2024. április 19. - Emma

Majmok bolygója

Nem áthatolhatatlan, élettől nyüzsgő dzsungel, sem a sötétség legmélyebb bugyra, ahova bemerészkedtek a természetvédők. Valójában egy igencsak átlátható erdő Borneó keleti részén, és mégis meglepő felfedezést tettek itt: 219 orangutánfészekre bukkantak, amelyek létezéséről eddig senki nem tudott.
2009. április 13. hétfő 20:20 - HírExtra
A 219 fészek a Nature Conservancy környezetvédelmi szervezet szakértőinek közlése szerint akár kétezer orangután otthona is lehet - írja a Der Standard című osztrák lap online változata. (Az erdőlakó orángutánok az éjszakát is a fák ágai között töltik, alvófészkeket készítenek maguknak).
    
Valószínűleg a hegyvidéki, tápanyagszegény környezetnek köszönhető, hogy ilyen észrevétlenül éldegélhettek itt a főemlősök. Ezen a vidéken ugyanis senki sem akart olajpálmát vagy más, jól exportálható növényt termeszteni. 
    
Borneó szigetének Indonéziához tartozó keleti részén már régóta keresnek orangutánokat a kutatók. A fészekszámlálás pedig mindennek az alapja - hiszen a vadon élő emberszabásúak olyan félénkek, hogy nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki megpillanthassa őket. 
    
A bennszülött Nardiyono, a kutatócsoport terepi vezetője szerint elképzelhető, hogy az újonnan felfedezett populáció egykor egy másik csoportból szakadt le. 1997-ben és 1998-ban ugyanis nagy erdőtüzek pusztítottak Borneón. Lehetséges, hogy egyes állatok a tüzek elől erre az új területre menekültek, és megtelepedtek. 
    
Erik Meijaard, a Nature Conservacy kutatója elmagyarázta, hogy az orangutánok a Pongo pygmaeus morio alfajhoz tartoznak, amely sötétebb szőrszínével különbözik a többi orangutántól. "Jól alkalmazkodnak szokatlan körülményekhez, akár a magashegységek erdeiben is elboldogulnak" - mondta Meijaard. "Erős állkapcsuk van, kérget és leveleket esznek. Agyuk azonban meglehetősen kicsi, gyakran viccelődünk is, hogy buták". 
    
Bár az új populáció felfedezése örvendetes hír, mégsem biztos a faj fennmaradása. Élőhelyüket az esőerdő irtása egyre csak pusztítja - az olajpálma egyre több területet követel magának. A pálmaolajat élelmiszerek, higiénés és kozmetikai termékek tartalmazzák.

A kutatók arra figyelmeztetnek továbbá, hogy azok a területek, amelyeken még élnek majmok, többnyire parányiak. Így sok csapat egymástól elszigetelten él, és már nem tud szaporodni egymással - a genetikai állomány pedig leszűkül. 
    
Ma már csupán 50-60 ezer orangután él a szabad természetben. Kilencven százalékuk Indonéziában, a maradék pedig Malajziában honos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását