2024. március 29. - Auguszta

"Európa puskaporos hordója Magyarország lett"

A Jobbik bejutott az EP-be, és ezzel immáron nem csak Magyarország, hanem a világ figyelme is rájuk vetül. Most épp a Szlovákiánál és Csehországnál verték ki a biztosítékot, de ez csak a kezdet.
2009. június 21. vasárnap 17:29 - Pásztor Balázs
A múlt felhánytorgatva

Beneš-dekrétumok
A Beneš-dekrétumokat 1945-ben Eduard Beneš csehszlovák elnök hozta: a 11 rendelkezés a kassai kormányprogram részeként a csehszlovák államot kívánta megszabadítani a német és magyar kisebbségtől. A háborús bűnökre hivatkozva állampolgárságukat, vagyonukat, földbirtokaikat elvesztették, iskoláikat bezáratták, a közigazgatást megtisztították az „idegen” elemektől, és tulajdonképpen utat engedtek a németek és magyarok elleni erőszaknak. (kitekintő)
A Jobbikot Magyarországon is botrány követte botrány után, ezért nem kell meglepődnünk, hogy ez a tendencia az EP-be jutva külföldön is folytatódik. Igaz itthon is a többi nagypárt tüzelte fel a radikális jobboldaliak ügyeit, és külföldön sincs ez másképp. De nézzük meg a konkrét ügyet.

Mivel a Jobbik három EP mandátumot szerzett, így kijelentéseivel többé nem lehet nem foglalkozni. Például ha a kijutott Szegedi Csanád alelnök azt találja mondani, hogy a párt EP-s fő célja a Beneš-dekrétumok eltörlése, majd a trianoni határok visszaállítása, akkor komolyan kell venni, és ennek fényében kell nyilatkozatokat kiadni. Szegedi pedig ezt mondta, amin a csehek és a szlovákok annak rendje és módja szerint ki is akadtak (pedig az említett dekrétumokat nem csak a szélsőjobboldal kritizálta mostanság).

„A ČSSD szükségesnek tartja hangsúlyozni, hogy a Jobbik követelései és azok következményei veszélyeztetik Közép-Európa stabilitását, növeli az etnikai feszültségek veszélyét, illetve árt a jó kapcsolatoknak és szomszédságnak” - nyilatkozta Jiří Paroubek cseh szociáldemokrata (ČSSD) vezető, majd megkérte a külügyminisztert hogy fogalmazzon egy figyelmeztetést Magyarország számára.

Azt is hozzátette, hogy a szélsőséges pártok ellen „a demokratikus pártoknak és kormányoknak kell felvenniük a harcot, mielőtt túl késő lenne” - ám úgy látszik nem ismeri eléggé a belpolitikai helyzetet és nem tudja, hogy ami ellen a magyar parlamenti pártok harcolnak, az általában népszerű. Hisz az MSZP nagyon, az SZDSZ pedig még jobban felvette a harcot a Jobbik ellen, aztán annyi ingyenreklámot csináltak a pártnak, hogy az három EP mandátumot is szerzett. Ha ennél jobban felveszik a harcot, akkor a Jobbik még talán a Fideszt is megelőzi.

Slota újra

Ha a magyar liberális szavazók szerint van Vona Gábornál vállalhatatlanabb pártelnök, akkor az Jan Slota, a szlovák a radikálisok, vagyis az SNS elnöke - és ebben az intoleranciában egyeznek még a hazai radikális szavazókkal is. A magyarellenes kirohanásairól híres párt újabb agyrobbantó nyilatkozatot adott ki a Jobbik céljaira reagálva: szerintük „Európa puskaporos hordója Magyarország lett”, a pártelnök meg törvénytervezetet nyújtott be a helyi parlamenthez, amely megakadályozná Vonáék fenti céljait.

Azonban nem csak a szomszédságban okozott kavarodást a Jobbik. Az amerikai zsidók által létrehozott Rágalmazásellenes Liga felszólított minden hivatalos szervezetet, hogy határolódjon el az osztrák és a magyar szélsőséges pártoktól, és természetesen Izraelben sem talált a Jobbik kitörő fogadtatásra - mint ahogy azt a Haaretz meg is jegyzi. A többi ország még csupán a „szélsőjobbos” skatulyába rakta a Jobbikot, és együtt sopánkodnak az előretörésük miatt. Bár ez lehet azért van, mert még nem hallották Morvai Krisztinát felszólalni az EP-ben.

Akik megmondják

Megkérdeztük Öllés László szlovákiai-magyar kapcsolatokkal foglalkozó politológust, hogy miként befolyásolhatja a Jobbik EP jelenléte és nyilatkozatai a szlovák magyar viszonyt (amiből következtetni lehet a többi közeli állammal való viszonyváltozásra is). Öllés elmondta, hogy a Jobbik nyilatkozatait használni fogják, sőt már használják is a belpolitikai küzdelmekben, azt a látszatot keltve, hogy Magyarország fenyegetést jelent Szlovákia területi épsége számára - és ezt a Jobbik nem is tagadja.

„Erre játszott rá azon Jobbik-nyilatkozat is, amely a trianoni határok kérdését mellérakta Beneš-dekrétumok eltörésének és az autonómiának. Szlovákiában ezeket már korábban is rendszeresen egy csomagban emlegették, így a Jobbik ebben csak megerősítette őket.” Ebből azt a téves következtetést vonják le szlovákok, hogy aki felveti a Beneš-dekrétumok ügyét, az egyből határváltoztatást akar – teszi hozzá Öllés.

Megpróbáltuk elérni az ügyben kompetens Szegedi Csanádot is, de sajnos egész napos akciónk nem járt eredménnyel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

robika
2009. június 28. 12:24
felőlem háborúzhatnak a szlovákokkal önkéntes alapon. de máris kezdjék. a dicsőség és a haszon is a jobbiké lehet. az ijen erős magyarok mér mindég abékébe verik magukat?tudod ki akar megdögleni!azt se tudják mit beszélnek. sok filmet néztek.
Hun
2009. június 24. 18:07
Leszarom,hogy mi a véleményük rolunk ezeknek az idiótáknak.MAGYAROK vagyunk, nekünk is van nemzeti önérzetünk!!! Nehogy mások szabják meg mindig,hogy mit mondhatunk,vagy tehetünk.
Hun
2009. június 24. 18:03
Miért?? Ez a szemét idióta,bünöző slota mondhatja,hogy ugorjunk a tankokba és jöjjünk Magyar országra??!! Ő nem fenyeget minket?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását