2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A napfény, amely ölni is képes

UV-sugárzás. Egy olyan kifejezés, amit sokszor emlegetünk, mégsem vagyunk tisztában jelentésével. Nem játék, mert a gyakori leégés okozza a bőr korai öregedését és a bőrrákot is.
2009. április 26. vasárnap 09:19 - Kővári Adrienn
Tombol az áprilisi nyár, bár még néha szeszélyessé válik az idő, már akkor is nem egyszer lehetőség nyílt napfürdőzni az elmúlt hetekben. Sajnos ennek továbbra is megvannak a veszélyei, azt is mondhatnánk, hogy nem élvezheti az ember büntetlenül a simogató napsütést.

Az utóbbi években megnőtt a nap által okozott betegségek száma, ma a népesség húsz százalékát érinti valamilyen mértékben. Az UV, más néven ultraviola sugárzás veszélyezteti bőrünket, és szemünket is, de még immunrendszerünk is legyengülhet, ezért nagyon fontos, hogy elővigyázatosak legyünk.



Mit kell tudni az UV-sugárzásról?

Három fajtája létezik, az UV-A, B, és C. Előbbi felelős a bőr lebarnulásáért, és annak öregedéséért is. Míg az UV-B hólyagos bőrégést okozhat, de súlyosabb esetben bőrrák is kialakulhat. Az UV-C sugárzástól nem kell félni, mert még az ózonréteg kiszűri a legnagyobb részét, így már a földre el sem jut. Ezek hatással vannak egymásra. Az UV-A sugárzás képes felerősíteni az UV-B-t, aminek következményeként könnyebben kialakulhat a bőrrák.

A sugarak megtámadhatják látásunkat

Szürke hályog
A világon több mint húszmillió embert érint, ezért is nagyon fontos. Tudósak arra a következtetésre jutottak, hogy összefügg a napsugárzásával. A legtöbb látásprobléma emiatt alakul ki, rengeteg műtétet kell végezni emiatt időskorban. Ez idővel teljes vaksághoz is vezethet.
A szem szöveteit támadják közvetlenül az UV sugarak, melyek nagy mennyiségben találhatóak meg a nap sugaraiban. Nemcsak a napfény veszélyeztetheti látásunkat, hanem a mesterséges UV-fényforrások is. Ez vonatkozik a szoláriumra is, ezért sem szabad kinyitni benne a szemünket, mert hosszú távon károsíthatja látásunkat. Fokozott veszélynek van kitéve a retina, a szem felszíne, a szemlencse.

Okozhatnak a káros sugarak hóvakságot, vagy kúszóhártyát, de szürke hályogot is, vagy egyéb vakságokat. Szerencsére ezek közül nem mindegyik tartós, a hóvakság pár nap alatt elmúlhat, míg a kúszóhártyán csakis a műtét segíthet.

Hogyan védjük meg szemünket?

Orvosok szerint már a napellenzős sapka is védi látásunkat, de a kalapok is segítenek. Tökéletes védelmet viszont a napszemüvegek nyújtanak. Ezért ne csak azt vegyük figyelembe, mikor szemüveget vásárolunk, hogy mennyire divatos, hanem azt is, hogy UV-szűrős-e, de ezzel is vigyázni kell, mert az UV-szűrős matrica csak azt jelenti, hogy az UV-B sugárzás nagy részét átszűri, de szó sem esik az UV-A sugarakról. Azt külön fel kell tüntetni, de sok esetben ez elmarad.

Mindenképp fontos, hogy szemüveget viseljünk az olyan napsütésben, ami már leégést is okozhat, mert csakis így védhetjük meg a látásunkat. A napszemüveget körülményesen kell kiválasztani. Ha biztosra akarunk menni, akkor jobban tesszük, hogy ha egyenesen szakembernél vásárolunk, s nem egy butikban. A gyermekeknek is fontos napszemüveget viselniük, de vigyázzunk, nehogy játék szemüveget vegyünk, mert az nem védi meg őket a sugárzástól. Ráadásul ők érzékenyebbek, mint a felnőttek, ezért is szükséges a fokozott védelem.

Bőrünk van a legnagyobb veszélynek kitéve

Sajnos évről-évre erősebben süt a nap, ezért sokkal jobban kell vigyázunk, mint évekkel ezelőtt. A sugarak közvetlenül a DNS láncot károsítják meg, megváltoztatják a sejtek genetikai állományát, s ez vezethet majd a bőr öregedéséhez, és a bőrrák kialakulásához is.

Hogyan védekezzünk?

Ha tehetjük tizenegy és tizenöt óra között ne napozzunk, s amennyire csak lehetséges, kerüljük a napfényt, tartózkodjunk árnyékban. Fontos, hogy megfelelő faktor számú naptejet használjunk, ha a napon tartózkodunk, de még az árnyékban is lebarnulhatunk.

Nemcsak a strandon, vagy napozáskor kell védekezni naptejjel, hanem minden esetben, akár akkor is, ha hosszabb ideig tartózkodunk a kertben. Ha tehetjük, akkor is kenjük be magunkat, ha kimegyünk az utcára, mert a leégés ellen így lehet a leghatékonyabban védekezni. Nőknek külön árulnak ma már UV-szűrős sminktermékeket is, például alapozót, púdert.

Négy bőrtípust különböztetnek meg az orvosok, az első két csoportba a nagyon világos bőrűek tartoznak, nekik fokozott védelemre van szükségük. Fontos, hogy napozás előtt körülbelül húsz perccel kenjük bőrünkre a naptejet, mivel annak be is kell szívódnia. Strandon külön vigyázni kell, mert a víz lemoshatja bőrünkről a krémet, így ajánlott többször is bekenni magunkat. Ha sokat tartózkodunk napon, akkor mindenképp jó, ha pár óránként újra kenjük testünket.

Fokozottan vigyázni kell ilyenkor az anyajegyekre, leginkább azokra, amik nagyobbak, esetleg ki is dudorodnak. Ajánlatos őket elfedni, mert nekik nagyon nem tesz jót a napégés.

Viszketés, leégés, hólyagok

A napnak köszönhetően bőrünk könnyen kihólyagosodhat, főleg, ha genetikailag örököltük az érzékenységet. Ilyenkor viszket a bőrünk, bepirosodik, és kiütések keletkezhetnek rajta.

A fényérzékenységet akár gyógyszerek is kiválthatják, ilyen lehet a diabétesz elleni orvosság, az antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátlók, vagy az antidepresszánsok.

Amikor megégetett minket a nap, olyankor bőrünk bepirosodik, esetleg viszket és fáj is. Rosszabb esetben apróbb hólyagok is megjelenhetnek rajta, amik folyadékkal teltek. Hámlás is előfordulhat, sok esetben az alatta lévő bőr keményebbnek tűnik ilyenkor.

Hogyan ápoljuk sebes bőrünket?

A piros bőrt nyugodtan lehet hideg vízzel borogatni, és gyulladáscsökkentő krémekkel kenegetni. A hólyagokat nem szabad kilyukasztani a fertőzés veszélye miatt. Jobban tesszük, ha bekötjük a sebes bőrt. Ha már elkezdődik a hámlás, akkor óvatosan távolítsuk el az elhalt bőrdarabkákat, majd bekenhetjük fertőtlenítő krémmel.

Ha nehezen akarnak elmúlni a hólyagok, és szédülés, fejfájás is kíséri, akkor fontos orvoshoz fordulni. Akkor is tanácsos, ha túl sokat napoztunk, esetleg kisgyermekünk égett le a napon.

Ha megtettük a biztonsági óvintézkedéseket, bekentük magunkat, és elmúlt már a délután nagy része, akkor bátran nekivághatunk a perzselő forróságnak, és nyugodt szívvel napfürdőzhetünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását