2024. április 25. - Márk

Természetfilmek fesztiválja

A világ tájait bemutató amatőr alkotások vetítésével pénteken elkezdődött a Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál, melyre idén rekordszámú, százhét pályaművet neveztek.
2009. augusztus 8. szombat 07:25 - HírExtra
A fesztiválon látható alkotások a film, a képek nyelvén teszik átélhetővé a természet szépségeit. Olyan dolgokat tárnak föl, mutatnak be, melyekre büszkék lehetünk mint magyarok, mint a Föld lakói - mondta megnyitóbeszédében Csatári Bálint geográfus, az MTA Regionális Kutatások Központjának osztályvezetője.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a természettel való találkozás lehet az az egyik csoda, melyet a mai ember átélhet. A médiaközpontú világ a többséget eltávolítja a természettől mégis ugyanez a média lehet az, amely segíthet visszatalálni a természethez - mutatott rá.

Az idén immár ötödik alkalommal megszervezett fesztiválra összesen 107 filmet neveztek amatőr és profi alkotók, melyek közül nyolcvannégyet válogattak be a pénteken és szombaton is reggeltől késő estig tartó versenyprogramba.

A pusztaszeri Árpád-major fűszercsarnokában rendezett vetítéseken a növények és állatok életével, a világ tájaival, a vadászkultúrával, az életmóddal és a környezetvédelemmel kapcsolatos alkotásokkal, valamint természeti vonatkozású, könnyed vagy absztrakt hangvételű kisfilmekkel találkozhat a közönség.

A fesztivál ünnepélyes eredményhirdetését vasárnap tartják, ekkor a Fiar Sándor vezette zsűri döntése alapján egy fődíjat, valamint kategóriánként egy-egy professzionális és amatőr első díjat osztanak ki. Emellett jó néhány különdíj is gazdára talál majd.

Az ingyenesen látogatható fesztivál vendégeit számos kísérőprogram is szórakoztatja: többek között kiállításokat láthatnak és lovas kocsival ellátogathatnak a közeli, fokozottan védett Büdösszék-tóhoz is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását