2024. április 24. - György

Veszélyes! A hőség akár meg is ölheti háziállatainkat

Nyáron kisállatainkra is jobban oda kell figyelni, mert a forróság miatt könnyen hőgutát kaphatnak, amibe bele is halhatnak. Egy-két apróbb praktikával viszont megelőzhető a baj, és ők is önfeledten élvezhetik a napsütést.
2009. augusztus 2. vasárnap 08:39 - Kővári Adrienn
Sokan hajlamosak megfeledkezni ezekben a meleg hónapokban a háziállataikról, pedig a forróságban nemcsak nekünk lehet melegünk, hanem kedvenceinknek is. Akár veszélyes is lehet rájuk a hőség, ezért nem árt nyáron még jobban odafigyelni rájuk. Hogy pontosan milyen veszélynek vannak kitéve, és ez ellen hogyan védekezhetünk? A HírExtra utánajárt, és megpróbál segíteni a helyes állattartásban.

Nem árt óvatosnak lenni!

Ha háziállatra gondolunk, rengeteg fajta állatka lebeghet a lelki szemeink előtt. Macskák, kutyák, nyulak, halak és egyéb apróságok. Mindegyikre másként kell odafigyelni. Ha kedvencünk egy ketrecben éli mindennapjait, akkor a meleg hónapokban próbáljuk meg hűvös helyre tenni. Gyakran kapjanak friss, hideg vizet, és gyümölcsöt, zöldséget, amiben sok folyadék található. Ötletes, ha két tál vizet teszünk ki nekik, mert így biztos, hogy mindig lesz mit innia, még akkor is, ha egy fél napra magára hagyjuk.

A legjobban ilyenkor a kisállatokra kell vigyázni, mert ők nem tudnak a ketrecből elmenekülni a hűvösebb helyekre. Ezért nemcsak keressünk nekik hűvös helyet, de próbáljuk is megtartani a kellemes hőmérsékletet a szobában. Semmiképp se nyissuk rájuk a meleg napsütést, inkább húzzuk be a függönyöket.

Ha utaztatjuk őket, főleg hosszútávon akkor is legyünk óvatosak. Kerüljük a napot, legyen levegős a doboz vagy a ketrec, és próbáljunk meg neki folyadékot adni, főleg, ha olyan állatról van szó, aki sok vizet igényel. A kocsiban mindig tegyük őket a hátsó ülésre, esetleg ölbe is vehetjük őket. A csomagtartóba semmiképp se rakjuk be a házi kedvenceket, mert sajnos akkor a legrosszabbra is felkészülhetünk. Egy hosszú autókázás a tűzforró csomagtartóban akár az életükbe is kerülhet, főleg ha tengerimalacokról, nyulakról beszélünk. A kutyáknak, macskáknak sem tesz jó, ezért őket se hagyjuk benne, a forró autóban. Akár pár perc alatt felforrósodhatnak, s még a lehúzott ablak sem védi meg az állatokat.

Ne csodálkozzunk rajta, ha ilyenkor kicsit inaktív a kedvencünk, a melegben kevesebbet fog mozogni, rohangálni, ennek ellenére semmi baja sincsen.

Nemcsak a kicsiknek kell a védelem

Amikor hőgutát kap
Az állat oldalt fekszik, habzik a szája, s nagyon liheg. A bőre tűzforró, akár be is görcsölhet. Ha látjuk, hogy baj van, próbáljuk meg először a hasát lehűteni jéggel, szépen apránként. A túl gyors hűtés akár sokkot is okozhat az állatnál. Mindenképp tegyük hűvös helyre, adjunk neki vizet, borogassuk, és hívjunk orvosi segítséget.
Sokan megfeledkeznek a kint tartott háziállatokról is. Nem egyet tartanak a szabadban is ketrecben, esetleg a kutyákat megkötözve. Ilyenkor nézzük át azt a területet, ahol az állat a mindennapjait tölti. Ha kevés az árnyék próbáljunk meg többet teremteni neki. Állítsunk fel napellenzőket, ültessünk fákat, tegyük arrébb az otthonát, vegyünk neki házat.

A meleg a nagyobb állatokat is ledöntheti a lábukról, akár bele is hallhatnak a hőgutába. Ez mivel állatkínzásnak minősül, akár két év szabadságvesztést is kaphat érte az ember hazánkban.

Minél nagyobb, és sötétebb a kutya szőre annál nehezebben viseli a meleget. Igaz ez a szintén sötét színű állatokra, rájuk különösen vigyázni kell, mert sokkal hamarabb felforrósodik a bundájuk. Ráadásul sok állat nem tud izzadni, ez nekik még nehezebbé teszik a nyarat, ezért keresik a hűvös helyeket. Észrevehetjük akár azt is, hogy kisebb kedvenceink még a forgácsot is kikotorják, mert inkább a ketrec hűvösebb alján szeretnének feküdni. Ilyenkor tudhatjuk, hogy melegük van.

Pancsizzunk vele

Nyáron az ember számára is legfontosabb a víz, nincs ez máshogyan az állatoknál sem. Azt már említettük, hogy minél többször cseréljük ki az ivóvizét, hogy mindig friss, hideg víz álljon a rendelkezésére. Ha kutyánk van, akkor fürdessük is meg, vagy legalábbis mossuk át egy kicsit. Neki is felfrissülés lesz, főleg ha sötétebb szőrű. A kisebb kedvenceket is meg lehet fürdetni. Ne egy nagy kád vízre gondoljunk, hanem egy vizes ruhára, amivel átdörzsölhetjük a szőrét. Biztos, hogy ő is örülni fog neki, még ha nem is mondja.

A madarakra is oda kell e téren figyelni, mert szeretnek fürdeni, ezért biztosítsunk nekik kellő mennyiségű folyadékot. Érdekes, de hiába olyan kicsik, a testhőmérsékletük sokkal melegebb, mint várnánk, ezért nagyon érzékenyek a hőségre.

Hogyan ismerjük fel a bajt?


Ha az állat intenzíven liheg, a nyelve sötétebb színű a megszokottnál akkor megeshet, hogy hőtorlódása van, esetleg hőgutát kapott. Utóbbi akár eszméletvesztéssel is járhat. Ha ez megtörténne, akkor próbáljuk meg azonnal vízzel itatni, majd állatorvoshoz fordulni. A legtöbb esetben, ha időben érkezik a segítség, akkor meg lehet menteni az állatot.

Egy kis megelőzés

Ha hosszú szőrű állattal rendelkezünk a meleg hónapokban érdemes megnyírni. Ezzel sokat segíthetünk neki, mert a hosszú szőrzet csak melegíti őt. Emellett könnyen begyulladhat a bőr a bunda alatt, mert nem képes szellőzni, ez akár el is fertőződhet. Ha sokat vakarózik kedvencünk, vizsgáljuk át a bőrét, és ha találunk valamit, forduljunk állatorvoshoz. A bajt mindenképp a fodrászkodással lehet megelőzni. Kedvencünk is sokkal jobban fogja magát érezni rövidebb bundával.

Aki szereti öltöztetni kutyáját, az felejtse el a csini ruhákat nyáron, mert azzal csak árthat neki. A legjobb az, ha elvisszük kozmetikushoz, s levágja a szőrét, de ha kellő vállalkozó kedvvel rendelkezünk, akkor mi magunk is neki eshetünk. Az szinte biztos, hogy több ember segítsége is el fog kelni.

A megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhetőek a súlyosabb megbetegedések, és így háziállataink is könnyen átvészelhetik a forró nyári napokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását