2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Világjátékok, Kína nélkül

Látványos megnyitóval megkezdődtek a Világjátékok a tajvani Kaohsziungban.
2009. július 16. csütörtök 21:05 - HírExtra
Az olimpián kívüli sportágak világversenyének csütörtöki nyitányán - a magyar küldöttség tájékoztatása szerint - 30 ezer néző tapsolta végig a 98 ország sportolóinak bevonulását. A magyar csapat zászlóját Babicz Balázs strandkézilabdás vitte.

Egy délutáni kiadós langyos eső ráijesztett a résztvevőkre, de a megnyitó kezdetére megszűnt az égi áldás, és jött a forró pára, így alaposan megizzadt mindenki a stadionban, ahol Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeu) köztársasági elnök nyitotta meg a július 26-ig tartó eseményt.

A megnyitón Csodálatos sziget címmel monumentális produkcióval rukkoltak elő a kaohsziungiak. A show-ban helyet kaptak az ősi gyökerek motívumai és a modernizáció elemei is.

A kínai versenyzők és vezetők nem vettek részt a csütörtöki eseményen, a 100 tagú delegáció teljes egészében távolmaradt.

"Az az érzésem, hogy ha a kínai versenyzők most nincsenek is jelen, hogy ne sértsenek bizonyos érzékenységeket, a versenyekben azért részt fognak venni" - mondta Ma Jing-zsou.

A 23 millió lakossal rendelkező Tajvan 1949-ben elszakadt Kínától a kommunisták és a nacionalista párt polgárháborújának végén, amikor a vesztes nacionalisták a szigetre menekültek. Peking azóta is Kína részének tekinti az önálló életet élő Tajvant.

A Világjátékokon 12 sportágban 74 magyar sportoló szerepel. Közülük többen - a szumósok, a sárkányhajósok, valamint a ritmikus gimnasztikás Vass Dóra és az ejtőernyős Asztalos István - már pénteken megkezdik a küzdelmeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását