2024. április 25. - Márk

Szakmailag jó volt a töri érettségi

Alapvetően szakmailag rendben voltak az idei történelem középszintű írásbeli érettségi feladatok - mondta el Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szerdán az MTI-nek pedagógusoktól és diákoktól származó vélemények alapján.
2009. május 6. szerda 17:26 - HírExtra
Kifejtette: a tesztkérdések mintegy felét szövegértési feladatok alkották, ezeket a forrás alapján meg lehetett oldani. Az érettségi feladatok között komoly hangsúlyt kaptak a szöveges források és táblázatok. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: több ilyen feladat is volt, s azoknak a diákoknak, akik folyamatosan gyakorolták az ilyen példákat, ez nem okozhatott nehézséget.

Kiemelte a feladatok közül a jelenlegi választási rendszerre vonatkozó választható témát. Miklósi László szerint a témafelvetés nagyon helyes, hiszen fontos, hogy minden érettségiző öntudatos állampolgárrá váljék. Ehhez pedig elengedhetetlen a mai választási rendszer ismerete. A feladat akkor okozhatott problémát, ha a diákok tanulmányaik során nem jutottak el eddig.

Szólt még egy teljesen új, a környezetvédelemmel foglalkozó feladatról. Itt a diákoknak többek között arra kellett válaszolniuk, hogy melyik jelenség az erdőirtás következménye, hogyan változik meg a levegőt alkotó gázok összetétele az erdőirtás miatt, mi a neve az ábrázolt, környezetre ártalmas jelenségnek.

Miklósi László úgy értékelte: általában és elvileg helyes, s a diákoktól elvárható, hogy a különböző tantárgyaknál szerzett ismereteiket komplex módon alkalmazni tudják.
Ugyanakkor az lenne helyes, ha ez először a hétköznapi gyakorlatban jelenne meg az oktatás során, így, hogy pont egy vizsgahelyzetben találkozik vele a diák, "nem igazán lovagias".

Az érettségi harmadik napján középszinten 1.257 helyszínen 90.847 tanuló, emelt szinten 93 helyszínen 4.784 diák tett történelemből vizsgát.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten pedig angol, francia, horvát, német és szlovák nyelven is írásbeliztek.

A szaktárca közlése szerint középszinten a Rákóczi-szabadságharc, a tatárjárás és a rendszerváltás, míg emelt szinten a reneszánsz, a törökellenes harcok és a gyermekek jogai szerepeltek a történelem írásbeli érettségi feladatainak témái között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását