2024. április 24. - György

Akadályozzák a Fidesz kampányát?

Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere súlyosan akadályozza az ellenzéki képviselők munkáját azzal, hogy a hivatal csak rajta, illetve alpolgármesterein keresztül adhat ki adatokat a város gazdasági helyzetéről.
2009. május 27. szerda 18:20 - HírExtra
"Úgy tűnik, a polgármester szeretne gátat szabni az információk áramlásának, hiszen egy belső utasításban közölte a közgazdasági osztály és az adóosztály vezetőjével, hogy a jövőben csak úgy adhatnak információkat képviselőknek, ha az adatszolgáltatást előzőleg a polgármester ellátta szignójával" - mondta Molnár Miklós.

Hozzátette: egy önkormányzati képviselőnek joga van bármilyen adatot kérni a hivataltól, ilyen utasítást szerinte a polgármester nem adhat, nem kontrollálhatja ilyen módon a képviselők munkáját.

"Ha eddig az önkormányzati hivataltól valótlan adatokat kaptak képviselők, akkor az illetékes osztályokkal van a gond, ha viszont valós adatokat szolgáltattak, akkor mi ezzel az intézkedéssel a polgármester célja?" - tette fel a kérdést a gazdasági bizottság elnöke.

Hangsúlyozta: jelenleg a szombathelyi közgyűlésben van egy kisebbségi városvezetés és egy ellenzéki többség. Elfogadhatatlan, hogy a város vezetése elzárja a közgyűlés többségét fontos adatoktól, ellehetetlenítve ezzel az ellenzéki képviselők működését.

Az MTI tudósítójának fénymásolatban átadott, a polgármester által aláírt utasítás szövegében nem szerepel kifejezetten az, hogy képviselők részére tiltaná meg a város vezetése az adatszolgáltatást, csak az, hogy a gazdasági adatokat a polgármesteren vagy helyettesein keresztül lehet szolgáltatni.

Lazáry Viktor, a Fidesz helyi frakciójának szóvivője szerint ettől a helyzet még súlyosabb, hiszen a korlátozás így nemcsak az önkormányzat képviselőire, hanem a médiumokra is vonatkozhat.

Lazáry Viktor szerint elfogadhatatlan, hogy ő mint sportbizottsági elnök, nem kaphat azonnal információt például arról, hogy a bizottság által jóváhagyott egyesületi támogatást mikor fizeti ki az önkormányzat.

Ipkovich György, az MTI érdeklődésére elmondta: csupán a hivatal belső működését érintő engedélyezési utasításról van szó, amire azért volt szükség, mert a város gazdasági helyzetét érintő, egymásnak ellentmondó adatok láttak napvilágot. Ilyen utasítás a polgármester jogkörébe tartozik, az nem vonható el tőle.

"Nem tartható az az állapot, hogy a város pénzügyi helyzete, hitelképessége egyáltalán vita tárgya lehessen" - jelentette ki.Hozzátette: az ellenzéki képviselők bizonyos adatokat úgy tüntettek fel, minta azok hivatalos adatok lettek volna, holott nem azok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását