2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kolompár: A bocsánatkérés csak hangulatkeltés

Hangulatkeltésnek tartja Kolompár Orbán a Fidesz-KDNP frakciószövetség emberi jogi munkacsoportjának azon felszólítását, hogy kérjen bocsánatot a kiskunlacházi gyermektámadásra tett kijelentése miatt.
2009. május 5. kedd 17:54 - HírExtra
Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a frakciószövetség emberi jogi munkacsoportjának kijelentésére az MTI-nek küldött közleményében kedden azzal reagált: roma vezetőként, demokrataként és családapaként is minden erőszakos cselekedetet elítél, de ugyanígy elítéli az erőszakra buzdítást, a kirekesztő és megosztó magatartást.

Kolompár Orbán sajnálatát fejezte ki, hogy az üggyel kapcsolatban tett nyilatkozatából kiragadtak "egy szerencsétlen mondatrészt", amely "félremagyarázásra és újbóli hangulatkeltésre" adott okot.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, tűrhetetlennek tartja, hogy "kiskorú cigánybűnözésről" beszéljen a település polgármestere, "mint ahogy teszi a Prikezsia Gárda és az azt létrehozó Jobbik Párt". (A Magyar Gárdát az OCÖ és Kolompár Orbán többször nevezte már a nyilvánosságban előtt Prikezsia Gárdának. Prikezsia cigány nyelven annyit jelent, hogy "szerencsétlenséget hozó", "minden rosszat megtestesítő".)

Az OCÖ elnöke közleményében felszólította a frakciószövetség tagjait, hogy ténykedésüket terjesszék ki a Fidesz-KDNP és a Jobbik helyi együttműködéseire, ugyanis a "cigánybűnözést" a közbeszédben meghonosító volt Jobbik-alelnök is a Fidesz támogatásával jutott 2006-ban Szolnokon külsős bizottsági helyhez.

Hozzátette: "sajnálom, hogy az Önök padsoraiban helyet foglaló romapolitikusok azon bizonyos +három majom+ - jelenségben szenvednek, hisz most nem látnak, nem hallanak, és nem beszélnek. Vajon eljön-e az az idő, amikor a cigányság érdekében újra látnak, hallanak és mernek végre beszélni is? - írta Kolompár Orbán.

A Fidesz-KDNP közleménye szerint a bocsánatkérés mellett a munkacsoport azt is elvárja, hogy Kolompár Orbán vonja vissza azt a kijelentését, amelyben "gyerekcsínynek" értékeli a kiskunlacházi esetet.

Mint a párt emlékeztetett: április 30-án egy 12 éves gyermek az iskolából tartott hazafelé, amikor elmondása szerint egy 8 fős, fiatalokból álló csoport közrefogta. Ketten lefogták, amíg a többiek kiürítették a zsebeit, táskáját kiborították, majd szexuális tartalmú megjegyzéseket tettek rá.

A kislány, aki a tavaly meggyilkolt 14 éves kiskunlacházi lány barátnője volt, sokkot kapott. A ráckevei rendőrség egy 16 éves fiatalt gyanúsított meg abból a társaságból, amely csütörtökön megtámadta a kislányt - áll a frakciószövetség közleményében.

"Megengedhetetlennek tartjuk bármely bűncselekmény kapcsán a kettős mérce, illetőleg a kétértelmű megfogalmazások alkalmazását. Elvárjuk a magyarországi közélet minden szereplőjétől, hogy szolidáris legyen az áldozatokkal, s elítélje az erőszak, és a félelemkeltés minden formáját" - írta Kolompár Orbántól bocsánatkérést elváró közleményében a két ellenzéki párt.

Az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán az ATV-nek telefonon nyilatkozva mondta azt szombaton, hogy a Kiskunlacházán történteket ő inkább "gyerekcsínynek" tudná be, s egyben visszautasította a történtek kapcsán a cigánybűnözés kifejezés használatát, hiszen szerinte ennek használata csak arra jó, hogy kollektív bűnössé nyilvánítsa a cigányságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. május 5. 19:14
kolompár.
Te annak örülj, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint csak börtönbe kerülsz.....!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását