2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Indul a nyári káosz a határátkelőknél

Az előző hétvégéhez képest négy-ötszörösére emelkedett a letenyei magyar-horvát határátkelő forgalma az Adriára tartó turisták áradata miatt, de a tavalyi hasonló időszakhoz képest egyelőre kevesebben indultak útnak.
2009. június 15. hétfő 09:01 - HírExtra
A jellemzően legnagyobb forgalmat mutató szombati napon egy héttel ezelőtt még csak nem egészen 3.500 utas lépte át kifelé a határt, az elmúlt szombaton azonban már 12.747 utazó adta át ellenőrzésre az útlevelét. A tavaly június közepi adatokhoz képest azonban csökkenés tapasztalható a forgalomban, mert akkor több mint 15 ezren utaztak Magyarországról kifelé a letenyei átkelőn.

Érezhetően emelkedett az előszezon alatt a tengerről már visszafelé tartó utazók száma. Egy héttel ezelőtt vasárnap alig 2.400 belépőt regisztráltak a rendőrök, ezen a vasárnapon viszont 10.571 utas érkezett, számuk csaknem félezerrel meghaladta a tavalyi hasonló időszak adatait.

Kővágó Károly, a határrendészeti kirendeltség vezetője az MTI-nek elmondta: legnagyobb számban jellemzően magyarok vették igénybe a letenyei átkelőt, a sorban ezután a szlovák, a cseh és a lengyel turisták következnek. Jelentősen emelkedett a ukránok száma is, miután Horvátország a nyári szezonra eltörölte velük szemben a vízumkötelezettséget.

A tavaly októberben átadott autópálya-átkelő mellett június elsejétől a nyári hónapokban ismét használható a nemzetközi járműforgalomban is a régi letenyei átkelő. A rendőrök tapasztalatai szerint az évtizedek óta ismert régi határátlépési ponthoz főként szlovák és cseh turisták érkeznek, akik jellemzően a 86-os főúton Lenti irányából vagy Zalaegerszeg-Borsfa-Becsehely felől érkeznek a határra, ezért nem hajtanak fel az M7-es autópályára.

Kővágó Károly közölte: a megnövekedett határforgalom ellenére nem alakultak ki torlódások Letenyén, sem a nyári forgalomban most először vizsgázó autópálya-átkelőn, sem a régi határátkelőn. Felkészültek azonban a nyaralók nagyobb tömegére, így lehetőségük van arra is, hogy a régi és az új határátkelő között egyikről a másikra terelik a járműveket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását