2024. március 29. - Auguszta

Egyre kövérebbek a magyar emberek

Készült egy felmérés, ami megállapította, hogy a magyar emberek nem egészségtudatosak, s ez sokaknak az életébe is került. Egyre többen halnak meg a túlsúly miatt.
2009. augusztus 8. szombat 16:59 - Kővári Adrienn
Még mindig túlsúlyosak a magyarok, ráadásul nem is egészségtudatosak, derült ki a Szonda Ipsos egészség-szegmentáció kutatásából. Megállapították, hogy Magyarországon az átlagos testtömeg-index 25,9. Ráadásul a várható élettartam is elég alacsony hazánkban, az ötvenegy európai ország között a harminckilencedik helyet foglaljuk el. Mindezek ellenére semmi sem motiválja az embereket, hogy egészségesebbek legyenek.

Mi is az a testtömeg-index?

Röviden TTI vagy BMI. Ez egy orvosi érték, amit a kor, és a nem alapján határoznak meg, ezzel hiteles adattal szolgálnak az ember egészségi állapotáról. Ez leginkább a táplálkozásnál fontos, mert lemérhetjük belőle, hogy mennyire vagyunk túlsúlyosak. Szükséges még hozzá a testsúlyunk, és a magasságunk is.

Házi orvosunkkal könnyen kiszámolhatjuk, de az internet tele van ilyen kalkulátorokkal, amiknek a segítségével egy pillanat alatt megtudhatjuk, milyen egészségi állapotban vagyunk. Ha egyik sincsen kéznél, akkor is van egy megoldás: a magasságunkból vonjunk le 110-et, s megkapjuk az ideális testsúlyunkat. De egy tükörbe nézés is segíthet eldönteni, hogy mennyire vagyunk túlsúlyosak.

Létezik ennek egy kategorikus beosztása is. Soványnak az számít, akinek a testtömeg-indexe 18 alatt van. A legideálisabb, ha 18-25 között helyezkedik el az ember. A 25 feletti már túlsúlynak minősül, ha pedig valaki 30 fölé tornázza az értékeit, azt nevezzük elhízottnak.

Nem a legjobbak az esélyeink

2005-ben a KSH adatai szerint a magyar férfiak átlagéletkora 68,6, a nőké 76,9 volt. Azóta ez a szám csökkent egy kicsit, de még mindig daganatos megbetegedésekben hal meg a legtöbb ember. A régióban nálunk veszítik el így a legtöbben az életüket, minden százezerből kétszáznegyvenen.

A legtöbb daganatos megbetegedést meg lehetne előzni egy egészségesebb életmóddal. Mivel nem élünk egészségtudatos életet, így a betegségeket sem tudják elkerülni. A kövérség egyrészt esztétikailag romboló, másrészt rengeteg betegségnek a forrása. Ilyen a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, bizonyos rákbetegségek, és mozgásszervi megbetegedések.

Önbizalom romboló is lehet, ami vezethet depresszióhoz, ami akár öngyilkosságban is végződhet. Ezért is kell vigyázni a túlsúlyos gyerekekre, mert sokkal nehezebben fogadják be őket a társaik.

Siralmas adatok

A magyar felnőtt lakosságnak valamivel több mint a fele túlsúlyos, vagy elhízott. Ezen talán senki sem lepődik meg, mert elég csak szétnéznünk a környezetünkben, az utcán, s magunk is láthatjuk, hogy több túlsúlyos ember sétál az utakon, mint sovány. Ez azért sem jó, mert a tömegközlekedési eszközökön is több helyet foglalnak el, de akár egy boltban, vagy az utcán is.

Az adatokból is látszik, hogy az alultápláltság nem jellemző hazánkra, a soványak és a vékonyak összesen tesznek ki 9 százalékot a magyar felnőtt népességből. Ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy ilyen nagy lenne nálunk a jólét, egyszerűen csak egészségtelenül táplálkozik a legtöbb magyar ember. S ezek a számok egyre csak növekednek az évek alatt. Biztosak lehetünk benne, hogy a testsúly miatt növekszik folyamatosan az emberek testsúly-indexe, mert egy átlagos ember húsz éves kora után már nem nő, de közben hízhat.

Még arra is kitért a kutatás, hogy egyes társadalmi rétegekre mi a jellemző. Ebből az derült ki, hogy több az elhízott a magasabb státuszú férfiak között, mint az alacsonyabbaknál. Érdekes, de ez a nőknél pont fordítva van. Ez érthető is, hiszen egy férfin meglátszik, hogy jólétben él. A nőkön is, mert sokkal több pénzt fordítanak a külsejükre, így általában egészségesebb testsúllyal rendelkeznek, mint szegényebb társaik. Ráadásul minél magasabb a társadalmi státusz, annál egészségtudatosabbak az emberek.

Egy kicsit érdemes megijedni ezektől az adatoktól, mert az eredmény nem a legjobb. Ha jobban odafigyelnénk arra, hogy mit eszünk, sokkal egészségesebbek, boldogabbak, és szebbek lehetnénk.
Forrás: HírExtra/életmód.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását