2024. április 19. - Emma

2011: unisós szintű népszámlálás lesz

Az Európai Unió tagállamaiban 2011-ben népszámlálást tartanak; Magyarországon 2011. október 1-je és november 30-a között veszik fel a polgárok adatait - olvasható az Országgyűlés honlapján található törvényjavaslatban.
2009. július 13. hétfő 13:53 - HírExtra
A Molnár Csaba kancelláriaminiszter által június végén beterjesztett, a 2011-es népszámlálásról szóló javaslat indoklása szerint az Európai Parlament és az Európai Tanács 2008-ban rendeletben írta elő, hogy a tagországoknak 2011-ben nép- és lakásszámlálást kell tartaniuk.

Az előterjesztés szerint a népszámlálók olyan adatokat gyűjtenek majd, mint a nem, a születési idő, az állampolgárság, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás, a családi állapot, a jelenlegi és egy évvel korábbi lakóhely, a születési hely, a háztartások és családok összetétele, az iskolai végzettség, a gazdasági aktivitás, a foglalkozás, a munkáltató, illetve a lakáshasználat jogcíme.

A népszámlálás során a megkérdezettek családi és utónevét a népszámlálási kérdőívre felvenni nem szabad. Az adatszolgáltatás pedig - a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás kivételével - kötelező. Az összeíráskor az adatszolgáltatóktól nem szabad dokumentumokat kérni.

A törvényjavaslat szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szervezett népszámláláson gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók.
Az indoklás szerint Magyarországon 1870 óta rendszeresen, általában tízéves időközökben tartanak teljes körű népszámlálást, a legutóbbi 2001-ben volt.

2001. február 1-jén Magyarországon 10 millió 197 ezren éltek. A KSH június 22-i közleménye szerint a becsült népességszám 2009. április végén 10 millió 21 ezer volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását