2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az élsportolók egészsége

A hasonló korú, fiatal amerikai férfiak életkilátásaihoz képest a futballsztárok szív- és érrendszeri kockázata kissé nagyobbnak bizonyult.
2009. június 24. szerda 08:20 - HírExtra
Az amerikai futball profi játékosainak rendszeres fizikai terhelése, optimális táplálkozása és egészséges életvitele azt valószinűsítené, hogy azonos életkorú társaikhoz viszonyítva a koszorúérbetegség kifejlődése szempontjából lényegesen jobb helyzetben vannak. Andrew M. Tucker vezetésével szakorvosok egy csoportja megvizsgálta, hogy ez a föltételezés mennyire felel meg a valóságnak.

Az Amerikai Futball Liga 12 csapatából 504 játékos jelentkezett a kutatóknak fölhivására. A tanulmánynak fontos feltétele volt a hasonló korú népesség olyan csoportja, amelyik szinte minden szempontból megfelelt a játékosok csapatának.

Az összehasonlításra kiemelt, azonos korú amerikai férfiak egy 1986 óta folyamatban lévő vizsgálat alanyai voltak. A CARDIA elnevezésű tanulmányt azért indították el, hogy megfigyeljék, milyen módon fejlődik ki az egészséges fiatal emberek szervezetében a különböző kockázati tényezők hatására az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség.

A CARDIA-vizsgálatban az ötvenezernél is több önkéntes, 18-30 esztendős nő és férfi etnikai eredete, iskolázottsága jól megfelel az amerikai társadalom általános összetételének. A sportolók csoportjának adatait így jól párosítható társadalmi mintához hasonlíthatták.

Az amerikai futballisták teljes csoportjában csak egyetlen egy személy dohányzott, míg a CARDIA vizsgálat tagjainak 30.5 százaléka volt rabja a káros szenvedélynek. Meglepő volt, hogy noha a sportolók az átlagosnál magasabbak és nehezebbek voltak, közöttük az emelkedett vércukor szinte lényegesen ritkább volt, mint az amerikai átlagban.

A vérzsírok szintje a két vizsgálati csoportban gyakorlatilag azonosnak bizonyult. Az emelkedőben lévő, illetve már magas vérnyomás viszont sokkal gyakoribb volt az élsportolók között, mint a hasonló korú amerikaiak csoportjában. A kutatók értékelése alapján ez azt jelentette, hogy a nagyobb testtömeg és a magas vérnyomás miatt a futballisták rizikója a koszorúérbetegség szempontjából nagyobb, mint az átlagnépességé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását