, szeretnénk elkerülni a déli napsütést, akkor legalább tartózkodjunk az árnyékban, viseljünk kalapot, sapkát, napszemüveget. Igyunk sok folyadékot, az ilyen melegben minimum a négy liter a kötelező mennyiség. Elsőre soknak tűnhet ez, talán lehetetlennek is, de valójában nem az. Azért azt ne felejtsük el, hogy a négy liter folyadék csak vízből, és száz százalékos gyümölcslevekből tevődjön össze. A cukrozott italok, és az alkohol nem tartoznak ebbe bele.


Védelmet nyújthat a haj

Ki hinné, de a frizurának is komoly szerepe van abban, hogy napszúrást kapunk-e, vagy sem. Nem mindegy a hossza, és a színe sem. Köztudott, hogy a sötét színek magukba szívják a napfényt. Ez a hidegebb időkben nagyon jó, míg nyáron már kevésbé. Ezért érdemes a nyári ruhatárunkat feltölteni fehér, világos színű darabokkal. Ezért a sapkák, kalapok is legyenek világosak, a fekete nagyon kellemetlen lehet, és rásegíthet a napszúrás kialakulására.

A hajjal kicsit más a helyzet. Meglepő lehet, de a színe nem igazán befolyásolja, bár a sötétebb hajkoronák hamar felmelegszenek, de nem feltétlenül fog napszúrás kialakulni. Sokkal jobban függ a hosszától, és sűrűségétől. Minél jobban le van fedve a fejbőrünk, annál inkább védve vagyunk. A legszerencsésebbek azok, akik dús, és egyben hosszú hajkoronával rendelkeznek. Ezért is vannak nagyobb veszélynek kitéve a férfiak, akik általában rövidebb hajúak. A gyerekekre is ügyelni kell, ezért mindenképp vegyünk nekik sapkát.

Ezekkel az apróbb elővigyázatosságokkal könnyen megelőzhetjük a bajt, s zavartalanul élvezhetjük a nyaralást, és a napsütést.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását