2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Obama hódít

Közvetlenségével, nyíltságával és a partnerekre való odafigyelésével immár elnökként is meghódította Németországot Barack Obama, akit a drezdaiak egy meisseni porcellán teáskészlettel és egy ugyancsak meisseni mandzsettagombbal ajándékoztak meg.
2009. június 7. vasárnap 15:20 - HírExtra
Egy évvel ezelőtt az Egyesült Államok mai vezetője még csak elnökjelöltként tett látogatást Berlinben, de már akkor kitört az "obamánia". Most egyenesen a tetőpontjára hágott, annak ellenére, hogy Obama a német fővárost ezúttal nem kereste fel.

De meghatotta Németországot azzal, hogy a tárgyalások helyszínéül - a megbékélés és a kiengesztelődés gesztusaként - azt a Drezdát javasolta, amelyet a második világháború végén csaknem porig bombáztak az amerikai és a brit repülőgépek. S a németek elismeréssel adóztak azért is, hogy első amerikai elnökként Obama pénteken felkereste az egykori buchenwaldi koncentrációs tábort, és az áldozatok emléke előtt tisztelegve rendkívül személyes hangú beszédet mondott.

Hivatalos és kevésbé hivatalos értékelések szerint az Egyesült Államok elnöke nem csak igazi államférfiként viselkedett, hanem nyitottságból és empátiából is jelesre vizsgázott. A konzervatív Angela Merkelt pedig szemmel láthatóan meghódította, a kancellárt például nem kellett különösen unszolni, hogy a protokollt felrúgva a drezdai "kirándulás" során beszálljon az amerikai elnöki Cadillacbe.

És annyi volt a kölcsönös mosoly, illetve a diplomáciában mind nagyobb szerepet kapó "testbeszéd", mintha Merkel nem is Obamával, hanem Nicolas Sarkozy francia elnökkel találkozott volna, akihez köztudomásúlag igen jó személyes viszony fűzi.

A kancellár amúgy nem is titkolta, hogy "Obamából" felkészült az amerikai elnök még 1995-ben írt "Dreams from my Father" című önéletrajzi könyvéből, s természetesen beszélgettek is a könyvről. Obama pedig a hírek szerint csodálattal adózott afölött, hogy miként lett az egykori NDK-ban kémikusként dolgozott Merkelből német kancellár. Azt pedig amerikai elnök korábban még nem tette meg, amire Obama buchenwaldi beszédében külön hangsúlyt helyezett, nevezetesen, hogy köszönetet mondjon Merkelnek és a német népnek a múlttal való szembenézésért, amivel láthatóan külön is megindította a kancellárt.

A németek egyedül csak azt sajnálták, hogy ezúttal nem volt az elnök kíséretében a "first lady", Michelle Obama. Amire a hivatalos válasz az volt, hogy a rijádi és a kairói, majd a németországi vizit az elnök feleségének túl megterhelő lett volna. És ezért döntött a Fehér Ház úgy, hogy Michelle - az elnöki házaspár két lányával, Maliával és Sashával - csak Párizsban csatlakozik a "családfőhöz." Nem hivatalosan ugyanakkor elhangzott: a Fehér Ház állítólag el akarta kerülni, hogy Michelle Obamának Szaúd-Arábiában és Egyiptomban fejkendőt viselve kelljen megjelennie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását