2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tovább bonyolódik a gimnázium-ügy

Nyílt levélben jelentette be az esztergomi Szent István Gimnázium nyugalmazott címzetes igazgatója, hogy a visszaadta a város képviselő-testületének a 38 éves munkásságát elismerő díjat, mert az önkormányzat olyan vezetőt nevezett ki az intézmény élére, akit a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülői munkaközösség és a diákönkormányzat sem támogatott.
2009. június 16. kedd 16:42 - HírExtra
"A döntés minden szakmaiságot nélkülöz, méltatlan az iskola múltjához. A képviselő-testület felelősségét felerősíti, hogy döntésükkel a problémákat további öt évre prolongálták. Nem gondolom, hogy bárki józan gondolkodású ember erre törekedne, hacsak nem ez a valódi célja!" - írta a képviselőknek is elküldött nyílt levelében Stróbl László, aki hozzátette: elfogadhatatlan számára az eljárás.

Amint az MTI korábban hírül adta, az esztergomi képviselőtestüket az EP-választás előtti kampánycsend kezdetén telefonon összehívott képviselőtestületi ülésen bízta meg további öt évre a Szent István Gimnázium már egy éve dolgozó igazgatóját. Az új vezető kinevezését az összes, egyeztetésre jogosult szervezet elutasította.

Miavecz Jenő képviselő beszámolt róla, hogy a rendkívüli ülést intézmények alapító okiratának módosításával indokolták. Valójában az önkormányzati társaságok mérlegéről és több intézményvezető személyéről szavaztak.

"Az igazgató az elmúlt egy évben megmutatta, hogy a vezetés szakmaiságában bőven van hiányosság, ami talán egy évtized alatt pótolható, ám emberi kapcsolatokat és közösséget építő, a tantestület szellemiségét kompetensen alakító, diákkal, szülőkkel együttműködő, tekintélyt teremtő emberi képessége megdöbbentő módon hiányzik" - írta nyílt levelében a nyugalmazott, címzetes igazgató.

A döntés ellen múlt csütörtökön a diákok sztrájkkal tiltakoztak, a csaknem négyszáz diák kivonult az iskolából, és a bejárat előtt vitázott Kurnász László igazgatóval, aki egyedül próbálta megválaszolni a tanulók kérdéseit.

Az igazgató az MTI-nek elmondta: a tanulók írásban átadott petícióban kérték, hogy működjön együtt a diákönkormányzattal, valamint ne kívülről hozzon igazgató-helyettest az iskolába. Kurnász László ígéretet tett az együttműködésre azonban kijelentette; "a helyettes az én döntésem, én fogok vele dolgozni".

Az önkormányzat sajtófelelősének közleménye szerint "az önkormányzat a béketeremtés szándékával nevezte ki Kurnász Lászlót egy éve, és ugyanezért nevezte ki őt újra. A záruló tanév és a megvalósult fejlesztések igazolták a döntést. Néhány békétlenkedő tanár igyekszik 2007 augusztusa óta közéleti küzdőtérré változtatni a Szent Istvánt. Most is ennek érdekében használták fel a diákokat. Sajnáljuk, hogy ennek a néhány dolgozónak nem érdeke az iskola fejlődése és a tanítás folytatása".

A Szent István Gimnáziumban korábban két hetet csúszott a tanévkezdés, mert a gimnázium épületét az önkormányzat átadta az egyháznak, és az intézményt néhány hónap alatt egy korábban használaton kívül helyezett külvárosi iskolába költöztette.

Az akkori igazgató a városvezetést okolta a késedelmes tanévkezdésért. Az önkormányzat felmentette az igazgatót, az ügyben tartott egyik képviselő-testületi ülésen egy szülő tojással dobta meg a polgármestert, majd a diákok, a tanárok és a szülők tüntettek a városháza előtt. A demonstráción közel 800-an írták alá a döntés ellen tiltakozó jegyzéket.

Meggyes Tamás polgármester (Fidesz) korábbi nyilatkozatában az ügyet "vihar egy pohár vízben" fordulattal minősítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását