2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kiberjobbik - A szélsőség az interneten kompenzál

A net adottságait a legöntudatosabban kiaknázó magyar politikai csoportosulás a Jobbik, míg a többi párt nagyfokú digitális amatőrségről és ismétlődő webes következetlenségek tömkelegéről tesz tanúbizonyságot – állítják a szakemberek.
2009. május 4. hétfő 07:49 - Tatai Gábor
Hálózatelméleti felismerések
A hálózatelméleti kutatások eredményeit - amellett, hogy a főbb tudományos irányvonalak kidolgozói jobbára magyarok voltak – éppen a magyar pártok nem hajlandók megszívlelni. Kitta Gergely, a Századvég Médiaműhely vezetője a tranzakcionalitás alapjait röviden ismertetve elmondta, hogy a webes felhasználók mindössze 19 kattintással juthatnak el az internet adott pontjáról, egy bármelyik másikba. Egy 300 pontos mátrixban, az elemek között összesen 50 ezer féle kapcsolat lehetséges, ám ezeknek csupán 2 százaléka is elegendő bármelyik tetszőleges pont eléréséhez. Ez az internetre vetítve azt jelenti, hogy még a kapcsolási lehetőségek 80 százalékát elvéve is az összes világhálón létező adat elérhető. Ezen egyszerű elméleti összefüggés értelmében bármely üzenet fénysebességgel vágtázhatja körbe az egész hálózatot, a politikai tartalom vírusként juthat el az egyik felhasználótól a másikig.
A Generáció 2020 egy két éve fennálló és eddig 12 tanulmányt közreadó magyar ThinkTank csoport. Április 29-én „Internet és politika” címen, az ő szervezésükben került megrendezésre az a minikonferencia, ahol a fent említetteken kívül a magyar internetes közösség főbb jellegzetességeiről, az internet nyújtotta kampánylehetőségekről és a demokráciára tett hatásairól, valamint a közbeszéd újszerű tematizálásáról is szó esett.

A posztmodern politikai kampány

Barkóczi Balázs politológus, a Generáció 2020 előadója a konferencia első szekcióját megnyitva kifejtette, hogy a hagyományos politikai intézmények tekintélye látványos erodálódásnak indult, a fogyasztói igények megváltozásával a perszonifikált pártoknak egyre inkább egy szurkolótábornak kell megfelelniük. A posztmodern politikai kampányban hihetetlen szerepet kap a választó bekapcsolása, melyre látványos példa a Jobbik EP-választási bannerje, amin a saját választóit arra bátorítja, hogy on-line tegyenek javaslatot a kitűzőkre, plakátokra kerülő szlogenekkel kapcsolatban.
A politikai részvétel tevékenységi formái a blogok, fórumok, chatek és közösségi oldalak által indultak terjedésnek, ám érdekességként megemlíthető, hogy a kezdetben még demokratikus utópiáknak szánt felületek felett, ma már általában a kicsiny és radikális kisebbségek vették át az uralmat. Az antik fórumokkal ellentétben, az internet által nyújtott politikai terekre az emberek szilárd politikai referenciákkal lépnek – mondta Barkóczi és megjegyezte, hogy saját kutatási során egyetlen egyszer sem találkozott olyan fórumozóval, aki a sajátjától különböző online vélemények miatt változtatott volna a politikai elkötelezettségén.



A radikális az interneten kompenzál

Barkóczi szerint, azután hogy a radikális hangok jobbára kiszorulnak a hagyományos kommunikációból (TV, rádió, nyomtatott sajtó), az interneten próbálkoznak kompenzálni, mégpedig nagyon eredményesen. Az általa említett példa értelmében, a fórumok élete a következőképpen tagolható: Azután, hogy a feldobott problémára, jelenségre, a közösség megoldás-orientált tagjai visszafogottan reagálnak, a fórum eléri azt a látogatottságot, ami már a radikális elemeknek is kihagyhatatlan lehetősségé válik. A szélsőséges hozzászólások lassan teljes parttalanságba döntik a kommunikációt, majd a fórum megszűnik. Így lehetséges, hogy egy kisvárosi játszótérről kezdett vita, a Budapest – Tel Aviv tengelyről való „színvonalas” diskurzusba fordul át.

Azáltal, hogy a radikalizmus sokkal jobban tud élni a posztmodern politikai lehetőségekkel, arra gondolhatnánk, hogy ennek hatására az off-line kommunikációban és a társadalomban szerkezetében is komoly átalakulások várhatók. Zsolt Péter, a Méltányossági Politikaelemző Központ kutatási igazgatója szerint azonban az interneten éppen, hogy képlékennyé válik a politikai meggyőződés, rengeteg példa van arra, hogy ugyan az a felhasználó az egyik szélsőségből, rögtön az ellenkezőbe csap át. A médiaszociológus kifejtette azt is, hogy a korábbi jóslatokkal ellentétben éppen annak lehetünk a szemtanúi, hogy az internet nem változtatta meg - vagy legalábbis nem olyan mértékben - a társadalmat, ahogy azt a technológiai determinizmus megjósolta.

„Miért ilyen hülyék a politikusok?”

Change!
Bár a New York Times és más, a demokrata kampány sikerességét boncolgató orgánum tételesen kifejtette, hogy a titok az adatbázis építésben, az on-line adománygyűjtésben, a blogokban és más olyan 2.0-ás lehetőségekben rejlett, mellyel a választókat is tartalomgenerálásra és interakcióra lehet bírni, a magyar politikusok még mindig a design bűvkörében élnek. „Mer’ hogy az olyan szép volt” hangzik az érvelés, és ha már a felszínességnél tartunk, egy Hampuk előtti felszólaló azzal is élcelődött, hogy ha a magyar vezetőkön múlva, egy-két fokkal még a saját ábrázatukat is sötétebbre változtatnák.
- Kérdezte szabatosan az egyik konferáló Hampuk Richárdot, miután a Person Magyarország Kft. fiatal stratégiai tervezője „Error 404 :_(” címen adott rövid helyzetjelentést a magyar politikusok on-line megjelenését illetően. Hampuk az előadása bevezetőjében arra a bizarr on-line marketing anomáliára hívta fel a figyelmet, amit Person-os berkekben csak Obamániának szignóznak a kollégák. A céget felkereső magyar politikusok 80 százaléka már az ajtóból azzal indít, hogy neki egy olyan weboldal kellene, mint amilyen Obamának is volt.

Hampuk és kollégái elkeseredetten keresik a választ például arra, hogy mit tartanak a politikusok annyira fontosnak a „linkek” menüpont alatt. A tanácsot kérők zöme a „kapcsolat” menüpontot a legnagyobb természetességgel hagyja el - holott ez az egyik legfontosabb és legkézzelfoghatóbb internet nyújtotta lehetőség – de a más oldalakra mutató linkek gyűjteménye, „az kell”. Volt olyan, az internetet napi szinten használó szakember is, aki a politikus vagy párt elérhetőségeire csak 10 perc keresés után bukkant rá egy rögtönzött próba során. „Hogyan lesz ebből közösségépítés?” – kérdezi Hampuk.

Obama még a nemzetbiztonsági érdekre is fittyet hányva, már a kampányt megelőző időkben sem tette le - akár csak egy pillanatra is – az okos telefonját, mellyel a legtöbb kongresszusi ülésről real-time tudósított a blogján. Hampuk szerint komoly hiba az is, hogy a magyar politikusok jó részének oldalai tipikusan csak négyévente egyszer, a kampányidőszakban dübörögnek, egyébként pedig sem üzeneteket, sem on-line fogadóórát sem bármilyen más lehetőséget nem biztosítanak a választóknak a bázisépítés érdekében: „A bizalom fenntartása elhanyagolhatatlan tényező” – mondta Hampuk, akivel a konferencia után a HírExtra külön is elbeszélgetett:



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2015. január 28. 09:48
" Traktorista lányok indulója

Új magyar tavaszkor
Zúgjon minden traktor
Száz pacsirta énekel.

Traktoristák, lányok
Sej, roham brigádok
Rajta hát, munkára fel!

Minden új barázda győzelem,
Munkás élelem ország védelem.

Berregjen hát akkor,
Zúgjon minden traktor
Éjjel nappal szüntelen!

Minden új barázda győzelem,
Munkás élelem,BURZSUJ FÉLELEM

Berregjen hát akkor,
Zúgjon minden traktor
Éjjel nappal szüntelen. "
...
2011. február 21. 15:07
"a Zalai Hírlap Online TÖRÖLGET mindenütt...

" Botrány az iskolában: arcul ütötte tanárát egy 14 éves diák

Megütött egy diák egy pedagógust a lenti Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Intézményben. Az eset még a múlt héten történt, a 14 éves tanuló az arcán csapta meg a tanárnőt.

2011. január. 25. kedd | Szerző: Gyuricza Ferenc

TETSZETT A CIKK?

Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:
iwiw iwiw Delicious Delicious Digg Digg Facebook Facebook GReader GReader URLGuru URLGuru StumbleUpon StumbleUpon Tumblr Tumblr Twitter Twitter dropshadow

Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre!

nyomtatás nyomtatás | küldés e-mailban Küldés e-mailben | A+ | A- | Megosztom hozzászólás 7 hozzászolás
Botrány az iskolában: arcul ütötte tanárát egy 14 éves diák
A címzett e-mail címe:
Az Ön e-mail címe:
Üzenet
(Opcionális)
Másolat Önnek



Minderről egy olvasónk értesítette szerkesztőségünket, de érdeklődésünkre az iskola igazgatója, Kulcsár István is megerősítette a történteket. Elmondása szerint az érintett diák egy Lentihez közeli településen él olyan családi környezetben, amelynek körülményei hozzájárulhattak súlyos cselekménye elkövetéséhez. Az intézményvezető a történtek miatt feljelentést tett a rendőrségen, s mint mondotta, az események pontos feltárása előtt ennél részletesebben nem kíván nyilatkozni.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Salamon Róbert alezredes a feljelentés tényét megerősítve annyit mondott: az ügyben a lenti rendőrkapitányságon közfeladatot ellátó személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás.



Címkék: Lenti, diák, ütés, tanár, pofon, Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógia Intézmény
lightgreyboxtop
Hozzászólások »

Eddig összesen 8 hozzászólás érkezett.

* Jó reggelt Radírfejű! :D |
* 2011 01 29 |
* 12:32

* MSZMP-KB napilap... |
* 2011 01 29 |
* 06:24

Hozzászólások »

Eddig összesen 10 hozzászólás érkezett, melyek közül a legfrissebbek:

* a hiteles tájékoztatás esete itt... |
* 2011 01 28 |
* 19:24

* a ZH itteni negligált hsz sora |
* 2011 01 28 |
* 12:42

" Eddig összesen 8 hozzászólás érkezett.

* ma is itt fogol csúszkálni a radír fenekeddel? :D |
* 2011 01 28 |
* 07:16

* Itt posztolsz Radírka? :P |
* 2011 01 27 |
* 19:24

Ezek eltűntek innen, de ennél még több hsz. is volt itt!

"Eddig összesen 11 hozzászólás érkezett, melyek közül a legfrissebbek:

* Orsós Imelda |
* 2011 01 27 |
* 11:11

Zalai Hírlap - én így szeretlek!

* tinta matyi |
* 2011 01 27 |
* 06:15

(nem) tisztelt moderálgató radírgép!
javaslom túrákat szervezni a Lovászi Sporttelep "Szúnyogkemp" látványosságait életközeli helyzetből megtekinteni minden "érzékeny" vagy álszent, stb. olvasónak!

* :) |
* 2011 01 26 |
* 19:28

Mi a baj az igazsággal (poszt)elvtársak?
Törölgetünk, törölgettetünk? :)
Vegyétek őket magatok mellé - ha valami nem stimmel szerintetek - de minimum a közvetlen szomszédotokba! Amen.

* Eddig összesen 9 hozzászólás érkezett. |
* 2011 01 26 |
* 19:06

* hásepucsimásuná |
* 2011 01 26 |
* 14:40

Biztos forrásból tudom, hogy ezt is ugyan azon népes ... família gyereke tette, mint korábban is már abban a tan(?)intézményben.
10 vagy11 gyerekük van, pontosan már nem is tudom. Az elsővel az anyja az általános iskolából (gömbölyödve) került ki nagyon fiatalon és talán úgy 27 éves korára már 10 purdéra kapta a nem kis összegű(!) támogatást. (Megélhetési gyerekgyártás.)
A férje - ezen kis haramiatanoncok apja - csak azért nincsen hosszabb időre börtönben, mert nem követ el legsúlyosabb bűncselekményeket talán. Ám ha a környéken valami jellegzetes ... lopás történik, nála kutatnak szinte először a lenti rendőrök. Nem véletlenül.
"Nánku" (H.S.) büszke a bűncselekményeire! Ha nem rendőrökkel beszél, eldicsekszi a betöréseit és sok mindent. És a gyerekei ahogy nőnek úgy tanulnak tőle, mint példaképtől. Volt amelyiket már kisebb korában betolták a pici ablakon egy néni lakásába - ahol a felnőttebb ugye nem fér be - szóval lopni-betörni!
Az egész kompánia a környék réme, de a médiának ez nem leírható, mert nem olyan eladható "szenzáciJÓ", mint a való-villás székletürítős show műsorok, ugye? Pedig itt még lenne cifrább is! Sajnos tudom.
Amúgy meg jártak ám ott a ZH.-tól már. Amikor régen két (O.) fivér éjszaka összemarkolt és az egyik rozsdás karddal lerendezte a másikat. Vagy amikor ők hívták ki a S. Etácska zsurnalisztát a fotóssal együtt, (vagy a Gy. F. lett volna az fiatalon még úgy 20 éve vele?) és még őket, azokat sajnáltató cikket írtak! Az ottani törzslakos embereket - akiknek 90%-át már azóta elüldözték és/vagy kihaltak onnan közben - szóval meg sem kérdezték, hogy micsoda törvényen kívüli haramia teleppé alakították idővel ezen nevezettek azt a valaha csendes-békés erdő közti pici lakótelepet.
Petróc-pusztát felszámolták a 70-es években (hírhedt c.-telep volt régen) - a Szúnyogkempet (Lovászi, Sporttelep) pedig olyanná tették(!) 1986 után, az illetékes elvtársak!
És ez máig így van, egyre "ígyebben" - hogy valami helytelen szót is írjak.
Az elkövetkező évtizedek rablás-lopás-stb. statisztikáját megjósolván számítani lehet az onnan származó ... "esetekre", ezt borítékolhatom előre. Kellett ez ugye nagyon, "tisztelt elvtársak"?

* Radír Őrmester |
* 2011 01 26 |
* 05:40

Mit tippeltek, hány hozzászólás lenne itt amúgy...?

* H. Ricsike |
* 2011 01 26 |
* 05:29

Suzem pulá! Szucsem pulá! Szucs pulá!

* hórváthnéorsospirike Szúnyogkemp |
* 2011 01 26 |
* 05:25

Mellyik fijam tete? Mer odajárnakk vagy odajártak ugye.
Kulonnbenis a Zoltán tanárúr egy rászístá jobikós! Tiltakózzom!!!!!!!! "

* én így szeretlek megyei "újság"! |
* 2011 01 28 |
* 11:08

"Cigánybűnözés :: 2011-01-28. 00:20
Olaszliszka II.: agyonvertek egy idős nőt Lakon a cigányok

Frissítés (jan. 28 0:16): a Blikk alább olvasható, új cikkéből kiderül, hogy idézzük, „Csaknem az utolsó csontja is eltörött … Szinte nem volt ép porcikája, eltörött a szegycsontja, több bordája, a fejét sérülések borították, valószínűen a koponyája is betörött.” Kedves Olvasóink! Tudják, hogy ezek a „gyerekek” mit kaptak volna egy ilyen, csak a liszkai kivégzéshez hasonlítható, barbár tettért egy a cigányokkal bánni tudó, és emiatt sokkal élhetőbb országban, pl. Szlotákiában, Finnországban vagy Amerikában? Ott helyben agyonlőtték volna őket. Mindet. Kivétel nélkül. Ha nem a feldühödött szomszédok, akkor maguk a rendőrök. Ezek meg mit kapnak? Mivel gyerekkorú mind, semmit – pár órán belül szabadok lesznek megint, és szabadon folytathatják a gádzsóirtást ezek a született gyilkosok. A büntethetőségi korhatár drasztikus, a svájci, angol, amerikai stb. mintát átvevő leszállításáról meg hallani sem akar imádott kormányunk... Szégyellje magát mindenki, aki a Fideszre szavazott!

A Blikk teljes cikke:
Játékból öltek a fiúk
Lak - Gyerekek végeztek Ica nénivel. Csaknem az utolsó csontja is eltörött annak az idős nőnek, akit a gyanú szerint négy, kisegítő iskolába járó 13 éves gyermek vert halálra a Borsod megyei Lakon.

K. Ica (+81) halálának hírére összerezzent az egész falu, azóta időseket nem is látni az utcán. A tragikus esetről is csak suttogva beszélnek, mondva, rettegnek a megtorlástól, vagy attól, hogy a gyerekhorda következő áldozatai talán ők lesznek. Az apró zsákfaluban nem újdonság a bűn, lopások és betörések híre hallatán már senki nem kapja fel a fejét, Ica néni kegyetlen meggyilkolására mégis mindenkinek megfagyott a vér az ereiben.

- Szinte nem volt ép porcikája, eltörött a szegycsontja, több bordája, a fejét sérülések borították, valószínűen a koponyája is betörött. Egy felnőtt embertől is brutális lenne, hogy így végezzen valakivel, de hogy gyerekek tegyenek ilyet - borzongott Ica néni egyik helybéli hozzátartozója, aki a megtorlástól tartva még a nevét sem árulta el a Blikknek. Egyelőre még kérdés, mi sarkallta a meggyanúsított gyerekeket a hidegvérű gyilkosságra. Az egyik teória szerint egy nevetséges csínytevés vezetett a tragédiához.

- Napok óta azzal szórakoztak a helybéli suhancok, hogy beugráltak a kertekbe, ahol látták, hogy ég a villany, és leverték a villanyórát. Miután borsot törtek áldozatuk orra alá, nyúlcipőt húztak. Nem így Ica néni esetében, aki megpróbálta nyakon csípni rosszakaróit - magyarázta egy szomszéd.

Úgy tudjuk, az idős asszony észrevette a gyerekeket, és vélhetően dulakodás alakult ki közöttük, s ekkor érhette az az ütés, ami a halálos sérülését okozta.

A hátrányos helyzetű (Kuruc.info: nocsak, még a Blikk is elismeri – igaz, a sorok között, "virágnyelven" –, hogy mind cigány volt?) gyerekeket intézetbe szállították, bár páran közülük nem is a szüleiknél laktak, hisz azok vagy elhagyták őket (Kuruc.info: v.ö. cigó „gyerekszeretet”), vagy börtönviseltségük miatt (Kuruc.info: értsd: a gyilkosok szülei is bűnözők. Ez az átlagos cigó „családmodell”...) nem nevelhették őket. Információink szerint egy gyerek már beismerő vallomást tett.

- Kutatásra, rablásra utaló nyomok nem voltak a helyszínen. Halált okozó testi sértés bűntett miatt folyik a vizsgálat - közölte Egyedné Novodomszky Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Cs. Á. - Blikk
Előzőleg írtuk (jan. 27 23:20):
Korábban írtuk (12:40): Hogy honnan tudjuk, az alábbi gyilkosság elkövetői is cigányok voltak, mint ilyen esetekben gyakorlatilag mindig? Nem, nem az MTI-től, akik – szemben mondjuk a finn, amerikai vagy svájci rendőrséggel, ill. médiával – most is hallgatnak a származásról. A Mancs „Felzárkóztatási esélyek a Csereháton - Értük, de nélkülük” című, 2008. február 28-án megjelent cikkéből. Ez a következőket írja: „Lakon a lakosság közel hetven százaléka roma, és a helyi, uniós pénzből felújított iskolába három diák kivételével csak cigány gyerekek járnak.” Van ezek fényében bárkinek is bármilyen kétsége?
Gyerekek ölhettek meg egy idős nőt Lakon
A fiúk előbb lekapcsolták a 81 éves nő házában a villanyórát, majd - a gyanú szerint - amikor az asszony felelősségre vonta őket, agyonverték.

Az idős nőt január 24-én, hétfőn a lakásában holtan találták Lakon. Kutatásra, rablásra, dulakodásra utaló nyomok nem voltak a helyszínen, az elsődleges vizsgálatok ugyanakkor nem zárták ki az idegenkezűséget - közölte Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőrség információi szerint a községben több gyerek hetek óta azzal szórakozott, hogy esténként a falut járták, és ha valahol világosságot láttak, beugrottak az udvarra, lekapcsolták a villanyórát, majd elszaladtak. Így történhetett ez január 23-án este is, amikor a négy gyerekkorú fiú az idős asszony portáján járt. Kihallgatásukkor ezt mindannyian elismerték, elmondták, hogy lekapcsolták a villanyórát, ám a lakás tulajdonosa kijött a házból és számon kérte tettüket. A rendőrség megalapozott gyanúja szerint a nő sérüléseit szóváltást követően a gyerekek okozták, a fiúk ideiglenes intézeti elhelyezését elrendelték. A rendőrség halált okozó testi sértés bűntett miatt folytat eljárást.
(MTI)
"

* Georges Diosi |
* 2011 01 28 |
* 10:46

Működik a radírpók!
Nem gond mert aki tájékozódni szeretne az elkövető kilétéről néhány kattintás után a labancellenes infón mindent megtudhat. Egyre nagyobb az oldal látogatottsága.
"északihírnök" hozzászólásához: Néha az a gyanúm támad, hogy tudatosan hunynak szemet az idős emberek "nyugdíjrendszerből való eltávolítása" felett. Így lehet a legkönnyebben megszabadulni az öreg "ingyenélőktől".

* északihírnök |
* 2011 01 27 |
* 15:42

Kovácsvágáson is megöltek egy 81 éves hölgyet

Ma reggel Kovácsvágáson is holtan találtak egy 81 éves idő hölgyet, aki minden bizonnyal gyilkosság áldozata lett. A község jegyzője az eszakhirnok.hu-nak elmondta, az áldozat fia értesítette a rendőrséget. A gyilkossági nyomozok még nem érkeztek megy Miskolcról, de állítólag igykeznek.
(eszakhirnok)
( a környék dugig van lakhatásilag éppen asszimilálódó rézbőrűekkel - biztosan semmi közük a bűncselekményhez )

* északihírnök |
* 2011 01 27 |
* 15:42

Kovácsvágáson is megöltek egy 81 éves hölgyet

Ma reggel Kovácsvágáson is holtan találtak egy 81 éves idő hölgyet, aki minden bizonnyal gyilkosság áldozata lett. A község jegyzője az eszakhirnok.hu-nak elmondta, az áldozat fia értesítette a rendőrséget. A gyilkossági nyomozok még nem érkeztek megy Miskolcról, de állítólag igykeznek.
(eszakhirnok)
( a környék dugig van lakhatásilag éppen asszimilálódó rézbőrűekkel - biztosan semmi közük a bűncselekményhez )

* Matuska Szilveszter |
* 2011 01 27 |
* 11:31

Nincs itt semmi gond, csak a beharangozott ( eleve halálra ítélt ) integrációs kísérlet során, fordított pólussal kapcsolták az egyenáramot és az évszázadok óta integrálódni vágyók a kulturális hagyományaikat helyezték előtérbe.

Mikor ébredünk már fel - emberek ?

* feco5x1 |
* 2011 01 25 |
* 18:50

Ez egy ország,ahol ezt is lehet!A fiatalok meg zablázatlanok
akár,a vadak!
Ki fogja megnevelni mai elfajzott fiatalokat tessék mondani?!

* ez az ország egy vicc |
* 2011 01 25 |
* 10:48

csak jogaik vannak a "kisdiákoknak", többek között bátran nekimenni a tanárnak, nevelőnek, aztán ha elcsattan a parasztnevelős, akkor előjön a hányatott sors, a szegín szegregált, az elnyomott hátrányos helyzet.
Egyszer legyen már vége a haszontalan, hasznavehetetlen, ártó, iskolai liberalizmusnak is.

* Shiba |
* 2011 01 25 |
* 10:02

Pontosan meddig is kell ezt tűrnünk még?

* vagy...... |
* 2011 01 24 |
* 20:48

..le kell fejelni a renitenst.....

* Kovács János |
* 2011 01 24 |
* 19:24

ha megdobnak kenyérrel, dobj vissza kenyérrel...

Szeretném látni az összes hozzászólást!
"
2011. január 29., 12:46 a Zalai Hírlap Online TÖRÖLGET mindenütt...

"Hozzászólások »

Eddig összesen 31 hozzászólás érkezett, melyek közül a legfrissebbek:

* Fitos Ráhel |
* 2011 01 29 |
* 12:38

2010.04.18. 14:32 (törölték több mint fél évvel utána csak!)

Fitos Ráhel

Sziasztok! De jó olvasni Lovásziról! Köszönöm az illetékeseknek. :)

Az én nagypapám is lovászi volt, úgy emlékszem kútfeji. Meghalt már több mint húsz éve szegény.
Mindig tartott legalább egy lovat magának, még az utolsó éveiben is volt egy fehér lova. (Lehet, hogy az őt fiatal korában bebörtönöző „Vitéz Nagybányai Horthy Miklós szárazföldi admirálisra" akart folyton emlékezni, nem tudom.)
Sosem titkolta, hogy zsidó. Hiszen ő egy afféle szegény zsidó volt és mindig gyűjtötte a rongyot, papírt, stb. olyan hasznos hulladékot, amit aztán a MÉH-ben el tudott adni. Ezért volt a lovas szekere is talán. Persze avval később azért néha kukoricát is vitt, bár azt általában rajt hagyta a szárán a kis földjén télire és a szarvasok ették meg. Mindenhez ő sem érthetett, vagy inkább nem rajongott talán.
Igen!
Amiért én is írni szeretnék ide az emlékező 50-es évek Lovászijához, nos az én nagy tatám a Rákosiért sem rajongott, pedig hát ugye...
Történt, hogy a Rákosi elvtárs Lovásziba érkezett, az akkori magyar olajbányászat és olajipar fellegvárába. És úgy beszélik az emlékezők is, ahogy a papim is elmesélte: valahol a Kantinnál, a mai strand környékén talán nagy zengzetes buzdító kommunista beszédet mondott a „nép vezére”, ahogy az akkoriban lenni szokott. (Lehet ma is vannak ilyen Gyurbánok, nem tudom?) Szóval a Rákosi elvtárs-pajtás ott szónokolt, amikor a tata (nem volt még öreg akkor) közbe kurjantott nagy bátran, vagy inkább meggondolatlanul, de őszintén:
"Hazudsz piszok zsidó! A börtönben is elloptad a kenyeremet!"
(Megjegyzem: ez itt nem antiszemitizmus. Még élnek erre talán máig szem és fültanúk! És nem utolsó sorban egy másik zsidó mondta.) Szóval a papus nem is gondolt arra, hogy ez akkoriban felérhetett egy halálos ítélet kiprovokálásával is akár. Nem. Mert ő viszont az igazat mondta. Tényleg együtt ült valamikor a Horthy idején a Róth Manó elvtárssal a sitten de, hogy melyikük miért, azt ne kérdezzétek tőlem, nem tudom. De sejthetitek, nem lehetett azonos a kettőjük "behívójának" az oka.
Nos, hallván ezt a vakmerő és hetyke beszólást a Vezér bőrkabátos (ávós) fogdmegjei, egyből ráugrottak szegény ősömre és vitték is volna már a hűvösre átnevelni...
És ekkor történt meg a másik legendás mondat megszületése ott a bambi és sör illatú Kantin (így hívták a kocsmát, tán a MAORT óta már és onnan a szó eredete?) tövében, az emelvényről!
Odaszólt finoman a „kutyáihoz” Rákosi elvtárs:
„Hagyják, ne bántsák! Engedjék el, ismerem ezt az embert.”
– S lőn csoda, elengedték szegény nagyfatert akkor. Nem lett bántódása. Hogy az őszinteségi roham szállta-e meg a veres cézárt, vagy csak őt is a nosztalgia fuvallata csapta orcán – mint most engem? – nem tudni, de ezúttal nem lett börtön ebből a mozi-híres Pelikán József szájába is teljes identitással odailleszthető fonákfullánk mondatból.

Szóval, ez is egy híres anekdota (és megtörtént dolog!) a lovászi olajos hőskorból és bárki más is megénekelhette volna már a nagy interneten, de a gugli – ami szintén a mi ’szorgos’ népünk okossága ugye - máig sem talál erről nyomot. Nos, ha a magasságos HVG-ZH moderálás sem lesz szigorúbb a Nagy Vezérnél, akkor itt most az első „forrás” már rákereshető lesz a „Tags: Rákosi, Fitos, Kantin, hazudsz … !,” stb. célszavakkal.
Mert szerintem ez is egy érték. Mint a papa gyűjtései a MÉH számára anno.
Vagy ti hogy’ gondoljátok?

Minden jót lovásziak! ;)

* akinek nem inge... |
* 2010 09 19 |
* 13:07

'gyuri@hotmail és hapy@hotmail' .... egy Wartburg jobb első üléséről a Sporttelep utcából írogatott ide (és még néhány ilyen helyre) és jól megtévesztett ma délelőttig, amikor lebukott. Ugyan mit akarhatott, kit akar kivel összeugrasztani és mi okból?
Amúgy ő is és a ....társa is "közpénzből" él, ahogy a rokkant nyugdíjat degradálta itt.
A "Te idióta" szókapcsolat nagy kezdőbetűvel felettébb paradox, ha a "Te" nagy kezdőbetűvel valamiféle "tisztelet" jele akar lenni és ahhoz társul a sértegetés "idiótája". :)
A magyar nyelvtan és írás sosem volt az erősséged kedves Wartburg szélvédő tisztítós, és ha lebux ne siránkozz, hogy én ne célozgassak. Részedről az ilyenek a neten akkor mik voltak? "???" "!!!"
A "Te" ott ragadásod a saját gondod-bánatod, magadnak kell megoldanod - de nem így. Ettől nem fogsz előbbre lenni.
A bátyád mondott nekem valamit, hát sajnálom ha ez lett veletek.
Szervusz.

* Kócsag Gyuri ? |
* 2010 09 17 |
* 13:04

http://zalaihirlap.hu/cimlapon/20100916_mikor_lesz_euronk?FullComment=true#comments

* mindenki barát |
* 2010 09 16 |
* 11:16

Imádnivaló találmány ez az internet.

* Szalay százados |
* 2010 09 13 |
* 07:53

Szerintem meg nem mindeni ellensége.
Sejtem kiről indulatoskodsz ide is, a sok felkiáltó indulatjeleiddel.
Valószínű te viszont az vagy.
És azt le nem írtad volna az előbbi sárdobálásodba, hogyan váltál azzá, igaz? Állítólag azelőtt jól megvoltatok egymással, veletek nem volt semmi rossz emléke - addig.
Csak hazudoztok, mint ahogyan tette az unokaöcséd /ha az vagy akire gondolunk/ annak idején itt Zalaegerszegen a kihallgatáson.
És annak nem nyomja a lelkét máig sem semmi ugye, mert ti ilyenek vagytok.
Teli a média az ilyenek viselt dolgaival. Ketyeg a társadalom alatt egy időzített bomba és nem azok miatt, akik kénytelenek megvédeni magukat. Hanem azok miatt, akik a mások javaira pályáznak mindenféle erőszakos és aljas módon.
Bölcsebb lettél volna, ha nem köhögsz ide.
Figyelünk azóta is, a fenyegetőzésre meg főleg oda fogunk figyelni.
Üdvözlettel: Szalay





* komolyan hiszi valaki..... |
* 2010 04 21 |
* 15:24

....hogy Lovászi turisztikai érdekessége lesz ez a bunker ? Talán valamilyen más trükkel kellene közpénzhez jutni...

* "Olaj limba" |
* 2010 04 18 |
* 14:11

Sziasztok:)
Itt van a heti hetes?:):)
Még jó,hogy a Mamámék,az Arany Jánosban laktak:)
Tudtok valamit az erdőben,megbúvó "létesítményről"
Gyerek korokban jártam ott,hát nem semmi volt oda a bejárás.
Kíváncsi lennék,hogy mi lett a sorsa.
További szép vasárnapot kívánok mindenkinek.Üdvözlettel...

* Maturicz Wendel bácsi |
* 2010 04 18 |
* 12:39

Tévedel fiacskám, mert ez a bunker is pontosan a politikáról szólt! Akkor meg? Ne válaszolj, mert nem ismerhettél engem sem.
Sem a szagosító Gécsek kollégát a merkaftános bukéjú kaftánjában.
Maradjanak ezek a dolgok a múlt ködös homájában inkább.

* Palladium |
* 2010 04 18 |
* 11:05

Hát igazad van a falu ilyen belső dolgairól nem sok mindent tudok amikre/akikre céloztál,valszeg azért,mert nem meséltek ilyenekről,Papa inkább kártyázott velem az almafa alatt :)
Nem Tornyi vagyok, ő az egyik unokabátyám, aki Tornyiban lakott és Pestre járt.
Nem bántottál nem sértődtem ám meg :)

* Salzgitter |
* 2010 04 18 |
* 10:57

Látod, hamar rájövök ki kicsoda. És ne vedd magadra azt a részét ami a Csi... elvtársról szól és nem rólatok! Látom nem sokat tudhatsz ezekről. És sok mindent nem tudhatsz. Nem a te "bűnöd" ha nem mesltek el mindent és főleg azokról a dolgokról, amire itt direkt célozgattam eddig is, mert hát ezt "nem illik" meg főleg mert nagyon rühellik "egyesek" - nem te, nem rád értem(!).
Te tanultál Pesten az egyetemen? Tornyi vagy? Vagy odébb laksz, a másik családból vagy 'unoka'? Mindegy, nem akartalak bántani a szavaimmal, téged főleg nem. Okot sem adtál rá, de senki a rokonságodból sem soha, nem tudok olyanról. :)
Akiket ezek a fricskákkal bélelt emlékezések megcéloznak, azok többségében fel sem jutnak már életükben valószínű a világhálóra. De talán jobb is.
Kellemes vasárnapot!

* Palladium |
* 2010 04 18 |
* 10:19

Hát talált süllyedt :) Itt az újság a fiókban.
Hát ha az kitüntetésnek számít akkor van. De most akkor azt ki kapta? Papa vagy Mama? :)
Amúgy probléma hogy több lett a gyerek? Most akkor ettől lettek ők a falu főkoummistái? Lett rendőr,határőr is,lány nem lett "pufajkás-ávós-kommunista-nemzetellenség" ahogy Te neveznéd :)
Nem vagyok kényes a politikai megnyílvánulásokra a nagyszülökről tudom,hogy nem sok közük volt hozzá ( de ha esetleg ,Te jobban tudod, hogy ők voltak a főkommcsik a faluban akkor oké),csupán arra próbáltam rávilágítani,hogy nem egészen tartoznak ide ilyen dolgok. Igen,léteztek ilyen dolgok amiket felhoztál,egy eléggé iparosodott ezáltal a kommunizmus visztontagságaitól talán jobban "súlytott" faluban nem is csoda. De ahogyan az első hozzászóló és én is,egyáltalán nem is tudtunk arról,hogy ilyen "érdekes" dolog van a faluban. Ezért szerintem ő is és én is nagyon megörültünk a cikknek. Minek ide a politika? Fölösleges...szerintem...

* Palladium |
* 2010 04 18 |
* 09:54

Hahh,tényleg elírtam :) Természetesen Olajbányász az utca neve.
(mentegetőzésnek hallatszik de közben az Olajmunkás utcáról beszélgettünk mint a köztársaság útja alternatívája :) )
Amúgy nincsenek kitüntetései a Papának.

* Bennyák, a kútkezelő |
* 2010 04 18 |
* 08:42

Kezit csókolom Mérnök Úr!
(Itt vagyok én is, az ajtó mögött. LT-8-as tankállomás...)

Ki folytatja?

Vagy csak a "román" cipőtalp nyomaira emlékeztek a gazolin telep vécé ülőkéjéről? ;)

* Papp igazgató elvtárs, nem a Papp Simon, az utána volt, a vörös Pap |
* 2010 04 18 |
* 08:09

Rólam miért nem emlékeznek meg sehol?

Csak arról a másik Pappról, a Simon Júdásról, aki aljas módon elárulta a szocialista munkásosztályt és a gaz imperialisták kém kutyája lett, meg minden.

Pedig én a birgeli ruszki dizájnos bőrcsizmámmal rugdostam össze 1956 novemberében azokat a dolgozóimat (amikor én előbújtam /mint a patkányok/ és visszajöttem a szovjet testvéreinkkel), akik mertek ellenünk fegyvert ragadni abban a piszkos ellenforradalomban.
Hát már az én emlékem az smafu?

Hát Bástya elvtársra már senki nem akar emlékezni?
Pedig az olajiparban aki nem szállt fel a piros biciklire, annak annyi lett. Kicsináltuk, és/vagy elhúzott innen máshová.

De arra büszke vagyok, hogy az ávóslaktanyából az évek során sok benősült akkor fiatal elvtársunk települt itt le. Megértem, hogy ha most ők vagy azok leszármazottai nem írnak.

Bár, akik most a Fideszben megtalálták az örök helyezkedő karrier útját pl., talán ők mégis beszédesek? ;)
De miről? (Volt) elvtársak! Miről??

Nosztalgiázzunk már! A kutya úristenit ennek a színész álarcos mocskos világnak!

Szebb múltat!

* "Olaj limba" |
* 2010 04 17 |
* 22:33

Elnézést Pakura.
Valóban Olajbányász az utca neve.
Szerintem még most is....
Én is elírtam:(

* "Olaj limba" |
* 2010 04 17 |
* 21:26

Írjatok amit akartok.
Vannak vélemények és ellen vélemények.
A politika mindenütt megjelenik.
Én akkor is imádom Lovászit!!!!
Amúgy az egyik kereszt apám az Olajmunkás utca végén lakott:)
Emlékszem a foci pályára:):)
Lovászi,Kemp,Szúnyog kemp,Kútfej:):)Belső utca:):):)Mérleg ház.
További szép hétvégét!!!

* pakura (nem a papa) |
* 2010 04 17 |
* 20:58

Az én nagyfaterom meg a lovászi olajüzem nagyebédlőjében annak idején úgy járt, hogy vágta a húst vagy az ubit – má’ nem emlékszem hogyan mesélte az öregem, - szal az meg elugrott a tányérjáról és pont a vele szemben annál az asztalnál szintén ebédelő mérnök elvtárs tányérjára repült. Az nagyapám csak sima melós volt a termelésnél és hát akkor is hótt olajos-szutykos volt a keze ugye. És utánanyúlt a szökevény falatjának ilyen kiáltással: „Hoppá! Az az enyém volt!” És visszavette a vezetőbb beosztású szaki tányérjáról. Aztán jött csak rá, hogy ebből hátha még baja is származhat. Kemény évek voltak akkoriban ugye. Na, hát ezt is ismeri minden régi olajos lovászi. A Palladium Phallos-fallosz persze lehet, hogy nem, mert a papája csak a kitüntetéseivel dicsekedett neki lehet… ;)

Na ide figyelj palastojás nick figura. Bocs, de nem csípem ha kioktatnak és nevelni akarnak ismeretlenek. Az összes „hsz”félét én gyártottam ide a legelső és a tieid kivételével. És amit láttál, hogy ma déltájt töröltek, az csak azért volt, mert azt az eredeti IP címemmel írtam be. És az is arról szólt, mint amit utána meghagytak, nem látod!? :) Annyi a megfejtése a dolognak, hogy engem innen kitiltottak IP cím alapján. Ám ha Xerobank Browser alkalmazás = anonim IP címekkel írok, akkor szinte bármit meghagynak tőlem. :) Érdekes ugye? A HVG moderátorok végzik a takarítást, nézd meg alul: „Powered by HVG”
Sok elregélt írásom tűnt el visszamenőleg is a netről, ahol ők őrmesterkednek. Sajnos. De most aztán azóta, hogy így beszórok betűhalmazokat, már nem tudnak beazonosítani a csicskák :) Szegény napszámosok…
És nincs olyan utca Lovásziban, ahogy te nevezed, csak olyan, hogy Olajbányász.
Hogy régen volt-e Olajmunkás is, nem tudom, de a kis focipálya ma a játszótérhez tartozik. Az Olajbányász utca végén, igen. Csak hát gyerek van kevés. Itt is már csak a delavár népesség szaporodik, sajnos… De erről ide tényleg ne. Hátha meghagyják az írást – ha nem olvassa végig a napszámos. És akkor még annyit: Amit én ide leírtam azt nem a nagypapa mesélte, mert az enyém nem is volt az olajiparban. De volt neki a 30-as évektől már(!) iparos élete és kalandos is. De az is egy másik lapra tartozhat, ha leírnám. Az olajos történeteket itt hallottam, mert én születéstől máig is ITT élek a községben. Úgyhogy légy szíves mást okosíts. És most pedig léptem, pá nosztalgiás unoka! Amúgy meg elég lassú és körülményes így anonim IP-vel beugrálnom. Most is valahol „Hollandiában” vagyok éppen. ;)

* Palladium |
* 2010 04 17 |
* 20:21

De a Papa mesélte,hogy volt olyan,hogy az olaj tört fel a földből,mint a Dallas-ban és vmi "főokos" kiadta feladatnak,h az összes olajat össze kell szedni és kilapáttal álltak neki olajat merni a földről :)

* Palladium |
* 2010 04 17 |
* 20:00

Papa és Apu is nagyon jó történeteket mesélt a falu fénykoráról. Az Olajmunkás utca végében van egy focipálya, Apu mesélte,h ott nem nőtt meg a fű mert annyi gyerek volt, h mind kitaposta. Most meeeeg...csak én szoktam néha rugdosni ott a labdát... Rossz nézni,ahogy egyre csak telik a temető :S

* Palladium |
* 2010 04 17 |
* 19:57

De mókás vagy csőgörény...muhaha.
Nem kapok gutaütést ne aggódj,felőlem leírhatod meghallgatom én is az ilyen történeteket,mert nekem is sok ilyet mesélt a Papa,anno.Csak az ilyen "pufajkás józsi-bandi lovászi (ex)karrierista" nick-ü hozzászólások rohadtul nem kellenek ide. Nem is véletlenül lettek kimoderálvan. Az én nagyapám is Lovásziban volt olajos több évtizeden át és NEM kommunista meg pufajkás meg mittudoménmi,hanem egy egyszerű hegesztő szakember,aki a két kezével építette fel házát és a faluban egy rossz szó nem volt rá,az Olajmunkás utcába még ma is szívesen járunk haza a Mamáhzo

* csőgörény |
* 2010 04 17 |
* 19:48

Az én nagypapám meg sofőr volt az olajosoknál Lovásziban, az 50-es, 60-as években. És ki kellett neki vinni a téeszbe agitáló elvtársakat a falvakba, a sok kis földtulajdonos parasztokat beagitálni, sokszor még erőszakosan is, mesélte róluk.
Volt ott valami Csinos, vagy Csinis, vagy hogy hívták azt a pufajkás-munkásőr vezért, aki az öregasszonyt fölültette a forró kályhára, mert nem akart aláírni a téesz belépésnek.
Afféle tirpák tájszólású volt az ürge és így mondta állítólag: "Írjon mán alá a jau istenit magának!" Ha nemleges volt a válasz akkor emígy folytatta: "Akkor aztat írja alá, hogy nem írja alá! De írja oda alá!"
De nem is ezért írom meg, hanem, hogy a nagyfater azt írta a menetlevélre szegény egy első ilyen alkalommal, hogy "Negyven mázsa kommunista össze-vissza hurcolása." ! :)
Lett is szegénynek ebből baja akkoriban.
Ez megtörtént, minden régi olajos lovászi lakos hallott erről.
"Fröcsög", vagy nem locsog, de voltak ilyenek.
Vagy az LT-5-ös tankállomáshoz tartozó egyik erdei kis gázfogadónál megvizsgáltak szakszerűen egy hatalmas emberi ürüléket. És egy öregebb tapasztalt kútkezelő kijelentette: Emberek! Ez itten egy 'asszonyszar'! - Erre a többiek értetlenül néztek rá röhögve. De ő így folytatta: El van húgyozva a vége, nézzétek csak meg! - És ez is megtörtént! Igen.
A nagypapám olyan sok ilyet mesélt nekem, de nem írhatom meg mindet, mert hátha gutaütést kap még itt a "Palladium" fantázianevű könnyű-platina fémfej másik unoka.
És a világért sem szeretném azt. ;)

'Szebb múltat!' (Színezzük ki...)

* Palladium |
* 2010 04 17 |
* 19:11

Nem,nem a kémiai elemből jött a nick nevem... :)
Mármint az én nagyfaterem volt ávós-pufajkás-munkásőr? Vagy csak én értelmeztem rosszul a mondókádat?

* http://hu.wikipedia.org/wiki/Pall%C3%A1dium |
* 2010 04 17 |
* 18:54

Nah,én meg jól belefröcsögtem itt,rájöttek,h a nagyfater volt az a fenéknyomásmérős pufajkás-ávós-munkásőr elvtárs. Hajaj. Mások felismertek?... ;)

* Kiss Zoltán |
* 2010 04 17 |
* 14:58

Én a 60-as években voltam ott ipari tanuló és láttam a
LÉGÓ-t. Okos ötlet megnézhetővé tenni.
Nagy élmény lesz meglátogatni.
Abban az időben is feltöltött akku-k voltak és szépen karbantartott volt
Tisztelettel Kiss Zoltán.

* Palladium |
* 2010 04 17 |
* 13:12

Egyesek megörülnek az érdekességnek amikről nem is hallottak mások meg fröcsögnek a mások számára teljesen érthetetlen,érdektelen dolgokról...

* Nemjár Jóska (bodorkás vörösszárnyú keszeg horgász) |
* 2010 04 17 |
* 12:43

Hiába élcelődik itt valaki. Akinek nem járt lakás, annak nem adhattam. De legalább az MSZP erős nálunk itt máig is!
Igaz-e? ;)

* pufajkás józsi-bandi lovászi (ex)karrierista |
* 2010 04 17 |
* 12:22

a nemzetközi helyzet fokozódik. legyetek éberek.
elvtársak!
aki belép a munkásőrségbe, az kap lakást és magasabb fizetést, pótlékos cullangokkal.
majd 1990 után egy színes tévé árán minden jó elvtársunk meg is veheti magának azokat a lakásokat.
a t. sanyi (ejtőernyős) elvtársunk ebben is segíteni fog akkorra.
üdv az ötvenes évekből:
cs.j.a. pufajkás munkásőr

* olvass hozzá? |
* 2010 04 17 |
* 12:06

http://lovaszi.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=28
Ezt pedig András mellett a Janónak is:
http://zalaihirlap.hu/kozelet/2..._halozatba_kapcsolva

* Palladium |
* 2010 04 17 |
* 10:52

Nah,én meg apai nagyszüleim révén vagyok lovászi kötődésű :)
Papám biztos sokat tudna erről mesélni, ő "olajos" volt.

* "Olaj limba" |
* 2010 04 17 |
* 10:48

Remélem,hogy eme nemes falunak,Lovászinak még vannak rejtett kincsei.Imádom Lovászit!Anyai nagyszüleim révén kötődésem van Lovászihoz.Ma is szívesen látogatok el a faluba,bár sajnos már nem a nagyszülőkhöz:(Dicséretesnek tartom,Jánosi Feri és társai kutató,felfedező munkáját.Ebből is látszik,hogy szeretik a falujukat,és jól érzik magukat abban a közegben.A továbbiakban is sok sikert kívánok!!Üdvözlettel.Én.........

Szeretném látni az összes hozzászólást!
"
2011. január 29., 12:44 a Zalai Hírlap Online TÖRÖLGET mindenütt...

http://zalaihirlap.hu/hetvege/20100417_jfeltarul_a_legopince_titka?FullComment=true#comments

"Turisztikai célra hasznosítják a Lovásziban található egykori óvóhelyet

Belátható időn belül megnyílhat a látogatóközönség előtt Zala megye egyik legnagyobb légoltalmi pincéje. A Lovásziban található egykori óvóhelyet egy komplex térségi turisztikai program keretében tervezik felújítani.

2010. április. 17. szombat | Szerző: Gyuricza Ferenc

TETSZETT A CIKK?

Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:
iwiw iwiw Delicious Delicious Digg Digg Facebook Facebook GReader GReader URLGuru URLGuru StumbleUpon StumbleUpon Tumblr Tumblr Twitter Twitter dropshadow

Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre!

nyomtatás nyomtatás | küldés e-mailban Küldés e-mailben | A+ | A- | Megosztom hozzászólás 31 hozzászolás
Turisztikai célra hasznosítják a Lovásziban található egykori óvóhelyet
A címzett e-mail címe:
Az Ön e-mail címe:
Üzenet
(Opcionális)
Másolat Önnek


Napjainkban jelentősen felértékelődtek a XX. század során kialakított, de csak alig, vagy egyáltalán nem használt katonai, félkatonai létesítmények. A Páka környékén húzódó bunkerrendszer hasznosítási törekvéseiről már több alkalommal is beszámoltunk, s most egy újabb, ehhez hasonló terv látott napvilágot.



A 14 önkormányzatot tömörítő Kerka Menti Települések Szövetsége ugyanis sikeresen pályázott egy térségi turisztikai programra, amelynek a lovászi légoltalmi pince felújítása is részét képezi. Mint azt Pál Zoltántól, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervhez benyújtott pályázat koordinátorától megtudtuk, a falu hárommillió forintot igényelt a létesítmény felújítására, az elektromos hálózat cseréjére.

- Az óvóhely turisztikai hasznosításának ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött, ám ahhoz, hogy pályázatot tudjunk rá benyújtani, számos körülményt tisztázni kellett - mondja Léránt Ferenc lovászi polgármester. - Ezeket sikerült megoldanunk, a terület tulajdonosától megkaptuk azt a szándéknyilatkozatot, amelyben szerepel, hogy az önkormányzat részére értékesíteni kívánják az ingatlant.

A föld felszíne alatt húzódó hatalmas létesítményt a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület elnökével, Jánosi Ferenccel keressük fel. Valamikor ő is azon a telephelyen dolgozott, ahonnan a légoltalmi pince bejárata megközelíthető, de nem csak emiatt rendelkezik ismeretekkel róla. Évek óta kutatja az olajos múltú község történetét, így számos Lovászihoz kapcsolódó érdekességet sikerült segítségével megosztani olvasóinkkal.

- A légoltalmi pince megépítése a második világháborúnak és az itteni olajipari üzemnek köszönhető - kezdte a történet mesélését. - Tudvalévő, hogy a lovászi üzemet még a Magyar-Amerikai Olajipari Részvénytársaság hozta létre. A Föld mélyéről termelt olajnak köszönhetően a cég a második világháború alatt hadiüzemként működött. Emiatt az ipartelepen 1943-ban kötelezővé tették az óvóhelyek építését. Az orvosi rendelő, a mérnök és tisztviselő lakások, az ipartelepen található nagy iroda épülete alá is pince került. Az üzem nyugati kerítése mellett szintén ekkor készült el az a két boltíves, hosszirányú pince, amely a dolgozók védelmét biztosította volna a bombázások során.

Miközben az óvóhely bejárata felé tartunk, Jánosi Ferenc azt is elmondja, hogy a második világháború alatt a falu egyéb részein is készültek lakossági óvóhelyek, ám egyik nagysága sem érte el a MAORT telepen kialakítottét, pedig akkoriban csak a töredéke készült el a későbbi légópincének.

- Amikor az 1950-es évek elején megromlott a politikai viszony a szomszédos Jugoszláviával, úgy határoztak, hogy a déli határ mellett húzódó bunkerrendszer mellett egy ipari óvóhelyet is létesítenek - magyarázta Jánosi Ferenc.

- Az időközben Maszolajra, vagyis Magyar-Szovjet Olajipari Részvénytársaságra keresztelt vállalat telepén 1952-ben, a legnagyobb titokban hozzá is kezdtek a megvalósításhoz. A lakótelepi domboldalba tatabányai bányászok vágatokat fúrtak, amelyekre boltíves téglafalakat raktak fel. Az akkor közel kétmillió forintba kerülő ipari óvóhelynek a MAORT ideje alatt készült két folyosórendszer is része lett.

Közben megérkezünk a bejárathoz. Az elvadult növényzet miatt a résnyire nyitott ajtó és a csupasz téglafal alig észrevehető. Belépünk a pincébe, tagjainkat kellemes hűvös járja át. Próbálunk villanyt kapcsolni, sikerrel azonban nem járunk. Jánosi Ferenc térképeket vesz elő, így csak gondolatban járjuk végig a mellékvágataival együtt közel egy kilométernyi pincerendszert. Az alaprajz mellett egy szigorúan titkos bélyegzővel ellátott irat is előkerül a táskából. A lapon - amelyet a Bánya- és Energiaügyi Minisztérium pecsétjével is elláttak, a következő áll: "A jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben, az osztályharc élesedése idején az éberség elmulasztása az osztályellenségnek azt a lehetőséget adja, hogy légoltalmi szervezetünkbe betekintsen és az egész szervezetünk munkáját lehetetlenné tegye, ütőképességét csökkentse."
Jánosi Ferenc a légoltalmi pince előtt mutatja a tervrajzot Fotó: Gyuricza Ferenc

Jánosi Ferenc a légoltalmi pince előtt mutatja a tervrajzot Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az óvóhelyet ilyen felfokozott körülmények közt kezdték el építeni - folytatta kalauzunk. - Kezdetben hatszáz, majd ezer fő befogadására tették alkalmassá, de szükség esetén akár háromezer főt is be lehetett volna zsúfolni. Három bejárattal rendelkezik: az üzemi mellett volt az úgynevezett Eger-völgyi és a pontházi. Az utóbbi kettő azt a célt szolgálta, hogy baj esetén a lakosság is gyorsan be tudjon menekülni.

A légoltalmi pincét úgy alakították ki, hogy akár hosszabb időn keresztül védelmet biztosítson a helybeliek számára. A világítás háromszoros biztosítással készült, a külső hálózat mellett volt egy belső áramfejlesztő, illetve akkumulátorokról is lehetett üzemetetni. A járatban szellőző rendszert építettek ki, helyiségei hermetikusan zárhatóak voltak. Az ívóvízellátást a pincében fúrt harminc méter mély kút biztosította. A térképről az is leolvasható, hogy a raktárak, a hadműveleti iroda és telefonközpont mellett fertőtlenítő központ, illetve orvosi rendelő is volt egykor a föld felszíne alatt. Ez utóbbi méretét és felszerelését figyelembe véve akár műtétek elvégzésére is alkalmas lehetett.



Címkék: lovászi, légoltalmi pince
lightgreyboxtop
Hozzászólások »

Eddig összesen 31 hozzászólás érkezett, melyek közül a legfrissebbek:

* Fitos Ráhel |
* 2011 01 29 |
* 12:38

2010.04.18. 14:32 (törölték több mint fél évvel utána csak!)

Fitos Ráhel

Sziasztok! De jó olvasni Lovásziról! Köszönöm az illetékeseknek. :)

Az én nagypapám is lovászi volt, úgy emlékszem kútfeji. Meghalt már több mint húsz éve szegény.
Mindig tartott legalább egy lovat magának, még az utolsó éveiben is volt egy fehér lova. (Lehet, hogy az őt fiatal korában bebörtönöző „Vitéz Nagybányai Horthy Miklós szárazföldi admirálisra" akart folyton emlékezni, nem tudom.)
Sosem titkolta, hogy zsidó. Hiszen ő egy afféle szegény zsidó volt és mindig gyűjtötte a rongyot, papírt, stb. olyan hasznos hulladékot, amit aztán a MÉH-ben el tudott adni. Ezért volt a lovas szekere is talán. Persze avval később azért néha kukoricát is vitt, bár azt általában rajt hagyta a szárán a kis földjén télire és a szarvasok ették meg. Mindenhez ő sem érthetett, vagy inkább nem rajongott talán.
Igen!
Amiért én is írni szeretnék ide az emlékező 50-es évek Lovászijához, nos az én nagy tatám a Rákosiért sem rajongott, pedig hát ugye...
Történt, hogy a Rákosi elvtárs Lovásziba érkezett, az akkori magyar olajbányászat és olajipar fellegvárába. És úgy beszélik az emlékezők is, ahogy a papim is elmesélte: valahol a Kantinnál, a mai strand környékén talán nagy zengzetes buzdító kommunista beszédet mondott a „nép vezére”, ahogy az akkoriban lenni szokott. (Lehet ma is vannak ilyen Gyurbánok, nem tudom?) Szóval a Rákosi elvtárs-pajtás ott szónokolt, amikor a tata (nem volt még öreg akkor) közbe kurjantott nagy bátran, vagy inkább meggondolatlanul, de őszintén:
"Hazudsz piszok zsidó! A börtönben is elloptad a kenyeremet!"
(Megjegyzem: ez itt nem antiszemitizmus. Még élnek erre talán máig szem és fültanúk! És nem utolsó sorban egy másik zsidó mondta.) Szóval a papus nem is gondolt arra, hogy ez akkoriban felérhetett egy halálos ítélet kiprovokálásával is akár. Nem. Mert ő viszont az igazat mondta. Tényleg együtt ült valamikor a Horthy idején a Róth Manó elvtárssal a sitten de, hogy melyikük miért, azt ne kérdezzétek tőlem, nem tudom. De sejthetitek, nem lehetett azonos a kettőjük "behívójának" az oka.
Nos, hallván ezt a vakmerő és hetyke beszólást a Vezér bőrkabátos (ávós) fogdmegjei, egyből ráugrottak szegény ősömre és vitték is volna már a hűvösre átnevelni...
És ekkor történt meg a másik legendás mondat megszületése ott a bambi és sör illatú Kantin (így hívták a kocsmát, tán a MAORT óta már és onnan a szó eredete?) tövében, az emelvényről!
Odaszólt finoman a „kutyáihoz” Rákosi elvtárs:
„Hagyják, ne bántsák! Engedjék el, ismerem ezt az embert.”
– S lőn csoda, elengedték szegény nagyfatert akkor. Nem lett bántódása. Hogy az őszinteségi roham szállta-e meg a veres cézárt, vagy csak őt is a nosztalgia fuvallata csapta orcán – mint most engem? – nem tudni, de ezúttal nem lett börtön ebből a mozi-híres Pelikán József szájába is teljes identitással odailleszthető fonákfullánk mondatból.

Szóval, ez is egy híres anekdota (és megtörtént dolog!) a lovászi olajos hőskorból és bárki más is megénekelhette volna már a nagy interneten, de a gugli – ami szintén a mi ’szorgos’ népünk okossága ugye - máig sem talál erről nyomot. Nos, ha a magasságos HVG-ZH moderálás sem lesz szigorúbb a Nagy Vezérnél, akkor itt most az első „forrás” már rákereshető lesz a „Tags: Rákosi, Fitos, Kantin, hazudsz … !,” stb. célszavakkal.
Mert szerintem ez is egy érték. Mint a papa gyűjtései a MÉH számára anno.
Vagy ti hogy’ gondoljátok?

Minden jót lovásziak! ;)

* akinek nem inge... |
* 2010 09 19 |
* 13:07

'gyuri@hotmail és hapy@hotmail' .... egy Wartburg jobb első üléséről a Sporttelep utcából írogatott ide (és még néhány ilyen helyre) és jól megtévesztett ma délelőttig, amikor lebukott. Ugyan mit akarhatott, kit akar kivel összeugrasztani és mi okból?
Amúgy ő is és a ....társa is "közpénzből" él, ahogy a rokkant nyugdíjat degradálta itt.
A "Te idióta" szókapcsolat nagy kezdőbetűvel felettébb paradox, ha a "Te" nagy kezdőbetűvel valamiféle "tisztelet" jele akar lenni és ahhoz társul a sértegetés "idiótája". :)
A magyar nyelvtan és írás sosem volt az erősséged kedves Wartburg szélvédő tisztítós, és ha lebux ne siránkozz, hogy én ne célozgassak. Részedről az ilyenek a neten akkor mik voltak? "???" "!!!"
A "Te" ott ragadásod a saját gondod-bánatod, magadnak kell megoldanod - de nem így. Ettől nem fogsz előbbre lenni.
A bátyád mondott nekem valamit, hát sajnálom ha ez lett veletek.
Szervusz.

* Kócsag Gyuri ? |
* 2010 09 17 |
* 13:04

http://zalaihirlap.hu/cimlapon/20100916_mikor_lesz_euronk?FullComment=true#comments

* mindenki barát |
* 2010 09 16 |
* 11:16

Imádnivaló találmány ez az internet."
...
2011. február 15. 12:29
???
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását