2024. március 29. - Auguszta

A tizenhetes pálya diszkrét bája

Ismerik Babos Tímeát? Tizenhat éves, teniszező. Nyolcaddöntőt játszott a Roland Garroson. A juniorok között. Meg akartuk tőle kérdezni, hogy milyen érzés szupertehetségnek lenni. A történet végül magyarossá vált.
2009. június 3. szerda 16:52 - Gedei Szilárd
Van ám nekünk egy női teniszezőnk, aki az idei tíz WTA-tornákon megvívott egyéni mérkőzéseiből mindössze egyet veszített el, a Roland Garroson pedig már a nyolc közé kerülésért játszhat. A Szávay Ágnes, Cink Melinda, Arn Gréta és a többi felnőtt teniszezőnk közvetlen utánpótlásának tartott igen tehetséges leányzó nevét azonban egyenlőre alig tudják néhányan hova tenni. Babos Tímea jelenleg Párizsban, a Roland Garroson szerepel a juniorok között, s a szakemberek szerint idővel legalább olyan jó lehet majd, mint amilyen Szávay Ági a legjobb formájában – pedig Timi éppen hogy betöltötte tizenhatodik életévét.

"Az igaz barát az, aki mindent tud rólad és mégis szeret"

A soproni Babos testvérek (Zsuzsi és Timi) kisebbike mindössze annyival különbözik bármelyik átlagos tinédzsertársától, hogy veszettül tud teniszezni. A tizenhatodik születésnapját nem is oly rég, május 10-én ünneplő lány majdnem ugyanúgy él, mint bármely átlagos sorstársa: neki is van például kislányosan érzelgős barátnőfényező vallomása az IWIW „magamról” rovatában ipari mennyiségű smiley társaságában. Na meg persze ott a tenisz, a játék feltétlen szeretete.

Nem is egyszerű egy ilyen elfoglalt kislányt elérni, kora délután meccset játszik a Roland Garroson, késő délután meg egy másikat ugyanott, párosban, a brit Steph Cornish-sal: a tét mindkét esetben a nyolc közé kerülés a világ legpatinásabb salakos versenyén – még ha csak a juniorok között is.

Bizony, az interjú még várhat, kedd délután ugyanis a helyszín Párizs, a Roland Garros 17-es pályája – hiába na, el kell még egy kis időnek telnie addig, amíg a Philippe Chatrier-ről elnevezett centerpályán adogathat majd a mi kis Babosunk. A tizennegyedik kiemelt amerikai Sloane Stephens az első játszmában meglepte a magyar leányzót: el is bukta a,szettet 4:6 arányban. A második felvonásban aztán javított, s 6:2-re lelépte az amerikai lányt. A döntő szettben pedig következett az őrület: brékek ide és oda, 2:2, aztán 2:3, hogy aztán valahogy mégis csak 4:4 legyen. Közben, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne Timi ütött két ászt, s bizony összeszedett öt kettős hibát is.

Hogy aztán a pályafutását nyomon követő család, a szurkolók, s a maréknyi sportújságíró jó messziről vigyázó tekintete előtt a legfontosabb pillanatban, döntő szett 4:4-nél elveszítse az adogatását… Bizony, ez a mindent elsöprő drámai fordulat, hiába a jó tenisz, fejben szétcsúszott picinyke hősnőnk és onnan már nem volt visszaút. 4:6, nem örültünk.

"Ez így kissé költséges"

De miért nem sikerült? Fejben nem volt elég erős? Ettől a vereségtől eltekintve mik a céljai? Párosban meddig juthat? Mit tart erősségének és gyengeségének? Mit jelent neki Párizs, a Roland Garros, egyáltalán a tenisz?

Többek között ezekkel a kérdésekkel a gyűrött jegyzetfüzet lapján tárcsázza az ember az apa, Babos Csaba mobilját fél órával a bukott meccs után. Kicsöng, felveszi, beleszól, mintha meg is örült volna a megkeresésünknek, amikor azonban szembesül a ténnyel, hogy mi két percnél többet szeretnénk az ő és a lánya hangjával eltölteni kénytelen arra kérni minket, hogy hívjuk vissza vasárnap, akkor érkezik ugyanis haza Magyarországra, akkor örömmel fog majd válaszolni az összes kérdésünkre.

– Ez így ugyanis kissé költséges – indokolja a számunkra cseppet sem megdöbbentő, mégis kissé szokatlan kérését Babos apuka.

Babos Tímea eddigi – igencsak rövidke – karrierje során a WTA tornákon 2965 dollárt keresett (ebben nincs benne a mostani Roland Garros-szereplése).

Nagyjából 590 ezer forintot. Két repülőjegy és a kint tartózkodás költsége apjának és lányának mondjuk a tavaszi Ausztrál Openre vagy az őszi US Openre kis túlzással ki is meríti ezt a pénzt.

Miközben egy jobb teniszcipő is kemény tízezresekbe kerül, nem beszélve a leányzó tanításának – nyilván nem ösztönös tehetségről van szó, akinek már az óvodában is teniszütő volt a jele – költségeiről.

Megérdemli, hogy tudjunk róla

Ja, még valami! A jövő magyar teniszsztárjának – szintén a legnagyobb közösségépítő portálról vett információ szerint – van egy „édi kiscicája”. Ha Babos apuka tovább folytatja – nem túlzás – áldozatos munkáját, nekünk hamarosan egy pokoli jól teniszező top 50/20/10-es Babos Tímeánk lesz, akinek a játékát öröm lesz nézni.

Tessék szíves lenni szeretni, tisztelni, megbecsülni őt! Esetleg szurkolni neki, még úgy is, ha nem mutatja a tévé, nem szerepel a Hal a tortánban, sem a Barátok köztben.

Nem rossz ugyanis tudni róla, hogy létezik, (jól) teniszezik, s sokszor nyer is.

Megérdemli, hogy tudjunk róla, még ha egyelőre annyira kislány is…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását