2024. április 16. - Csongor

Szívszorító! Jacko halála mások életét jelenti!

Michael Jackson hirtelen szívhalála mindenütt fölhívta a figyelmet az életmentő újraélesztés általános elsajátításának fontosságára.
2009. június 29. hétfő 08:32 - HírExtra
A szívgyógyászok hangsúlyozzák: az újraélesztési folyamat első láncszeme, hogy mindenki azonnal fölismerje a tragikus eseményt, hívjon segítséget és a rohammentő megérkezéséig szünet nélkül folytassa az álló szív működésének pótlására, a mellkas ritmusos összenyomását percenként szászszor.

A média az első pillanattól kezdve részletesen foglalkozott a tragédiával, de az orvosi szaksajtó is azonnal tájékoztatta a közönséget, milyen betegség, behatás játszatott szerepet az ötvenéves sztár halálában. A hírek szerint a mentők kihívásakor Michael Jackson már mozdulatlan volt, nem lélegzett és külső hatásokra nem reagált.
Vele volt kezelőorvosa, Conrad Murray, aki szívgyógyász és az eddigi tájékoztatások szerint megkísérelte az újraélesztést, amelyet még háromnegyed óráig a kiérkező mentők is folytattak, majd az énekest bevitték a kórházba, de ott sem sikerült életre kelteni. Mivel részletes laboratóriumi vizsgálatok történnek gyógyszerek vagy kábítószerek esetleges jelenlétére, ezért a halál okára vonatkozó, végleges jelentésre még hetekig várni kell.

A szívgyógyászok két, hatalmas szervezete, az Amerikai Szív Szövetség és az Amerikai Szívgyógyász Kollégium több állásfoglalásában megmagyarázta a sajtó képviselőinek és a nagyközönségnek azt a drámai jelenséget, amelyet hirtelen, váratlan szívhalálnak neveznek. A halál ilyenkor egyik pillanatról a másikra bekövetkezik, mégpedig szívmegállás formájában.

A Kollégium egy előző elnöke, Douglas Zipes kiemelte, hogy ilyenkor a szívizomzat általában nem bénul meg, hanem remeg, fibrillál, de ez azt jelenti, hogy megszűnik a szívpumpa ritmusos működése, ami fönntartja a vérkeringést. Ha agyunk nem kap vért, eszméletvesztés következik be és csak percek vannak a szívműködés újraindítására.
"Amikor szívünk jól működik, a szívkamra izomrostjai percenként 70-90 alkalommal, ritmusosan összehúzódnak, olyan, mint amikor a zenekar szépen játszik: szól a zene. A kamraremegés bekövetkeztekor olyan, mint amikor valamennyi zenész csak hangol, próbálja a hangszerét: nincs muzsika, csak kakofóniát hallunk." - mondotta Zipes professzor.

Michael Jackson szíve csütörtök délután abbahagyta a muzsikát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását