2024. március 29. - Auguszta

Amikor megbomlik az összhang

Skizofrénia. Keveset tudunk erről a betegségről, ennek ellenére nagyon sokat hallunk róla filmekből, könyvekből. A HírExtra, szakértő segítségével utánajárt, és közérthető válaszokat kért a skizofrénia megértéséhez.
2009. április 23. csütörtök 07:50 - Kővári Adrienn
Híres betegek
Albert Einstein fia, az író James Joyce lánya, Carl Jung filozófus édesanyja, Csontváry Kosztka Tivadar.
A skizofrénia olyan betegség, amiről még mindig nem tud túl sokat az ember. Tévesen még mindig az őrültséggel egyenértékűnek szokták nevezni, hinni a skizofréniát, pedig nem szabad összekeverni a kettőt. Hogy többet tudhassunk meg erről a betegségről, megkérdeztük Gazdag Enikő pszichológust, aki örömmel válaszolt a HírExtra kérdéseire.

Mi is pontosan a skizofrénia?

A skizofrénia, vagy hasadásos elmezavar egy kóros állapotra, a gondolatok, érzések, és cselekedetek közötti összhang felbomlására utal. Maga a szó a görög szkhidzó (hasítani) és phrén (lélek) szavakból áll össze. Emiatt a skizofréniát a köznyelv néha tévesen a disszociatív személyiségzavarral azonosítja. A valóságban a skizofrénia nem azonos a többszörös személyiséggel. Itt nem az ember tudata hasad meg, hanem az érzékei csapják be. Felbomlik az összhang a gondolatok, és a cselekedetek között.

Gyakori az asszociációk felbomlása, az önmagukban értelmes, de összefüggésükben értelmetlen szavak használata. Sokszor jelentkeznek vonatkoztatási és üldöztetési téveszmék, észlelési és koncentrációs zavarok, elsősorban akusztikus hallucinációk, bizarr motoros aktivitások. Az érzelmi eltompulás mögött belső nyugtalanság feszül, amely olykor dührohamok formájában tör a felszínre.

Mik a korai tünetei?

A betegséget megelőzheti egy kezdeti szakasz (1-12 hónap). Ilyenkor jellemző lehet a tanulmányi vagy munkaképesség csökkenése, a szociális visszahúzódás, a szociális normák figyelmen kívül hagyása, a személyes higiénia elhanyagolása, a furcsa, megváltozott beszédstílus, viselkedés és gondolkodásmód, az általános érdeklődés és motiváció csökkenése, reménytelenség érzése. Érdekes, de ezt a kezdeti szakaszt nem feltétlenül követi a skizofrénia kialakulása.

Ezeket mi is észlelhetjük magunkon, vagy csakis a környezet?

A skizofrénia - természetéből fakadóan - nem az a betegség, amelyben a beteg idővel magától orvoshoz fog menni. Egy skizofréniás beteg számára a téves eszmék és a hallucinációk valódiak, és nagyon gyakran a beteg nem hiszi, hogy szükség van orvosi beavatkozásra.

Ha esetleg valaki úgy érzi, hogy családjában, vagy baráti körében valakire illenek a skizofréniás tünetek, orvoshoz kell vinnie az illetőt, mivel a beteg ezt nem veszi magán észre. A skizofréniás betegek gyakrabban követnek el öngyilkosságot, éppen ezért fontos, hogy a családtagok mielőbb szakemberhez forduljanak.

Mikor alakulhat ki?

Serdülő vagy fiatal felnőtt korban, de kialakulhat későbbi életkorban is. A paranoid skizofrénia férfiak esetében általában korábban alakul ki, mint nőknél. Náluk későbbre tehető a kezdeti tünetek kialakulása, körülbelül harminc éves kor után kezdődnek. A tünetek nem egyszerre jelentkeznek, gyakran jelennek meg először a negatív, majd később a pozitív tünetek, és ezek között akár öt év is eltelhet.

A személyiség szétesése néha lassan alakul ki, máskor viszont hirtelen, heves zavarodottsággal, érzelmi nyugtalansággal kezdődik.  Nők esetében kritikus a gyermekszülés és a változókor.

Gyógyítható a skizofrénia?


Timothy Crow és Nancy Andreasen modell
Pozitív (pszichotikus) tünetek: hallucinációk, téveszmék, bizarr viselkedés és beszéd.
Negatív tünetek (hiánytünetek): Primer negatív tünetek: az érzelmek és a kommunikáció elszegényesedése, gondolati elakadások, a motiváció hiánya, anergia, apátia, anhedónia, a szociális és szexuális aktivitás csökkenése, a figyelem zavara.
Régebben gyógyíthatatlan betegségnek tartották, a modern antipszichotikus gyógyszerekkel azonban a pszichotikus tünetek visszaszoríthatók, vagy meg is szüntethetők. Gyógyszer nélkül, kizárólag pszichoterápiával a betegség nem gyógyítható, ugyanakkor nagyon fontos a pszichiátriai kezelés. Mindenképp a kettőt együtt kell alkalmazni. A tünetek osztályozásával kapcsolatban sokféle modell létezik, ezek közül a legelterjedtebb Timothy Crow és Nancy Andreasen (1991) felosztása.

A tüneteknek legalább hat hónapig fenn kell állniuk, kezeléssel minimum egy hónapig ahhoz, hogy diagnosztizálható legyen.

Milyen típusai vannak a skizofréniának?

Több változata létezik a betegségnek. Az egyik a paranoid skizofrénia. Erre jellemző a vonatkoztatásos, üldöztetéses, nagyzásos téveszmék, és gyakran hallucinációk kísérik. Gyakori a düh, szorongás, zárkózottság. Általában harminc éves kor után kezdődik.

Második típusa a dezorganizált/hebefrén skizofrénia. Az ebben szenvedő betegekre jellemző az inkoherens, szétesett gondolkodás, elszegényedett, oda nem illő emócionális válasz, bizarr viselkedés. Általában a környezeti hatásokat figyelmen kívül hagyó viselkedés, a realitásérzékelés súlyos károsodása jellemző rájuk. Téveszméik, hallucinációik általában szétesettek. A skizofréniának ez a fajtája általában serdülőkorban kezdődik.

A kataton változata alapvetően a pszichomotoriumot érinti. A mozgás intenzitásában megmutatkozó változás szélsőséges lehet, melyek hirtelen váltakozhatnak. Jellemző lehet motoros gátoltság, olyan állapot, amikor egy-egy kényelmetlen helyzetet vesznek fel a betegek, és akár órákon keresztül megtartják azt. Más esetekben céltalan aktivitásfokozódás, nyugtalanság, izgalmi állapot tapasztalható, ez szélsőséges esetben mozgásviharrá fokozódhat.

Negyedik, összetett típusát nem-differenciált skizofréniának nevezik. A pszichotikus tünetek megjelennek, de a fenti kategóriákba nem sorolható be, vagy ezek közül többe is besorolható.

Depresszió?

Létezik olyan betegség is, hogy skizofrénia utáni depresszió. Ennek is két változatát különböztetjük meg. Az egyik a reziduális, erre jellemző az érzelmi elsivárosodás, a szociális visszahúzódás, az excentrikus viselkedés, a logikátlan gondolkodás és az asszociációk lazulása.

Második típusa a szimplex, ez esetben a szociális funkciók nagymértékű hanyatlása, visszahúzódás, az érzelmek elsivárosodása, és az érzelmi életben megjelenő ambivalencia (egyidejűleg egymással ellentétes érzések), a gondolkodás logikusságának felborulása a jellemző.

Hány ember érint ez a betegség?

A betegség világszerte az emberek egy százalékát érinti. Az általános populáció egy százalékánál alakul ki skizofrénia, míg tíz százaléknál jelenik meg ott, ahol a családban már szenved egy közeli hozzátartozó a betegségben.

Ebből is látszik, hogy összeségében kevés ember szenved skizofréniában, de mégis egy nagyon érdekes betegségről van szó. Előszeretettel dolgozzák fel filmekben, könyvekben is, mindezek ellenére keveset tudunk róla, és nagyon sok a téves gondolat. Az biztos, hogy attól még senki sem lesz skizofrén, ha néha úgy érzi, egynél több személyiség is bújkál benne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását