2024. április 24. - György

Ahol a társadalom szerkeszti a világot - Blogajánlóval

Idén is elindult a tíz legjobb blogért folyó verseny, amely részvételi lehetőségét - a tavalyi túlságos érdeklődés miatt - megkurtították. De kik az esélyesek, és egyáltalán milyen magyar blogok vannak terítéken?
2009. június 11. csütörtök 18:15 - Pásztor Balázs
Mi az a blog?

Új műfaj születik
Az Internet sajátságos médiumainak képe, vagyis a blogok, a videó megosztó portálok, és fórumok mindent átszövő világa egyre komolyabb hatással van a fejlett és fejlődő országokra. Ezek mindegyike viszonylag új jelenség, és sajátságos eleme, hogy nem egy szerkesztő/ főnökség formálja a tartalmukat, hanem maguk a fogyasztók alakítják azt a fogyasztóknak, így tartalmuknak alig szab határt valami (a nép aktivitásán kívül), és összességében sokkal több ember kíváncsi rájuk, mint bármely más internetes média-műfajra.
A blog szó maga az angol internetes bejegyzés (web log) köznyelvre való átnevezéséből (we blog) majd annak lerövidüléséből (blog) született. A jelenség magánszemély(ek) sorozatos, naplószerű, tematikus internetes bejegyzéseit takarja. Előnye a szabadság, és a kreativitás kiélésnek lehetősége: mivel sem stílusilag, sem gondolatilag nincs egy „főnök”, ki megkötné az író kezét, így egy adott vélemény támogatásában a hivatalos sajtónál sokkal alkalmasabb - ám sokszor objektívabb is lehet, mint bármilyen napilap. Sőt nem egyszer a blogoló lelkesedése és szabadideje túlmegy az újságírók elhivatottságán, így olyan dolgokat is feltárhat, amire a médiumok képtelenek.

Az olvasók szempontjából pedig egy jó tollal rendelkező, viszonylag szabad fogalmazású blogoló sokkal élvezetesebb és lekötőbb írást tud produkálni, mint egy újságíró - még akkor is, ha nem éppen a véleményét fejti ki. Így az olvasó egyszerre informálódik és szórakozik. A szarkasztikus, némileg botránkoztató stílus is a legtöbb közkedvelt blog sajátja, így elmondhatjuk, hogy ez is kezd egyre inkább általános lenni. Csak hogy egy kiragadott stílus-példával éljünk: „Olyan országok lakói bizonyulnak nálunk optimistábbnak, mint Etiópia, Afganisztán, Irak. Csupa békés, vidám, gazdag hely.”

De ki a legjobb?

A HVG ötödször rendezi meg a Golden Blog elnevezésű versenyét, amely tíz kategóriában keresi az év legjobb blogját. A weboldalon bárki jelölhet egy blogot a kategóriák valamelyikében - ám mivel tavaly több mint ezer honlapot jelöltek, így most csak a száz legtöbbször javasolt honlap mérkőzhet meg egymással. Az ítéletet egyébként egy különlegesen összeállított zsűri-duó hozza. Egyik része a szavazó közönségből kisorsolt egyénekből, másik pedig a HVG újságíróiból, szakmai meghívottakból, és az előző évi adott kategóriás győztes blog íróiból áll össze - így értelemszerűen az előző évi győztesek nem indulhatnak. Fontos dolog, hogy kizárólag a 2009-es év írásait értékeli majd a zsűri, így a friss blogok is ugyanakkora eséllyel indulhatnak.

Ez alól egyetlen kivétel a Mainstream kategória, ahol kizárólag egy internetes szavazás fog dönteni a legjobbról. Viszont ebben a kategóriában a jelölés ma éjfélkor jár le, így aki még nem tette meg, az jelölheti kedvencét. Érdemes is, hisz a szervezők szerint „idén nagyon összekaptuk magunkat a fődíjat illetően”- ezen kívül pedig a nyertes blogot nagyon felkapják, szerkesztői pedig különböző munkaajánlatokra számíthatnak. A kategóriákat hetente versenyeztetik - részletes eredményeket is hetente közölnek - majd egy nagy gálát szerveznek az abszolút-győztes beharangozására.

Kiket indíthatunk? - blogajánló

Ki nem ismeri a blogok világát az itt bepillantást nyerhet, ki meg ismeri, az pedig felfedezhet olyan gyöngyszemeket, amik eddig elkerülték a figyelmét. Természetesen rengetek tematikában lehet blogokat találni - sőt eljutottunk oda, hogy a réteg témákban is kifejezetten vállalható webes naplók születnek. Ha például valaki Afrikáról akar olvasni, az megteheti itt napi háborús bontásban, vagy itt, ha komolyabban kifejtett témákkal kíván ismerkedni. De inkább szűkítsük le a keretet arra, ami a legtöbb embert érdekli: hazánk napi eseményeire.

Ha a politika és az egyéb közesemények táján kívánunk polgári szemmel kalandozni, akkor bátran ajánlhatjuk holdrabló uraságot, vagy ama naplót, amelyben megpróbálják lehámozni politikusaink igen vastag bőrét. Van még a manapság egyre inkább LMP-s állást foglaló kettős mérce, a kifejezetten szókimondó, extralaza reakció, és a tavalyi nyertes, a konzervatórium. De mindezt vicces karikatúrákban végigkövethetjük a négymadáron is.

Ha kicsit tágabbra vesszük a nézőkét, akkor hallgathatunk EU-ról való ugatást, vagy apró beteg történeteket alá tarda - esetleg kevésbé tematizált gondolatfolyamokat. Sőt, ha napi fikázásra van igényünk, akkor némi szart is magunkhoz vehetünk - általában bizarr képekkel dúsítva. De nem kell aggódnia senkinek, hisz szinte minden témában vannak blogok - legyen az az anime, vagy az orális szex. De ezeket nem árt mindenkinek magának felfedeznie, hisz ennek izgalma már önmagában élvezetes lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását