2024. április 19. - Emma

"Szögezzük le: az LMP nem az SZDSZ utódja"

A Lehet Más a Politia! (LMP) választási eredményéről, a fiatal párt létrejöttéről, jövőbeli céljairól és az SZDSZ-hez fűződő viszonyról Jávor Benedekkel, az LMP választmányi tagjával beszélgettünk.
2009. június 10. szerda 16:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Kedvezően értékelték az LMP EP-választási eredményét. Önmagában elégedettek a 2,6 százalékkal, vagy azért is, mert bő fél éves működéssel a hátuk mögött megelőztek egy parlamenti pártot, az SZDSZ-t?

Mindkét szempontból jó eredménynek tartom. Azt tartom nagy sikernek, hogy ilyen rövid idővel a megalakulásunk után – az LMP mozgalomként is csak tavaly októberben lépett a nyilvánosság elé, pártként pedig csak március elején alakultunk meg – sikerült egy olyan politikai programot megalkotni, amely több mint 75 ezer ember elképzeléseivel, politikai értékrendjével találkozott. Ez példátlan teljesítmény, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy minimális költségvetéssel, önkéntes munkával értük el. Ez megalapozza a folytatás lehetőségét.

Tovább építjük ezt az erőt Magyarországon, tartósan meg szeretnénk kapaszkodni a magyar politikai életben. Ehhez képest másodlagos, de természetesen jelzés értékű, hogy egy 20 éve a parlamentben lévő, s a mi költségvetésünk sokszorosával dolgozó pártot is magunk mögé tudtunk utasítani.

A átlagembernek van egy olyan érzése, hogy az LMP igazából az SZDSZ egy zöld-liberális alternatívája lehet. Elmondható?


Semmiféleképpen nem mondható el, az LMP nem liberális párt, hanem egy modern, európai, ökopolitikai erő, amely programja sok tekintetben ütközik a liberális pártokéval, így a szabad demokratákéval is. A programunk középpontjában a fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot és a részvételi demokráciát állítjuk, a kampány során is határozottan felhívtuk a figyelmet arra, hogy a hagyományos neoliberális gazdaságpolitika alapjaként funkcionáló, elszabadult, kontroll nélküli szabadpiaci dogma a gazdasági válsággal lényegében megbukott, erre nem vezet tovább út. Ezen kritikánk mentén határozzuk meg az LMP-t, ami persze nem jelenti, hogy más területeken, mondjuk az emberi jogi értékek, az emberi méltóság védelmének mentén ne lennének közös pontjaink a liberális politikával. Ilyen közös pontok azonban a konzervatív, vagy baloldali programokkal is vannak.

Az LMP semmiképpen nem az SZDSZ utódja, egy teljesen új politikai program, s egy teljesen új választói bázis áll mögötte. A szavazóbázisunk persze tartalmazhat az SZDSZ-ből kiábrándult szavazókat, ahogy más politikai csoportoktól érkező választókat is. Megjelent ezen túl Magyarországon egy új választói réteg, amely politikailag aktív, választókorú, de az ismert pártokban nem talált hiteles és támogatható alternatívára, az LMP ugyanakkor elfogadható számára.

Elemzőktől lehetett már hallani, hogy az LMP szavazói nagy részben valószínűleg az SZDSZ-re szavaztak volna, ha Önök nem jelennek meg a politikai porondon. Keresték már az LMP-t az SZDSZ-től, hogy inkább együttműködni kéne?


Jávor Benedek
1972-ben született Budapesten. Az ELTE biológia szakán végzett, majd ott PhD-zett. 1998-ban a PPKE JÁK környezetjogi tanszékén kezdett dolgozni. 2000-ben a Védegylet egyik alapítója volt, 2000-2001-ben a Jövő Nemzedékek Képviselete program titkára, 2003-2008 között a Védegylet szóvivője funkciót is betöltötte.
Forrás: www.lehetmas.hu
Nem kerestek, s ez a politikai realitásérzékükről tanúskodik. Egyébként nem tudom, hogy ezek az elemzők milyen adatokra támaszkodva mondják ezeket, én nem ismerek ilyen vizsgálatot. Sok olyan településen, vagy budapesti kerületben tudtunk olyan eredményt elérni, ahol az SZDSZ hagyományosan gyenge. Ilyen például az I. kerület.

A budapesti jó eredmény például annak köszönhető, hogy van egy politikára odafigyelő, aktív szavazóbázis, amely gyorsabban reagál, akár a nemzetközi politikai erőviszonyok eltolódására. Ez a választói bázis felismerte, hogy Európa-szerte jelentős zöld előretörés történt, s hogy a modern társadalom válságjelenségeire ez a program jelent megoldást. Az LMP ugyanakkor nem csak azért volt erősebb Budapesten, mert van ez a réteg, hanem azért is, mert erősebb a párt szervezettsége. Erős helyi csoport komolyabb munkát tud kifejteni, s ahol volt ilyen csoportunk, például Pécsett, ott jobbak is az eredményeink.

Milyen következtetéseket vontak le az EP-választás után?

Mindenki számára hatalmas tapasztalat volt, s nagyon hasznos, hogy ezt az EP-választásokon szereztük meg, s az országgyűlés választáson már hasznosítani tudjuk. A célt, amit az EP-választásokra kitűztünk, elértük. Nagy hibát nem követtünk el a kampány során, de sok területen erősítenünk kell, például szervezettség, munkakultúra területén. Azonban egy alulról építkező, bázisdemokratikus, önkéntes munkára alapuló kampányon vagyunk túl. Ennek minden bizonnyal vannak korlátai, de hatalmas előnyei is, mint például az, hogy a szavazóink nem csupán passzív szavazók, de nem kis részben az LMP életének aktív résztvevői is. Vasárnap este érdemes volt összehasonlítani az SZDSZ, vagy az egyébként sikert elérő MDF székházának hangulatát az LMP bázisával: hatalmas üdvrivalgással fogadták az LMP-tagok az eredményt.

Ezt az előnyt kell megőrizni, s építkezni belőle. A következő hónapok elsődleges feladata az ismertség növelése; ezt a 2,6 százalékos eredményt körülbelül 30 százalékos ismertség mellett értük el. Ki kell építeni egy országos párthálózatot, amely ma még hézagos. Az országos hálózat nélkül nem lehet nekifutni egy parlamenti választásnak. Most a kiépítés az elsődleges cél, s jövőre ennek fényében döntünk a választási szereplés mikéntjéről.

Reményt keltő választási szereplés után a bizakodó hangok nem ismeretlenek, azonban a bizakodás vége eddig leginkább a süllyesztő lett, például a Centrum Párt esetében. Mi garantálja az önök sikerét?

Az, hogy az LMP-nek van egy programja, van egy világos mondanivalója, van egy határozott kritikája a fennálló politikai rendszerrel szemben – s nem csak a magyar politikai rendszerről beszélünk, de a globális politikai és gazdasági elitről és rendszerről is. Ez a kritika a jelek szerint találkozik Magyarországon is a választók egy részének világról alkotott felfogásával. A programunknak van jövője, e körül kialakítható egy stabil szavazóbázis, amely nem csak egy választásra szerveződő, az azonnali siker hiányában rögtön darabokra hulló politikai vállalkozás, hanem az LMP valós társadalmi beágyazottsággal rendelkező politikai erő lehet.

Összegezve: 10 hónap múlva országgyűlési választások lesznek, mennyiben változnak az LMP prioritásai?


Mindenképpen a hálózatépítés az elsődleges prioritás. Fontos tovább hangsúlyoznunk, amit eddig is tettünk: a vidékfejlesztés, az agrárium kérdése, a korrupció elleni küzdelem, a demokratikus deficit felszámolása mind lényegi eleme volt a kampányunknak, mint klímaváltozás vagy az élelmiszerbiztonság. Ezen a vonalon kívánunk tovább haladni.

A programalkotás folyamatosan zajlik, ősszel szeretnénk az eddigieknél sokkal részletesebb, az egyes szakpolitikákat kifejtő programmal a nyilvánosság elé állni. Megjegyzendő azonban, hogy az európai parlamenti választási kampányban is volt egy részletes EP-választási programunk, amit kevés párt mondhatott el magáról. A magas színvonalú tartalmi üzenetek megvannak, ám éppen a kételkedők szkepszisének elűzése végett is szeretnénk tovább részletezni a kérdésekre adott válaszainkat arról, hogy mit tudunk kezdeni az egészségüggyel, a gazdasági válsággal, a munkahelyteremtéssel, a vidék problémáival, az agráriummal. Megkerülhetetlen a szembenézés a cigányság problémáival, azonban ez nem megy egyik pillanatról a másikra, az eddigi megoldások csődöt mondtak vagy vállalhatatlanok, teljesen új alapokról kell kezdeni a probléma megértését és kezelését. Az LMP-nek vannak válaszai, s ezeket rövidesen részletesen is ismertetni fogjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását