2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nagy siker kapujában a magyar űrkutatás

Farkas Bertalan után új magyar kerülhet az űrbe. Igaz „csupán” egy mechanikai csodáról, az úgynevezett fémhab generátorról van szó. Ha a most esedékes tesztek sikeresek, repülhet a szerkezet a végtelen kapujába, így akár gyakorlati hasznot is hajthat az emberiségnek.
2009. augusztus 4. kedd 17:16 - Kanizsai Ádám
Az Admatis Kft.

Kevesen tudják, de Magyarországon is folynak űrtechnológiával kapcsolatos kísérletek. Említésre méltó példa a miskolci Admatis Kft., melyet kilenc éve alapított Dr. Bárczy Pál. A Bay Zoltán- díjas kutató olyan termékeket bocsát egyetemek, kutatóközpontok, laborok rendelkezésére, mint a kristályosítók, precíziós hőkezelő kemencék, habosító központok, szatellitkemencék, szén nanocső előállítók és egyéb science fiction-ökbe illő berendezések.

A cég történetének múltja azonban 1979-ig nyúlik vissza, amikor felvetődött a kérdés , Valerij Kubaszovban (Farkas Bertalan mérnökében), miért nincsenek anyagtechnológiai kísérletek a tervben, mikor a technikai feltételek adottak. A magyar-orosz delegáció pályázott és meg is nyerte a díjat. Innen vezet az út a NASA kísérletekig.

Termékeiket előbb a MIR űrállomáson majd a NASA-val közösen is tesztelték. A legkülönbözőbb szerkezetek nem csupán az űrkutatásban, hanem a mindennapi élet folyamán is fontos szerepet játszhatnak. A kemencék és kristályosítók már megállták a helyüket az évtizedek folyamán, és fejlesztésük tovább folyik.

Az ezredforduló


2000-ben új lehetőséggel kecsegtetett a NASA: kristálynövesztő berendezések beszerzéshez írtak ki pályázatot. Miután az amerikai cégek sorra megbuktak, Európa felé kacsintgattak az Új Világ professzorai. Ekkor került sor az űrberendezések tervezésére, gyártására, szállítására szakosodott cég létrejövetelére. A pályázatot megnyerte a cég és rekordidő alatt állította össze a két kristályosító központot. 2002 óta NASA projektekben használják a szerkezetet. Ezután egy további berendezés leszállítására kapott ajánlatot a vállalkozás.

A fémhab


2006-ban került be az első magyar egyetemista csapat az Európai Űrügynökség diák parabolarepülési pályázatába. Az úgynevezett FT6-os keret programot egyedülálló módon nyerte meg a cég. A miskolci diákok a fémhab tulajdonságait tesztelhették a súlytalanság állapotában. Ezt az anyagot a jövőben, földi körülmények között kívánják hasznosítani a kutatók.

- Az Admatisnak a földi fémhab technológia kifejlesztése a célja – árulta el Dr. Bárczy Pál, a jelenleg folyó FOCUS űrkutatási program projektvezetője a HírExtra megkeresésére.

A habok a XXI. század anyagai lehetnek. A természet és az emberi találmányok már bebizonyították a lyukacsos szerkezetű anyagok hatékonyságát (csont, kenyér, cipőtalp). A fémhab megszilárdulva nagyon könnyű, mégis igen erős. A technológia iránt leginkább az autóipar érdeklődik, de például csontprotézisek készítésénél is fontos szerepe lehet. Ehhez a technológiához nyújtana további segítséget a FOCUS projekt.

A jelenlegi cél


Az Admatis Kft. azon dolgozik, hogy a habgenerátor megfeleljen a követelményeknek. Ez egy előállítási technológia, melynek tökéletes kifejlesztése a cél. Az űrbeli tesztek ezt szolgálják.

"A tesztek kedden és szerdán folynak. Az űrbe jutó eszközök egy bonyolult tesztsorozaton kell átmenjenek. Ennek több előzetes állomása is van. Ami most folyik itt, az az elfogadási teszt. Abban az űrbe kerülő példány alkalmasságát tesztelik. Ez itt Magyarországon történik. Ha a teszt sikeres, akkor az űrállomásra kerülhet a szerkezet" – mondta Bárczy.

Sok sikert!

A tudomány, az űrtechnika, az informatika olyan mértékben fejlődik, hogy a jövő világa valóban olyan lehet, mint a legbizarrabb sci-fikben. Képzeljük el, hogy a levegőt hasító járművek, az épületek mind-mind olyan anyagból készülnének, olyan eljárással, melyek kifejlesztésében hazánk szakértő is segédkeznének. Nagy dolog lenne, ha a magyar kutatómunka ismét bebizonyítaná világnak páratlanságát!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását