2024. április 20. - Tivadar

Épül a világ legnagyobb teleszkópja

A Mauna Kea hawaii vulkánon építik meg a világ legnagyobb teleszkópját, amely kilencszer nagyobb felület tud majd megfigyelni a jelenlegi legnagyobb teljesítményű berendezésnél, és lehetővé teszi a tudósok számára, hogy 13 milliárd fényévnyire "ellássanak".
2009. július 23. csütörtök 06:47 - HírExtra
A teleszkóp tükrének átmérője eléri majd a 30 métert, ami egy Boeing 737-es fesztávolsága. A tükör olyan nagy, hogy képes befogni a Föld felé 13 milliárd évnyi utat megtevő fényeket, amelyek alapján a teleszkópba pillantó csillagászok "képeket" láthatnak az ősrobbabás után néhány száz évvel kialakuló első csillagokról és a galaxisokról. "Nagyjából képet kaphatunk az univerzum történetéről" - mondta a TMT (Thirty Meter Telescope Observatory Corporation) szóvivője.

A várhatóan 2018-ra elkészülő teleszkóp a szunnyadó vulkán tetején kap helyet. A Mauna Kea azért kedvelt a csillagászok körében, mert csúcsa jóval a felhők felett, 4205 méteren fekszik, vagyis az év háromszáz napján tiszta kilátást kínál. A cég választása azért is esett Hawaiira, mert a sziget a Csendes-óceán közepén fekszik, így a viszonylag alacsony a légszennyezettsége. A szigeten emellett csak néhány nagyváros található, tehát a fényszennyezés sem zavarja majd a tudósokat.

A lehetséges helyszínek között szerepelt még a chilei Cerro Armazones hegycsúcs is, végül Hawaii mellett döntött az, hogy a Mauna Kea magasabb, a szigetek levegője szárazabb és kisebb a hőmérséklet-ingadozás.

A szuperteleszkópot a Kaliforniai Egyetem, a Kaliforniai Technológiai Intézet és a Kanadai Egyetemek Csillagászati Kutatási Szervezete közösen építi meg. A világ legnagyobb teleszkópjai jelenleg is a Mauna Keán találhatók, ezek átmérője azonban három méterrel elmarad az újétól. A mostaniak nem fognak be olyan széles képet, nem látható rajtuk keresztül a csillagok körül keringő több száznyi bolygó, miként a Nap közelében lévő csillagok sem.

A hawaii őslakosok nincsenek elragadtatva a tervtől, mivel hagyományaik szerint a magas helyek szentnek számítanak: szemükben azok a mennyek kapui.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy a TMT Observatory szuperteleszkópja nem tartja sokáig a rekordot. Európai összefogásban ugyanis tervet fontolgatnak egy 42 méteres átmérőjű teleszkóp építésére. A lehetséges helyszínek között Argentínát, Chilét, Marokkót és Spanyolországot emlegetik, döntés jövő évre várható. A berendezés az elképzelés szerint szintén 2018-ra készülhet el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását