2024. április 16. - Csongor

Öngyilkossághoz vezet a túl sok napfény?

A túl sok napfény álmatlanságot okozva még inkább hajlamosít az öngyilkosságra, mint a tartós fényhiány - állítják svéd kutatók grönlandi statisztikák alapján.
2009. május 12. kedd 14:27 - HírExtra
A tudósok 34 év adatait elemezték, 1968 és 2002 közötti grönlandi öngyilkosokét.

Meglepetésükre nem a lehangolónak tartott, sötét téli időszakban volt több az öngyilkosság, hanem a napfénygazdag nyáriban, méghozzá jóval több. Különösen a sziget északi felén volt szembetűnő a szezonalitás - ott, ahol áprilistól augusztusig nincs éjszaka. Az öngyilkosságok 82(!) százaléka történt ebben a periódusban.

A legtöbb elkövető fiatal volt, és döntően - 95 százalékban - erőszakos módját választotta a halálnemnek: agyonlőtte, felakasztotta vagy a mélybe vetette magát.

A kutatók szerint a sokhónapos nappal álmatlanságot okozhat és felboríthatja a szervezet szerotoninegyensúlyát, a hangulatjavító vegyületből kevesebbet termelhet az agy.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 877 ezer ember vet véget önkezével életének. Ennél legalább tízszer több a kísérlet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását