2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nyár! Fesztiválok! Drogok?!

A nyár a bulikról, a felhőtlen szórakozásról és az iskolaszünetről szól. Végre kikapcsolódhatnak a fiatalok, csak vigyázni kell, hogy nehogy átessenek a ló túloldalára. Nyáron sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy valaki kipróbálja és ezáltal rászokjon a drogokra.
2009. június 9. kedd 07:59 - HírExtra
Beköszöntött a nyár, megnyitottak a szabadtéri szórakozóhelyek. Egy-két esős hét kivételével, a szikrázó napsütéses időben sorra rendezik a nagy tömegeket megmozgató fesztiválokat. Több ezer ember egyidőben, egyhelyen ki akar kapcsolódni és felhőtlenül szórakozni.

Pár pohár hűsítő koktél, vagy habos sör megivása szinte kötelező, amely kicsit feldobja a hangulatot, viszont vannak olyanok akiknek ez már nem jelent szórakozást. Ezek a személyek a drogfogyasztók. Bele se tudunk gondolni, hogy hány fiatal próbál ki legalább egyszer, valamilyen kábítószert. Pedig egy átlagos hétvégi buli alatt ez a szám a több tízezres nagyságrendet is elérheti. Megdöbbentő ez a mennyiség, de emeljük ki, hogy ez egy átlagos hétvégi este.

A fesztiválokon ez a szám megtöbbszöröződhet. A dílerek előszeretettel keresik fel a nagy tömegeket megmozgató eseményeket, hogy eladják portékájukat a nagy haszon reményében. Tegyük hozzá, nem is kicsi bevételről van szó. Egy ecstay tabletta eladása után, amel y a fiatalok körében az egyik legkedveltebb „partibogyó”, közel ezer forint a haszon. Nemhiába mondják, hogy ez a pénzkeresés egyik legkönnyebb fajtája. Sokan akik kipróbálnak valamilyen narkotikumot, a hatásáról valószínűleg hallottak,de nincsenek tisztában a következményeivel.

Félelmetes, de igaz, hogy az extasy tabletta kis dózisú fogyasztása is emlékezetkiesést és agykárosodást okozhat. Rendszeres fogyasztása pedig súlyós agykárosodáshoz vezet, szorongást, depressziót, alvás és memóriazavart okoz.

De nézzük mi is pontosan az extasy?

Halálesetek
Az elmúlt évekhez képest összességében csökkent az illegális szerhasználat miatt bekövetkezett halálesetek száma, a halálos heroin túladagolások száma azonban tovább növekedett. Az elmúlt években a heroin miatt bekövetkezett halálesetek tették ki az illegális szerhasználat okozta közvetlen halálozás 88%-át, amfetamin és ecstasy típusú szerek okozta haláleseteket nem jelentettek.
Már említettük, hogy ez a legkedveltebb „partidrog” a használók körében. Nagyon veszélyes, mert a legtöbbször ezt a drogfajtát adagolják túl a fogyasztói. Elkészülésük általában nem, vagy kis mértékben ellenőrzött, így nagyon eltérő a tabletták hatóereje. Ez rejti magába a veszélyt, mert a felelőtlen fogyasztónak egyik bulija alkalmával, tegyük fel 4 darabra van szüksége, hogy elérje a kívánt hatást, viszont a következő szórakozása alkalmával az erősebb fajtával találkozik, ahol az ugyanolyan mennyiség már halálos is lehet.

Hatása érzelmi típusú, mely bevétele után bő fél órával jelentkezik. Csúcspontját körülbelül egy óramúlva éri el. Elnyomja az éhségérzetet, megemeli a testhőmérsékletet és felgyorsítja a szívverést. Rendszeres használata súlyos máj és vesekárosodást idéz elő, meg persze az előbbiekben említett értelmi visszaesét. Halálos dózis lehet már akár egy tabletta is!

Sajnos az extasyn kívül még számtalan tudatmódosító szer jut el a fiatalaokhoz.

Melyek is ezek?

Kannabisz-használat
Az európai jelentés megállapítja, hogy a kannabisz-használat Európában stabilizálódik, és a fiatalok körében a népszerűség csökkenésének jelei mutatkoznak. Az intenzív használat viszont egészségügyi aggályokat vet fel, a szert mintegy 3 millióan használják naponta vagy szinte minden nap.
A fű használatának népszerűsége csökkeni látszik a fiatalok körében.

A másik népszerű kábítószer a kokain. Por formában lehet hozzájutni. Színe hófehér, de általában van valamilyen mellékszíne. Lehet sárgás, szürkés. Orrba kell felszívni, de vízbe keverve injekcióba is beadható bőr alá vagy vénásan. Stimuláns hatású szer. A tehetősebb réteg körében népszerű, mert iszonyatos pénzbe kerül csekély mennyiség is. Grammonként 10-15 ezer forintos is elkérnek érte a terjesztők.

Hatását az agyban fejti ki. Az idegsejtek kommunikációjáért felelős területre hat. Emellett étvágytalanságot, magas testhőmérsékletet okoz. A vérerek összeszükülhetnek rendszeres használatától. Ez szívelégtelenséghez, szívinfarktushoz is vezethet. Nagyon könnyen nincstelenné válhatnak a használói, hiszen a szervezetnek minden egyes alkalom után többre van szüksége, melyet nem könnyű, szinte lehetetlen finanszírozni. A kokainnak szorosan kapcsolódik a crack nevű készítményhez, melyet azért hoztak létre, hogy elszívható legyen a kokain.

Borzalmasan károsítja a légzőszerveket. A garattól a tüdőig. Néhány alkalom után függővé lehet válni használatától. Nevét arról a pattogó hangról kapta, melyet hallani lehet az anyag égése közben. Napjaink partidrogjai közé tartozik még a gina nevű készítmény. Ez teljes kábulatot és emlékezetkiesést okoz. Ezt szokták a fiatal lányok poharába belekeverni, hogy könnyen használhatók legyenek.

Jótanács

A szülők fordítsanak nagyobb figyelmet gyermekeikre, ha eddig nem tették. Fontos a megfelelő tájékoztatása a fiataloknak a szerek mellékhatásairól, formájáról és következményeiről. Egy tömeges fesztiválon majdhogynem biztosan találkozni fognak a kábítószer valamely formájával.
Forrás: Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását