2024. április 19. - Emma

Hazai előadás külföldi méltetása

A Katona József Színház New Yorkban vendégszereplő Ivanov-előadását dicsérte a csütörtöki New York Post, amely szerint a remek társulat és az élénk rendezés gazdag kelet-európai életet lehel Csehov elhanyagolt darabjába.
2009. július 9. csütörtök 22:25 - HírExtra
A Katona József Színház előadása gyakran vidám bohózatba fordul. Ritkán látni, hogy lelki problémákat olyan szórakoztató módon vigyenek színre, mint a Lincoln Center Festival eseményén - írta a napilap.

Csehov Ivanov című drámájának előadásával az 50. születésnapját idén ünneplő világhírú előadóművészeti központban vendégszerepel a budapesti színház társulata; június végén a Connecticut állambeli New Havenben, a neves Yale Egyetem színházában lépett fel.

Ez a valaha készült egyik leggazdagabb értelmezése a nehéz Csehov-darabnak - írta a New York Post kritikusa, aki arra hívta fel az olvasókat, ne riassza el őket az, hogy a darabot magyar nyelven, angol feliratozással adják elő.

Az újság kiemelte a címszerepet alakító Fekete Ernő játékát az ,56-os forradalom utáni Magyarországon, a kommunista elnyomás igája alatt nyögő, 60-as évekbeli társadalomban játszódó darabban. A Szását alakító Jordán Adél játékát pedig elképesztően jónak nevezte a lap.

A legtöbb Csehov-interpretáció a melodrámára összpontosít, amely ebből az előadásból sem hiányzik. Ascher Tamás produkciója viszont gyakran vidám bohózat, különösen abban a jelenetben, amikor Ivanov közelgő menyegzője miatti pánikszerű izgalma az őrületbe kerget minden szereplőt. Az újság szerint nem minden ötlet működik, így az sem, amikor Ivanov meztelen fenékkel sétálva adja elő önmegvető monológját.
Ezt a sokat utazott darabot azonban olyan tökéletesen adja elő a társulat, hogy még a legjelentéktelenebb karakterek is hatásosak; a Borkin ispánt alakító Nagy Ervin játéka egészen kiváló.

Az orosz Hamletként emlegetett Ivanov előadásait július 7. és 11. között ötször láthatja a New York-i közönség a Gerald W. Lynch Centerben. A színházi előadás az Extremely Hungary, a rangos New York-i és washingtoni helyszíneken zajló idei magyar kulturális fesztivál része. A fesztivált szervező New York-i Magyar Kulturális Intézet az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a keddi New York-i bemutató kirobbanó közönségsiker volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását