2024. április 26. - Ervin

LMP: A multikat képviselték a pártok

A multik érdekeit képviselték a magyar pártok képviselői az elmúlt 5 évben az Európai Parlamentben (EP), mi ezzel szemben kőkemény lobbiszabályozást akarunk - mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) szóvivője szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.
2009. június 4. csütörtök 06:24 - HírExtra
Ne pénzügyi érdekcsoportok, hanem a választók érdekei érvényesüljenek az Európai Unióban! Erre garancia az Európai Zöld Párt (EGP) programja lehet, amelybe az LMP is igyekszik - tette hozzá.

Szavai szerint vannak olyan ügyek, amelyekért már csak európai szinten, kizárólag az EGP frakciójának tagjaként lehet tevékenykedni. Ilyennek nevezte a szociális vívmányokat, amelyeket "megvédeni nemzeti keretek között valószínűleg nem tudunk: ezért támogatjuk az EGP azon törekvését, hogy 5 éven belül 5 millió új zöld munkahely létesüljön Európa-szerte".

Az LMP további céljai között említette, hogy fenntartsák a földeladási moratóriumot. Azok kezében legyen a föld, akik megművelik, lehetőleg vegyszermentes, környezetbarát gazdálkodással - mondta.

Az uniós agrárpolitikával kapcsolatban a szóvivő felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a támogatások a koncentrált birtokok tulajdonosaihoz áramlanak. Az LMP célja, hogy ezek a kis- és középbirtokokhoz is eljussanak.

A párt belpolitikai céljairól szólva kijelentette: szeretnék, ha vasárnap felkerülnének a magyar politikai térképre. Megítélése szerint erre minden esélyük megvan, hiszen a bizonytalanok között még nagy tartalékai vannak az LMP-nek. "A választók vasárnap eldönthetik, hogy maradnak-e a régiek, vagy jönnek-e az újak" - mondta Schiffer András.

Cserhalmi György színművész, az LMP képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón a vidéki Magyarországért emelt szót. Megítélése szerint az elmúlt 20 évben minden politikai erő hagyta, hogy a falvak elsorvadjanak. Ennek a "szétzüllésnek" az oka az, hogy a rendszerváltáskor kisemmizett gazdálkodók soha senkihez nem fordulhattak segítségért - tette hozzá. Cserhalmi György szerint az LMP végre nekik is alternatíva lehet.

Borbély Szilárd író a rendezvényen elmondta: ahogy a második világháború, 1956, majd a rendszerváltás után generációk tűntek el az értelmiségből és a magyar elitből, úgy most is el fog tűnni egy generáció. Szavai szerint ezt az okozza, hogy Magyarországon csak a pártok kontraszelekciójával lehet az elitnek döntéshozatali pozícióba kerülnie, aki ezt nem vállalja, az inkább külföldre megy. A jelenlegi vezető politikai pártoknak nem áll érdekükben egy általuk nem ellenőrizhető elit létrejötte. Változást ebben csak új mozgalmak és pártok hozhatnak, ilyen lehet az LMP - mutatott rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását