2024. április 25. - Márk

Nyaralás Afganisztánban?

Új épületet emeltek az afganisztáni Bámiján városában, nem egy laktanyát vagy kórházat, hanem turisztikai tájékoztató központot. Miközben az ország déli részén a katonák a lázadók ellen harcolnak, az ország középső részén, Bámijánban a kormánytisztviselők és az adományozók idegenvezetőket képeznek és a szakszerű felszolgálásra oktatják az éttermi alkalmazottakat.
2009. augusztus 2. vasárnap 17:50 - HírExtra
Afganisztán régóta nem arról ismert, hogy a turisták paradicsoma lenne, most azonban talán remény van a turizmus beindítására és arra, hogy újra normális helyzetet teremtsenek a közép-ázsiai ország egy kicsiny részén.

A turizmus képzési programot egy genfi központú iszlám szervezet, az Aga Khan Development Network finanszírozza egy 1,2 millió dolláros (194 millió forint) ökoturizmus program részeként. A turisztikai minisztérium illetékese szerint a turizmussal kapcsolatos összes kezdeményezést jelenleg nemzetközi adományozók finanszírozzák. Új-Zéland és Japán a legnagyobb ilyen donor a bámijáni programban.

Az 1960-as években Afganisztán nagy megállónak számított a hátizsákos turisták és a felüdülést keresők "hippi útvonalán". A külföldiek itt haladtak át az India felé vezető útjaikon, teaházakban álltak meg és megtekintették a sziklába vájt ősi óriás Buddha-szobrokat, amelyeket a tálibok 2001-ben elpusztítottak.

Most már bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a turizmus ismét növekedésnek indult. Repülőtéri és szállodai adatok szerint június elejéig 400 külföldi látogatta meg Bámiján térségét, szemben a tavalyi év hasonló időszakának 180 látogatójával. Sokan közülük feltehetőleg dolgoztak is az országban, és eközben nézték meg a látnivalókat a térségben.

A pusztítás ellenére sok vonzó dolog van. A magasodó sziklabarlangok őrzik a Buddha-szobrok maradványait. Az ősi városokat pedig éppen azok a taposóaknák védték meg a fosztogatóktól, amelyek miatt veszélyes látogatni őket. Viszont október végére a fő történelmi helyszínek várhatóan aknamentesek lesznek. A Buddha-szobrok körüli övezetet már megtisztították.

Két és fél órás autóútra Bámijántól terül el Afganisztán első nemzeti parkja, amelyet júniusban avattak fel, a tükörsima Bandi-Amir tavak vidékén. Ezeket a csipkés, szürke és vörös sziklákkal körülvett tavakat az afgán Grand Canyon vidékének nevezik.
A kisvállalkozások száma is egyre növekszik. Hamarosan megnyílik egy pizzéria az elpusztított Buddha-szobrok lábánál. A turisták körében népszerű egyik helyi szálloda azon munkálkodik, hogy vezeték nélküli internethez jusson. Van már olyan hotel, főként üzletemberek szállnak meg ott, amely már rendelkezik WiFi-vel, ami akkumulátorról is működik, ha nem üzemel a generátor.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja turistautakat alakít ki a falvak között olyan megállókkal, amelyeket a helyiek üzemeltetnek.

Andrew Scanlon, a védett övezetek szakértője, aki az ENSZ-projekten dolgozik, elmondta, a szándékuk az, hogy fantasztikus szabadtéri élményeket biztosítsanak természetes tájakon. Scanlon félmaratoni futást szervez szeptember végére, összekötve a kulturális és a természeti tájakat Bámijánban. Az útvonal olyan övezeteken át halad majd, amelyek néhány éve még hozzáférhetetlenek voltak az aknák miatt.

Az amerikai külügyminisztérium utazási figyelmeztetése azonban még mindig arra hívja fel a figyelmet, hogy Afganisztán egyetlen része sem tekinthető mentesnek az erőszaktól és megvan a veszélye az egész országban a célzott vagy véletlenszerű ellenséges cselekedeteknek bármikor az amerikai vagy más nyugati polgárokkal szemben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását