2024. április 20. - Tivadar

Vége a tűzoltó huzavonának

Az Önkormányzati Minisztérium nem vitatja tovább a tűzoltók túlszolgálati idejét, és a lehető leggyorsabb megoldásra törekszik ezek kifizetésénél - jelentette ki Jauernik István.
2009. május 14. csütörtök 13:36 - HírExtra
Jauernik István a kormányszóvivői tájékoztatón arra reagált, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdai felülvizsgálati döntése értelmében a munkáltatóik ellen pereket indító tűzoltók 2004. május 1-jétől alappal igényelték a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését, és az ennek megfelelő díjazás kifizetését.

Jauernik István azt mondta, hogy a hivatásos önkormányzati tűzoltók jogszerűen kérik a pénzüket, és a tárca a lehető leggyorsabb megoldásra törekszik a kifizetéseknél. Kiemelte: elképzelhető, hogy lesznek olyan tűzoltók, akik tovább pereskednek, hogy 40 órát meghaladó, szolgálatban töltött időt túlmunkaként ismerjék el, és azt fizessék ki nekik, de ezeket a pereket minél előbb le kell zárni.

Az államtitkár szerint a parlament nem járt el helyesen, amikor 2004 előtt nem hozott az uniós irányelveknek megfelelő törvényt.

Nincs napirenden az önkormányzati tűzoltóságok visszaállamosítása - szögezte le Jauernik István, hozzátéve: érhetetlen, hogy ezzel a témával ma miért foglalkoznak a tűzoltók.

Kiemelte: a kormány ebben a ciklusban nem kíván ezzel a kérdéssel foglalkozni, ezért nincs mi ellen tiltakozni, demonstrációt szervezni.

A tűzoltók bérével kapcsolatban az államtitkár azt mondta: erre a költségvetés nem tud több pénzt biztosítani, de a beosztások közötti különbségek csökkentéséről lehet tárgyalni.

Jauernik István a tűzoltók nyugdíjával kapcsolatban leszögezte, hogy bár a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszer nem tartható fenn, a szerzett jogokhoz nem kívánnak hozzányúlni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását