2024. április 25. - Márk

Dávid Ibolya nemzeti összefogást és új kiegyezést akar

Az MDF elnöke új kiegyezést szeretne az Európa Parlamenti választások kampányában. Mint mondja, a legfontosabb az, hogy most kell megmutatnunk a világnak, összefogva mennyire vagyunk erősek.
2009. május 12. kedd 07:39 - Pénzes Dávid
Könnyű volt összegyűjteni az ajánlószelvényeket?

Sokkal könnyebb, mint 2004-ben. Ráadásul most úgy gyűjtöttünk össze több mint ötvenezer ajánlószelvényt, hogy valójában már a második héten a kétharmada megvolt. Sokkal célirányosabban hozták az emberek. Az előző évek tapasztalatához képest arányaiban többet kaptunk külsősöktől. Összességében elégedettek lehetünk a kopogtatócédula-gyűjtéssel.

Mi a véleménye arról, hogy a nagy pártok megpróbálják a lehető legtöbbet begyűjteni ezekből, nem elégednek meg azzal, hogy teljesítsék az EP-választáson való induláshoz a minimumot?

Egy biztos: az a gyakorlat, ami az előző választáson működött, amikor is letaroltak mindent és próbálták elvinni a többi induló elől a szelvényeket, nem fér össze a parlamenti demokrácia többpártrendszert hirdető szellemével.



Komoly ellenérzéseket váltott ki Bokros Lajos jelölése az EP listára az MDF-en belül. Mivel a kampány már elindult, mi a tapasztalat, milyen a visszajelzés Bokros Lajos és Habsburg György jelölésével kapcsolatosan?

Bokros Lajos jelölése kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az ő megnevezése után egy hét alatt többen léptek be a pártba, mint ahányan összességében kiléptek. Fóton például tizenhat fideszes lépett át a Magyar Demokrata Fórumba. Ennek a dolognak nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Csak azért kaphatott ekkora visszhangot, mert egy országgyűlési képviselő kilépett a frakcióból. Ehhez azonban tudni kell, hogy ő már régóta lebegtette a kilépését, Bokrostól függetlenül.

Június 7-én a kétkedők is meg fognak bizonyosodni arról, hogy Bokros Lajos és Habsburg György jelölése jó javaslat volt. Válságban az új kihívásokra új válaszokat kell adni. Az országnak indulatok helyett gondolatokra van szüksége. Vége van már annak a demagóg időszaknak, amikor egy kampány rózsaszín ígérgetésekre épül. Az MDF ezért két, a maga területén vitathatatlan szakembert állított a lista élére. Bokros Lajos a válságkezelésben, Habsburg György az ország európai érdekérvényesítő képességében tud kiemelkedőt alkotni az Európai Parlamentben.

Nem érzi úgy, hogy kissé visszaszorultak a médiában, hogy elveszik az üzenetük, mert túl korán kezdték a kampányt?

Március 26-án írta ki a köztársasági elnök úr a választások időpontját, ekkortól indult a kampány. De nem lehet folyamatosan éles kampányt folytatni. Az első részben egy erős kampánnyal indítottunk, az aktivitásunk nem hagyott alább, most Bokros Lajossal és Habsburg Györggyel járjuk az országot, helyi vállalkozókkal, egyetemistákkal, érdekvédelmi és civil szervezetekkel találkozunk. Ezért most hangsúlyosan a megyei sajtóval tartjuk a kapcsolatot, és a helyi, régiós kérdésekkel foglalkozunk. A vidéki és az országos sajtó aránya a jövő hét vége felé, vagyis a kampány hajrájában újra helyreáll, kiegyenlítődik.



Míg Bokros Lajos gazdasági szakember, Habsburg György az európai politikus szerepében üzen a választóknak, mi a szerepe Dávid Ibolyának?


A Magyar Demokrata Fórum elnökeként elsősorban a párt politikáját, értékrendjét kell képviselnem, azt, amit az emberek az elmúlt húsz évben megismertek. Én hitelesítem azt az irányultságot, ami a tisztességes párbeszédre, a megegyezésre, a konzervatív értékrendre és a józan realitásra épülő politikát jelenti. A nemzeti minimumot, a nemzeti összefogást, mint közös nevezőt szeretném képviselni a kampányban.

Ennek türkében hirdette meg Habsburg György az Új kiegyezés programját. Valódi párbeszéden alapuló, közös célokat szeretnénk ezzel kitűzni. Manapság ezt nagyon elfejeltette a politika, pedig az emberek nagyon igénylik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy feladjuk a korábbi céljainkat, hanem hogy kijelöljük az újakat, amelyekben az ország érdekében kompromisszumra tudunk jutni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 12. 21:15
Ibikevel fogjon ossze Lenin!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását