2024. április 25. - Márk

Két magyar srác dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson

Nickl István és Erdélyi Soma a NASA Alabamai központjában vettek részt az űrprogram szimulációjában.
2009. április 23. csütörtök 10:20 - HírExtra
Két magyar tizenhét éves diák egy ösztöndíjat nyert el a NASA Egyesült Államok-beli egyik kiképzőközpontjába. A program, mely egyébként 210 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül nyolc napig tartott.

Nickl István és Erdélyi Soma a fizika az informatika és az űrkutatás iránt érdeklődő fiatal, nem a szerencsének köszönheti az ösztöndíjat: mindketten számos tudományos versenyen és konferencián bizonyították már nem mindennapi ismereteiket a témában.

A fiúk az alabamai 51-es körzetben végezték el a „kiképzést.” Megismerkedtek az űrhajósok felkészítési programjával, sőt ők maguk is részt vettek jónéhány stációjában. Így például kipróbálták a súlytalanság szimulálását a NASA e célra kialakított medencéjében, magukra ölthették az űrruhát, sőt a szimulátorban is próbára tették képességeiket.

Nickl István és Erdélyi Soma két amerikai fiatallal közösen leszállhatott a Holdra, majd egy hatórás program keretében felszálltak a Földről és dokkoltak a Nemzetközi Űrállomáson – mindezt természetesen a szimulátor segítségével. Az út nem volt zökkenőmentes, mondta István a Blikknek, többször is akadtak technikai problémák, amiket meg kellet oldaniuk.

A fiú azt is elárulta, szívesen jönne vissza a NASA-hoz, mint technikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását