2024. március 29. - Auguszta

A 184. Anna-bál

A 184. Anna-bált rendezik meg július 25-én este Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében; az idei bál díszvendége Debrecen városa - mondta Bóka István, a város polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.
2009. július 14. kedd 06:49 - HírExtra
Az idei bál fővédnöke Kósa Lajos Debrecen polgármestere, aki az ünnepi köszöntőt mondja majd a Magyar Állami Operaház balettművészeinek nyitótánca előtt - közölte a füredi városvezető, hangsúlyozva, hogy Debrecen egész évben díszvendége a Kultúra magyar városa kitüntető címet idén elnyert Balatonfürednek

Éjfélkor debreceni születésű művészek adnak gálaműsort: Shell Judit és Debreczenyi Csaba színművészek, illetve a Valcer Táncstúdió 40 tagú tánckara.

A bálra több mint 400 vendéget várnak - ennyi már el is fogyott a 40, 50 és 55 ezer forintba kerülő belépőjegyekből -, ám még mindig érkeznek az igénylések - mondta Bóka, megjegyezve, hogy az Anna-bál a politikai, gazdasági és művészeti elit találkozója is Magyarországon.

Közlése szerint ezúttal is számos neves személyiség - politikus, művész - lesz vendége az ország legnevezetesebb báljának: többek közt Giovanni Battista budapesti olasz nagykövet, a politikusok közül Kósa Lajos, Martonyi János, Suchmann Tamás, a művészvilág jelesei közül Miklósa Erika, Bujtor István, Eperjes Károly, Melocco Miklós, Görgey Gábor, Szőcs Géza, az ismertebb gazdasági-pénzügyi vezetők közül Erdei Tamás, Staub Elek és Sugár András.

Idén is megválasztják a bál szépségkirálynőjét, s átadják a Kiss Ernő-díjat is. Utóbbit - idén 6. alkalommal - az a személyiség kapja, aki a legtöbbet tette és teszi Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért. (Az 1848/49-es szabadságharc honvéd tábornokát és aradi vértanúját huszáregyenruhában ábrázoló herendi porcelánszobor értéke 500 ezer forint.)

Kiss Ernő huszárkapitány 1825-ben, az első Anna-bálon ismerkedett meg a mulatságot rendező Szentgyörgyi Horváth Fülöp János nagybirtokos Anna lányával, aki később a felesége lett. Ezután az Anna-naphoz legközelebbi szombat estén mindig megtartottak a bált a Horváth-házban, a reformkorban olyan nevezetes vendégekkel, mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, vagy később Blaha Lujza.

Kósa Lajos - akit a debreceni televízió stúdiójából élőben kapcsoltak - elmondta: Debrecen számára megtisztelő az ország legrégebbi és legrangosabb bálján díszvendégként részt venni. A Debreceni Virágkarnevál is "ellátogat" Balatonfüredre, legalább is annak két legismertebb kompozíciója - a Ludas Matyi és a Koronázási ékszerek elnevezésű - lesz majd látható a móló előtti dísztéren - közölte.

A bál szépségkirálynője ezúttal is egy Viktória-mintás herendi vázát vehet át, a második udvarhölgye Apponyi-, az első pedig Rotschild-mintás vázát kap; a három díszes váza összértéke 500 ezer forint - közölte Kőrös Endre, a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. marketing vezetője, megjegyezve, hogy minden hölgy részvevő kap egy számozott - így egyedi példánynak tekinthető - porcelánszívet.

A hagyományokhoze híven idén is meghívták a bálra a 18 éves füredi hölgyeket, akik közül 21-en ott is lesznek.

Az Anna-bálról idén is élő közvetítést ad a Duna Televízió, amelynek stratégiai igazgatója, Katona Erika elmondta: ezúttal is öt földrész magyarsága nézheti a Duna TV-ben a társasági eseményt, illetve a világ magyarsága szavazhatja meg, hogy ki legyen a bál szépségkirálynője. Tájékoztatása szerint a bál napján 17 óra 30 perctől éjfélig kizárólag Balatonfüredről közvetít a Duna TV, de napközben, sőt a megelőző napokban is több műsor szól majd a balatoni városról, kultúrájáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását