2024. március 29. - Auguszta

A cukorbetegekre leselkedő nyári veszélyek

A nyár a cukorbetegeket sem kíméli, elég egy elfertőződött láb, és amputálás lehet a nyaralás vége. Ennek az elkerülése csak egy kis óvatosságot igényel, ebben szeretne most a HírExtra segíteni.
2009. augusztus 2. vasárnap 12:45 - Kővári Adrienn
A cukorbetegségről röviden
Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a leggyakoribb cukorbetegség a 2. típusú, melynek olyan társbetegségei vannak, mint a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsír szint, a túlsúly, és a szív- és érrendszeri betegségek. Ha időben felismerjük, s kezeljük a problémát akkor gyógyítható a diabétesz. Szakorvosi segítséggel az összes szövődmény részben megelőzhető lenne.
Akármilyen jó is ez a nyári meleg, hőség, nem mindenki élvezheti gondtalanul. A cukorbetegeknek különösen oda kell figyelniük, mert a nyaralás nem várt következményekkel járhat. Ez az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegség, amely a meleg nyári időszakokban még nagyobb veszélyt jelenthet. Hazánkban több mint ötszázezer diabéteszes beteg ember él, ezért is fontos beszélni erről a problémáról.

Dr. Marton Anna, a Budai Egészségközpont diabetológus szakorvosa segít nekünk eligazodni ebben a szövődményes betegségben, és annak nyári kockázatairól is mesél.

Amit minden cukorbeteg átél

A cukorbetegség tünetei
„A legjellemzőbb tünetek közé tartozik, többek között a megnövekedett éhségérzet, a fáradékonyság, a szomjúság, valamint a gyakori vizelési inger. A gyakoribb, 2. típusú cukorbetegségre sokszor már csak a kialakult szövődmények, például szívbetegség vagy a potenciazavar hívják fel a figyelmet, markáns panaszokat sokáig egyáltalán nem okoz. A betegség ugyanakkor súlyos komplikációkhoz vezethet: jellemző a szemfenéki erek, a vese hajszálerei, vagy akár az idegrostokat ellátó erek károsodása, de a cukorbetegség – főleg magas vérnyomással, magas vérzsír szinttel vagy dohányzással szövődve – vezető oka a szívkoszorú erek és az agy érelmeszesedésének, infarktusának is” - dr. Marton Anna.
Azért alakul ki ez a betegség, mert a szervezet nem tudja a táplálékból kinyert a glükózt hasznosítható energiává alakítani, de ennek több oka is lehet. A cukorbetegségnek két típusa létezik, az 1-es változata az enyhébbik, ez esetben a vércukorszintet szabályozó inzulin termelése jelentősen lecsökken, vagy teljesen megszűnik.

A 2-es típusú cukorbetegség inkább felnőttkorban alakul ki, de mindenképp az számít a súlyosabbnak, s az elterjedtebbnek is. Manapság egyre több fiatalnál is észlelhető, ami rettenetesen veszélyes. Ha egy pár éves gyermeknél cukorbetegséget diagnosztizálnak, a legrosszabbra is fel kell készülnünk. A 2-es típusnál a hasnyálmirigy termel inzulint, de a hatását már nem tudja kellő mértékben kifejteni, így a sejteknek az inzulinérzékenysége csökken.

„A cukorbetegség sok egyéb, ritkább betegség tünete is lehet, de a hasnyálmirigy károsodása révén például alkoholizmushoz is társulhat. Másodlagos cukorbetegségnek a más belgyógyászati betegségek részjelenségeként jelentkező diabéteszt nevezzük” – mesélte Dr. Marton Anna.

Óvakodjunk a melegtől!

Diabétesz hazánkban
A Novo felmérése szerint itthon közel félmillió cukorbeteg él, viszont ugyanennyien élnek még, akiknél nem diagnosztizálták a betegséget. A felnőtt lakosságnak több mint a 8 százaléka cukorbeteg, de 2011-re ez akár 11 százalékra is nőhet. Nálunk is egyre több gyermek betegszik meg. Rájuk leginkább az 1-es típusú diabétesz a jellemző, de a 2-es típusa is egyre több embernél jelenik meg. Átlagosan évente 5 százalékkal nő az 1-es változatban diagnosztizált esetek száma.
Leginkább azoknak kell óvatosnak lennie, akiknek már súlyosabb stádiumba lépett a betegsége, az úgynevezett diabéteszes láb szindróma kialakulásának az esélye nagyban megnő nyáron. Ez a betegség egyik legsúlyosabb szövődményeinek egyike, a világon a legtöbb lábamputációt emiatt végzik el. Hogyan védekezhetünk ellene? Veszélyes, ha ilyenkor nyitott lábbelit visel a beteg, s így közlekedik, mondjuk a fűben, vagy a forró homokban mezítláb mászkál. Ekkor észrevétlen, apró sérülések keletkezhetnek a lábán, amely súlyos fertőzések és talpi fekélyeknek a kialakulásához vezethet.

„Különösen veszélyeztetettek azok a betegek, akiknél a cukorbetegség már alsó végtagi keringési problémákkal, érszűkülettel vagy idegkárosodással szövődött. A nyaralások alatti gyakori diétahibák következtében magasabb vércukorszintek további
kockázatot jelentenek, nem csupán a diabeteszes láb szindróma, hanem minden egyéb diabeteszes szövődmény szempontjából” – tette még hozzá a doktornő.

Védekezzünk!

Ha tudjuk magunkról, hogy már egy komolyabb stádiumba érkezett a betegségünk, akkor semmiképp se hagyjuk, hogy megsebezzünk lábunkat, viseljünk zárt cipőt, szellős hosszú nadrágot, vagy szoknyát. Kerüljük azokat a helyzeteket, amikor megkarcolhatjuk a bőrünket.

A diabetológiai időszakos kontroll vizsgálatokon beszerezhetünk speciális diétákat, megismerhetjük őket. Emellett a gyógykezelés segíthet abban, hogy ne érezzük magunkat kényelmetlenül a nyaralás alatt. Így könnyűszerrel elkerülhetjük a súlyos szövődményeket a nyaralás alatt, és élvezhetjük a kellemes kikapcsolódást. Ez azért is fontos, mert testi és lelki felfrissülést is nyújt egyben, amire minden embernek szüksége van.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását