2024. április 19. - Emma

Pusztaszeri fődíjas a Kamerun-hegy

A Kamerun-hegy árnyékában című alkotásáért Sáfrány József kapta vasárnap az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál fődíját.
2009. augusztus 9. vasárnap 19:37 - HírExtra
A 2006-ban az MTV Zrt.-nél készült háromnegyed órás alkotás a Kamerun-hegy területét mutatja be, amelyet az ENSZ, a kameruni és a brit kormány nemzeti parkká szeretne fejleszteni, mivel a felmérések szerint a világ húsz legfontosabb élőhelye közé tartozik.

A Fiar Sándor vezette zsűri versenykategóriánként külön díjazta az amatőr és a professzionális alkotókat. A növények és állatok életét bemutató filmek közül a legjobb profi alkotónak Molnár Attila Dávidot választották Víz, víz, tiszta víz című filmjéért, míg az amatőrök között Török Béla Darázsitató című munkája nyert.

A világ tájait bemutató alkotások közül Farkas Péter és Keresztúri Ferenc a nézőket a Mecsekbe kalauzoló A Délvidék fejedelme című munkája lett a legjobb amatőr alkotás. Az etűdök között a legjobb professzionális filmnek Hajdu János Hőlégballon-fesztivál című munkáját találta a zsűri, az amatőrök között pedig Ruzsa Dénes nyert +1 Celsius-fok című filmjével.

A vadászkultúrát bemutató alkotások között két első díjat is odaítélt a zsűri: Kovács Bélának Vadászfilm – Széchenyi Zsigmond utolsó expedíciója, illetve Sáfrány Józsefnek A vásottkalapos úr – Kittenberger Kálmán című munkájáért.

Életmód és környezetvédelem kategóriában a Pannon sivatag című alkotásáért a profik között Mosonyi Szabolcsot, az amatőrök között pedig Tájaink és kincseink. A Dél-Bükk féltett kincsei. 1. rész címet viselő filmjéért Vukovich Ákost díjazták.

Az idei fesztiválra rekordszámú, 107 filmet neveztek az amatőr és profi alkotók, ezek közül – az előválogatást követően - nyolcvannégyet vetítettek le a pusztaszeri Árpád-major fűszercsarnokában. A korábbi esztendőkhöz hasonlóan – amikor több alkotás is született a tiszavirágzásról vagy korábban a darvakról – idén is volt kedvence a természetfilmeseknek, akik közül többen is a hódtelepítések témáját dolgozták föl – mondta el az MTI-nek Csabai Ferenc, a fesztivál szervezője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását