2024. április 20. - Tivadar

Kepes: Félreértették Rózsa Florest

Kepes András szerint félreérthetően és nem a lényegre összpontosítva közölte a hazai és a nemzetközi sajtó több orgánuma a Rózsa Flores Eduardóval készített, nemrégiben bemutatott interjúját. A beszélgetés lényege a riporter szerint az volt, hogy Rózsa Flores szülőhelyének, Santa Cruznak a védelme érdekében ment Bolíviába.
2009. április 24. péntek 18:30 - HírExtra
Kepes András pénteken az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a magyar sajtóban és a nemzetközi sajtóban sokhelyütt félreértelmezések jelentek meg Rózsa Flores bolíviai tartózkodásának céljait illetően, és eltorzították az interjúban elhangzottakat.

Kifejtette, hogy a múlt hét keddjén a Magyar Televízióban bemutatott, általa még 2008. szeptember 8-án készített interjúból kiderül: Rózsa Florest Santa Cruz védelmére hívták Bolíviába, a kormánycsapatok esetleges támadásától tartva. Mivel Rózsa Flores bolíviai állampolgár is volt, és az a terület a szülőföldje, ő a saját hazáját ment megvédeni, tehát nincs szó külföldi beavatkozásról. Ez bolíviai belügy - mondta Kepes András.

A milícia - amelyről Rózsa Flores beszélt az interjúban - a Santa Cruz-i törvényhozás által legálisan elfogadott félkatonai csoportra épült volna, tehát nem az ő feladata lett volna, hogy az egészet elkezdje megszervezni - tette hozzá a riporter.

"Nem volt támadó szándékuk a La Plaz-i kormány tagjai ellen, és ezt külön hangsúlyozta az interjúban. Éppen hogy a kormány támadó szándékától tartva kezdték kiépíteni a védelmet" - fogalmazott Kepes András.

A riporter szerint az április 16-án lelőtt, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi lépéseit a már elfogadott Santa Cruz-i autonómia védelmében tette.

„A függetlenség ügye a műsorban csak úgy került szóba, hogy ha békés eszközökkel nem megy az autonómia fenntartása, akkor támadás esetén nem riadnak vissza attól sem, hogy kikiáltsák az országrész függetlenségét, de nem ez volt a cél" - hangsúlyozta Kepes András.

Nem az ország kettészakítása volt a cél - szemben azzal, ami főként a bolíviai sajtóban szerepelt -, mert az autonómiával pontosan az egységre törekedtek - mondta a riporter. A fegyvereket sem Rózsa Floresnek kellett beszereznie - tette hozzá.

Kepes András beszélt arról is, hogy azért hozta nyilvánosságra az interjút, mert a magyar sajtó - tulajdonképpen egybehangzóan - terroristaként, zsoldosként, sőt kábítószercsempészként emlegette Rózsa Flores Eduardót, aki már nem tudta magát megvédeni.

Nyilvánvalóan a saját szándékai védelmében és tisztázására hagyott itt egy kazettát, amelyen saját szavaival mondja el, hogy pontosan mi is volt a szándéka és célja. "Nekem szakmai és becsületbeli kötelességem volt, hogy ezt nyilvánosságra hozzam, s ha félreértelmezték, amit mondott, azt korrigáljam" - tette hozzá a riporter.

Kepes András az MTI-nek elmondta, hogy semmit nem tud Tóásó Elődről, a bolíviai letartóztatásban lévő magyar állampolgárságú férfiról. "Velük semmiféle kapcsolatban nem voltam, Rózsa Flores az ő nevüket nem is említette. Nem tudom, hogy miként kerültek Bolíviába, legális vagy illegális módon" – mondta Kepes.

A bolíviai rendőrök április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában lőtték le Rózsa Flores Eduardót, valamint az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A bolíviai hatóságok szerint egy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely mások mellett Evo Morales elnök életére tört. Rózsa Flores Eduardót másnap eltemették Santa Cruzban. A rendőrség Tóásó Előd magyar állampolgárt és egy bolíviai-horvát állampolgárt őrizetbe vett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Császár Rózsa
2009. április 24. 23:03
Eduardo Rózsa Flores egy fantasztikus, nagyszerű, becsületes, segítőkész ember volt, akinek voltak elvei amik mellett kiállt és mert tenni értük! Kepes András előtt le a kalappal amiért kiállt az igazság és a barátja mellett!
saxo
2009. április 24. 19:35
Ez a zsidó apától született, iszlám hitre tért, Opus Dei tag figura, aki az ELTE utolsó KISZ-titkára volt, aki megfordult két hónapig a Fideszben, aki a Jobbikot is egy laza kommunista csapatnak tartotta, hazament, Bolíviába.

Semmi gond. Ebből, nem lenne. DE.

Csakhogy, magával vitt egy néhány szerencsétlen, bármire vállalkozó munkanélküli figurát, akiket vagy leöltek vele együtt, vagy mostanában kínoznak halálra. Azokat, akiknek fogalmuk sem volt, hogy hová, és miért viszi őket ez az elmebeteg vátesz, Ernesto Che Guevara pitiáner klónja.

Se Kepes András, se Brády Zoltán ne magyarázgassa itt senkinek, hogy hogy Rózsa Flores tisztességesen járt el, amkor a saját érdekei szerint manipulálta a szerencsétlen, kiszolgáltatott magyarokat, hogy menjenek vele világot megváltani. Pénze erre azért, valahonnan megvolt, a repülőjegy sem piskóta Bolíviába...

Brády is, Kepes is, azokkal az itt maradt hozzátartozókkal szíveskedjen elszámolni, akik gyászolják a becsapott testvérüket, gyermeküket.....!

Néha, a riport arról, azokról szólhatna, akik a hírek mögött vannak, és akik talán még jobban megszenvedik a hírek következményeit....

Itt van, Toaso Előd, ez a szerencsétlen munkanélküli, aki a repülőjegy fejében elment világot megváltani, Rózsa Flores ráhatására. Most, majd "XX" évet fog eltölteni ez a szerencsétlen ember, egy dél-amerikai pokolban. Mert Rózsa Flores egy skizofrén figura, és Che Guevarának képzelte magát....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását