2024. április 25. - Márk

Overdose elhagyta az országot! Hová vitték a csodalovat?

Jó utat! – búcsúzott könnyes szemmel Mikóczi Zoltán tulajdonos lovától, Overdose-tól. Dózi ugyanis elhagyta az országot. Hová vitték Overdose-t, és mi lesz vele?
2009. június 25. csütörtök 07:59 - Gedei Szilárd
Overdose-nak el kellett utaznia: a következő hónapot ugyanis Nantes-ban tölti Max Fournier mesterkovács vigyázó felügyelete mellett. A még mindig nem teljesen egészséges csodaló gyógykezelése miatt még jó néhány versenyről lemarad, Mikóczy Zoltán tulajdonos azonban a PannoniaOverdose.hu-nak egy interjúban elárulta, hogy szerinte mikor térhet vissza kedvence.

Az alábbiakban ezt az interjút olvashatják:

Miért pont Franciaország, miért pont most, és miért éppen Nantes?


Szombaton eljött Magyarországra Max Fournier mesterkovács, aki eddig is az Overdose gyógykezelését végző csapat lelke volt. Ő ismételten azt javasolta, hogy vigyük el hozzá a lovat.

Franciaországból Christophe Soumillon közbenjárására és javaslatára egy másik meghívás is él, Aga Khan istállójába.

Legelőször Max javasolta, hogy hozzá kerüljön a ló Nantes-ba, majd ezután Christophe, hogy, ha már Franciaországba hozzuk, akkor inkább a közelebbi Chantillyba. Utóbbi egy profi, első osztályú versenytelep, de többen is úgy ítéltük meg, hogy a rehabilitáció szempontjából mégis Nantes biztosít jobb lehetőséget Overdose számára. Ami még egyértelműen mellette szólt, hogy ott Max hetente négyszer is ellenőrizni tudja Dózi patáját, így pedig naponta lehet meghatározni az általa elvégzendő edzésmunkát. Ha úgy látja, hogy bírja a terhelést, akkor fokozatosan lehet dolgozni a lóval, ha pedig szükséges, bármikor át lehet patkolni, akár másfajta patkóval is. Ha bármi történne, azonnal tud lépni.

Hangsúlyozni szeretném, kizárólagosan rehabilitációról, tehát a pata teljes regenerálódásáról van szó és nem pedig versenyre történő felkészülésről. Az, hogy a formábahozás és a formaidőzítés hol fog történni (Chantillyban vagy pedig az angliai Pulboroughban) még nem tudható, de az valószínűsíthető, hogy haza Alagra majd csak a szezon végén fog visszatérni.

Javult már annyit Overdose lába, hogy nekivághatott egy ekkora útnak?


Max szombaton lecserélte a körpatkót szárnyas patkóra, és ez látványosan sokat segített. Homokon már eddig is jól mozgott, de az új patkóval már kemény felületen, például aszfalton is normálisan lép.

Mivel utazott?

Egy puha rugózású hat férőhelyes szállítójárműben. Természetesen egyedüli lóként. A Magyarországon használatos kis lószállítókhoz képest ez egy luxuskamion. Sokkal kényelmesebb, szinte észrevétlen utazást biztosított a számára. Gyakran beszéltem útközben a kísérőivel, akik mindig arról számoltak be, hogy Dózi tökéletesen állt, egyáltalán nem volt ideges és nagyon jól viselte az utazást. Tegnap délután hat óra tájban érkeztek meg Nantes-ba.

Kik kísérték el?

Budinszki Barbara fogja továbbra is munkában lovagolni, és két olyan személy, akik egyrészt vigyáznak rá, másrészt besegítenek Barbinak a ló ápolásában és minden más teendőben.

Mikor utaznak utánuk Ribárszki Sándor idomárral, hiszen egyelőre a hétvégi Magyar Derbyre készültök, ahol Önnek három, Ribárszkinak pedig kilenc lova van nevezve.

Csütörtökön megyek Nantes-ba, és szombaton jövök meg. A Derbyben papíron a szindikátusi, azaz a csak résztulajdonomban lévő Windsor az esélyesebb lovam, miután megnyerte az Alagi Díjat. Nagyon bízom benne, hogy Dethrone jobb formára lesz képes, mint amit a Nemzeti Díjban és Pozsonyban futott. Remélem, hogy Gary Hind keze alatt hasonlóan fog teljesíteni, mint Soumillonnal. Ribárszkitól természetesen egy ilyen nagy verseny előtt nem lehet elvárni, hogy eljöjjön Magyarországról, de kedden mindketten kiutazunk Dózihoz, és az egész hetet ott töltjük.

Mi a további menetrend?

Overdose bizonyosan eltölt egy hónapot Nantes-ban, az őszi programról csak ezután lehet bármi biztosat mondani. A programtól függ ugyanis, hogy melyik tréningtelepre kerül, a Soumillon által javasolt Chantillyba, vagy az angliai Pulboroughba. Ha minden jól megy, akkor augusztus végén, vagy szeptember elején kezdhetünk vele. De ezt nem én, hanem ő fogja megmondani.

Mi a fő cél?

Az előzetesen tervezett Amerika, Ausztrália vagy Japán most fel sem merül. Egy súlyos sérülésből felépülve nem volna szerencsés ilyen hosszú útra indulni, de látván a tengerentúlról érkezett lovak ascoti formáját sem vagyok túl lelkes a nagy távolságokért. Idén már biztosan Európában maradunk. A fő cél a párizsi Prix de l’Abbaye, ahol tavaly a kései visszastart miatt nem tudta megmutatni a képességét.

Nem titok, hogy a Kincsem Parkban találkoztunk. Éppen Csapkovits Tamás galopp versenytitkárral, és a legutóbb a Sport1 televízió ascoti közvetítéseinek kommentátoraként látott-hallott Pécsi Istvánnal folytattatok szenvedélyes vitát Overdose lehetséges őszi versenyeiről. Csak nem nevezni jött valamelyikbe?

De igen, ugyanis ma járt le a nevezési határideje a Coolmore Nunthorpe Stakesnek, ami egy ezerméretes, 240.000 font összdíjazású Group 1-es verseny Yorkban.

Ez lenne a felvezető verseny?

Legvalószínűbb, hogy szeptember 13-án egy Group 3-as párizsi versenyben fogunk kezdeni, ugyanazon a pályán, Longchampban, ahol majd a Prix de l’Abbaye-t futják október 4-én. Viszont ha Overdose gyorsabban gyógyul és jól mutatja magát, akkor ez az augusztus 21-i angliai verseny is számításba jöhet York-ban, vagy a Goldene Peitsche Baden-Badenben. Még nagyon korai bármi biztosat mondani.

A nevezési határidők viszont már szorítanak...

Ezért is gondolkodom egyelőre több lehetőségben, de nagyon bízom a lóban, azt sem szeretném, ha egy lecsúszott nevezési határidő lenne a gátja az esetleges indulásának. Két hét múlva már okosabbak leszünk. Óva inteném azt az ismeretlen fogadót, aki négymillió forintban fogadott Dózi ascoti duplázására, hogy ebben a versenyben még ne fogadjon Overdose-ra. Ez ugyanis egyelőre előnevezés, július 29-ig kell eldönteni, hogy töröljük-e, vagy pedig állva marad.
Forrás: HírExtra/PannoniaOverdose.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását