2024. április 25. - Márk

Federer hozta a formát

A svájci Roger Federer nyerte a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyesét, miután a vasárnapi döntőben 6:1, 7:6 (7-1), 6:4-re re győzött a svéd Rodin Söderling ellen.
2009. június 7. vasárnap 17:26 - HírExtra
Federer pályafutása 14. Grand Slam-tornáján diadalmaskodott és ezzel behozta az eddig egyedüliként éllovas amerikai Pete Samprast az örökranglistán.

A svájci teniszcsillagnak ezzel mind a négy GS-tornán - Melbourne, Párizs, Wimbledon, US Open - sikerült győznie. Ez korábban csupán öt játékosnak, a profi érában - 1968 óta - pedig csak az ausztrál Rod Lavernek és az amerikai Andre Agassinak sikerült.

Federer villámrajtot vett, azonnal elhúzott 4:0-ra, riválisának a mindössze 23 perces nyitó szettben esélye sem volt a felzárkózásra. A svájci pazarul teniszezett, minden ütése tenisz-tankönyvekbe való volt.

A folytatásban (49 p) magához tért a svéd, ráadásul egy intermezzo is megzavarta a volt világelsőt: 2:1-es állásnál egy Barcelona-mezt viselő férfi rohant be a pályára, kezében egy piros-kék zászlót szorongatott. Odament Federerhez és egy piros sapkát akart a fejére húzni, ám a svájci eltaszította. Ekkor érkeztek meg a biztonságiak, de a férfi átugrott a hálón, ám vesztére az egyik fogdmeg karjába rohant, aki egy bodicsekkel földre vitte, majd kivonszolták a salakról.

A közjáték után egészen a rövidítésig fej fej mellett haladt a két játékos, de ott bizonytalankodni kezdett az északi és ezzel a nagy bajnokot már csak egy szett választotta el újabb - Párizsban első - diadalától.

Az utolsó játszmában (43 p) Federer azonnal brékelte Söderlinget és előnyét már nem is adta ki a kezéből: a szemerkélő esőben sorra - nagyon biztosan - nyerte az adogatásait. A tizedik játékban már a meccsért, a 14. GS-diadaláért adogathatott, amikor - talán az óriási tét miatt - idegességében rontott és riválisa bréklabdához jutott. A bázeli extraklasszis sportolónak azonban sikerült átvészelnie a megingást és utána már nem hibázott...

"Lehet, hogy ez pályafutásom legnagyszerűbb győzelme - mondta a 27 éves Federer, aki örömében sírva fakadt az utolsó pontot követően. - Ez leveszi rólam a nyomást, mostantól karrierem végéig nyugodtan játszhatok. Most már senki nem mondhatja nekem, hogy a Roland Garroson soha nem nyertem. Nagyon jó érzés végre győztesként állni a pódiumon a döntő után. Varázslatos pillanat."

A bajnok Andre Agassitól vehette át a trófeát."Egyszerűen hihetetlen, hogy ő adta át nekem a kupát, nagyon kedves tőle, hogy idén eljött. Azt mondta, úgy tűnik, ez meg volt írva és hogy megérdemlem" - árulta el Federer.
Eredmény:
férfi egyes, döntő:
-------------------
Roger Federer (svájci, 2.) - Robin Söderling (svéd, 23.) 6:1, 7:6 (7-1), 6:4
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását