2024. április 24. - György

Clinton sikerrel járt: szabadok az újságírók

Elutazott szerdán Észak-Koreából Bill Clinton; szóvivőjének közlése szerint vele van az a két amerikai újságíró is, akiket négy hónapja vettek őrizetbe az észak-koreai hatóságok, és akiknek az elengedését a volt amerikai elnöknek előző nap sikerült elérnie a phenjani vezetésnél.
2009. augusztus 5. szerda 09:33 - HírExtra
Amerikai források szerint az észak-koreai kormány nem támasztott feltételt a két amerikai újságíró szabadon engedéséhez, vagyis azt nem kötötte össze a nukleáris programjáról folyamatban lévő nemzetközi tárgyalásokkal. Matt McKenna tájékoztatása szerint Clintont és kíséretét szállító repülőgép útban van Los Angeles felé. A gép idő közben Japánban egy amerikai támaszponton leszállt üzemanyag-felvétel miatt. A két szabadult újságíró kitűnő egészségi állapotnak örvend.

A fogságból kiszabadult két újságíró - az amerikai-koreai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling - a kaliforniai nagyvárosban hosszú idő után újra találkozhat a családtagjaival.

A volt amerikai elnök kedden érkezett váratlanul az észak-koreai fővárosba. Tárgyalt Kim Dzsong Illel, a sztálinista állam vezetőjével, észak-koreai híradások szerint bocsánatot kért az amerikai újságírók nevében. Néhány órával később a KCNA észak-koreai állami hírügynökség azt jelentette, hogy "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság humanitárius politikájának és békeszeretetének" jeléül Kim Dzsong Il kegyelmet adott a két újságírónak, és szabadon engedik őket.

A washingtoni Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a volt amerikai elnök magánúton járt Észak-Koreában. Az amerikai kormány cáfolta azokat az észak-koreai tömegtájékoztatásban megjelent híreket, amelyek szerint Clinton üzenetet vitt Phenjanba Barack Obama elnöktől.

A Kenyában tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közölte: megkönnyebbüléssel fogadta, hogy férje közbenjárására Phenjan elengedte a két újságírót. A kínai külügyminisztérium is üdvözölte, hogy az újságírók visszanyerték szabadságukat és az ügyüket "megfelelő módon" rendezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását